Τσίπρας:«Τα Υπουργείο Υγείας και Παιδείας θα κρίνουν αν η κυβέρνηση πέτυχε ή δεν πέτυχε»

Τσίπρας:«Τα Υπουργείο Υγείας και Παιδείας θα κρίνουν αν η κυβέρνηση πέτυχε ή δεν πέτυχε»
Στο πλαίσιο της σημερινής επισκέψης στο Υπουργείο Παιδείας ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είπε οτι αυτή είχε συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα και πραγματοποιήθηκε πρωτίστως για να συγχαρεί όλους και όλες όσοι συνέβαλαν για μια ακόμη χρονιά στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των γενικών εξετάσεων τις οποίες χαρακτήρισε ώς έναν «από τους εγκυρότερους και πιο αδιάβλητους θεσμούς του ελληνικού κράτους»

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι ο θεσμός αυτός χρήζει εξέτασης ως προς τον βαθμό περαιτέρω βελτίωσής του. Χαρακτήρισε τις γενικές εξετάσεις ως μεγάλη δοκιμασία για χιλιάδες νέα παιδιά, και πρόσθεσε «στην σκέψη όλων μας είναι πώς αυτή η δοκιμασία θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε μια δοκιμασία, βεβαίως, πάντα, αλλά που θα μετρά περισσότερο τις ικανότητες και λιγότερο τη στιγμή».

Απευθυνόμενος στα πάνω απο 100.000 παιδιά που πήραν μέρος στις γενικές εξετάσεις, συνεχάρη όσους αισθάνονται ότι πέτυχαν τους στόχους τους, όσους αγωνιούν για τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους και όσους αισθάνονται ότι σκόνταψαν. Ειδικά για τους τελευταίους, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «στην ζωή το πιο σημαντικό είναι να μπορεί κανείς όταν σκοντάφτει να σηκώνεται και να προχωρά. Και αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη εμπειρία και η πιο μεγάλη δύναμη που πρέπει να έχει κανείς. Να έχει τη δύναμη, ακόμα και όταν σκοντάψει, να σηκωθεί και να προχωρήσει, ιδίως τα νέα αυτά παιδιά που έχουν τη ζωή μπροστά τους. Δική μας μας υποχρέωση, εννοώ της πολιτείας, είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε οι νέοι άνθρωποι να μπορέσουν να δημιουργήσουν σε αυτή τη χώρα».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες που φεύγουν μαζικά απο την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είπε ότι αυτό συζητήθηκε στην σημερινή σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και υπογράμμισε ότι «ένας μεγάλος στόχος για το Υπουργείο Παιδείας, ένα μεγάλο όραμα για την κυβέρνηση είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, οι νέοι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι επιστήμονες να μπορέσουν να ζήσουν, να προκόψουν, να δώσουν στη χώρα, να ζήσουν με αξιοπρέπεια και σε συνθήκες δικαιοσύνης σε αυτή τη χώρα».

«Νομίζω ότι η Παιδεία, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, η Έρευνα, είναι οι τομείς που πραγματικά θα κρίνουν τη δυνατότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να κάνει μεγάλες τομές στην ελληνική κοινωνία. Και θέλω να σας μεταφέρω τη βαθύτατη πεποίθησή μου, ότι εμείς δεν έχουμε έρθει εδώ για να επαναφέρουμε μοντέλα του παρελθόντος. Πολλά από αυτά μπορεί να ήταν επιτυχημένα, αλλά δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες της νέας εποχής. Έχουμε έρθει εδώ για να ανατρέψουμε κατεστημένα. Έχουμε έρθει εδώ για να δώσουμε ένα όραμα, που θα αφορά την επόμενη ημέρα, την επόμενη εποχή, τη μεταμνημονιακή εποχή» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Είπε ακόμη ότι θεωρεί το Υπουργείο Παιδείας ώς ένα απο τα σημαντικότερα Υπουργεία: «Ίσως, μαζί με το Υπουργείο της Υγείας θα είναι αυτό που θα κρίνει, σε βάθος τετραετίας, το αν αυτή η κυβέρνηση πέτυχε ή δεν πέτυχε στους στόχους της. Και με αυτή την έννοια, ζήτησα σήμερα από την ηγεσία του Υπουργείου, σε μηνιαία βάση, να υπάρξει ένας προγραμματισμός σχεδίου δράσης και σε μηνιαία βάση να γίνεται απολογισμός, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες δυσκολίες, αλλά και να οικοδομήσουμε ένα άλλο όραμα για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Γι' αυτήν δουλεύουμε. Με όραμα, με αυτοπεποίθηση, με αποφασιστικότητα και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ