FT: Ο Σόιμπλε και ο Νούναν ζήτησαν επιβολή capital controls για την Ελλάδα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, ήταν αυτοί που υποστήριξαν με μεγαλύτερη θέρμη την επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων στη χώρα μας, όμως δεν υπήρξε κάποια σχετική απόφαση, ενώ εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αντέδρασαν, υποστηρίζοντας πως η χάραξη νομισματικής πολιτικής δεν είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους FT, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Ιρλανδίας επιχειρηματολόγησαν έντονα υπέρ της μείωσης του ποσού της ρευστότητας που χορηγείται από την ΕΚΤ μέσω του ELA στις ελληνικές τράπεζες, εκτός εάν επιβληθούν capital controls (έλεγχοι κεφαλαίων) στην Ελλάδα.
Την ίδια αποκάλυψη έκανε και ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, κ. Βαν Όβερτφελντ, λέγοντας ότι «καταγράφηκαν, όντως, διαφορετικές απόψεις. Δεν ήταν όλοι στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με το θέμα των capital controls».
Ερωτηθείς από εκπροσώπους του Τύπου εάν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν για το θέμα της επιβολής capital controls στην Ελλάδα, ήταν ελαφρώς... ασαφής, καθώς υποστήριξε: «Θα μπορούσες κατά κάποιον τρόπο να το πεις και έτσι».
Ο Γιάννης Βαρουφάκης, από την πλευρά του, φέρεται να διεμήνυσε πως μία τέτοια κίνηση θα ήταν πολύ δύσκολο να επιβληθεί στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι μεγαλύτερη από την Κύπρο, τη μοναδική χώρα της ευρωζώνης μέχρι σήμερα, στην οποία έχουν επιβληθεί capital controls.
«Δεν είμαστε νησί χωρίς σύνορα και με ένα αεροδρόμιο» φέρεται να δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με αξιωματούχο.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως ορισμένες χώρες της ευρωζώνης σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα.
Όπως επισημαίνεται, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, κάποιες κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να αναβάλουν τις διαπραγματεύσεις για την ερχόμενη Πέμπτη, που είναι προγραμματισμένη μία Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως άλλοι αναφέρουν πως έχουν φτάσει «στο τέλος του δρόμου».
Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στη νέα ελληνική πρόταση κράτησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι «δεν προχωράει πολύ παραπέρα» (σ.σ. ουσιαστικά, ότι δεν συνιστά θεαματική πρόοδο).