Αλ.Τσίπρας:«Είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία»
«Είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει και θα ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για την πορεία των διαπραγραματεύσεων.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους υπουργούς όλες τις εξελίξεις και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε. Εξάλλου, οι πηγές σημείωναν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι την 11η Μαΐου ή και νωρίτερα ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενη να ζητηθεί έκτακτη σύγκληση του Eurogroup.
Τέλος, σχετικά με το πολυνομοσχέδιο που δεν θα συζητηθεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι δεν είχε νόημα από τη στιγμή που οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες είναι σε εξέλιξη.
Στην επιτάχυνση των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς αποσκοπεί η ελληνική πλευρά η οποία θεωρεί ότι είναι εφικτή η σύγκληση έκτακτης συνόδου του Eurogroup τη Δευτέρα 4 Μαΐου η οποία θα καταγράψει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Αυτό ανέφεραν από τις Βρυξέλλες καλά πληροφορημένες ελληνικές διπλωματικές πηγές εξηγώντας πως ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες δύο μέρες για τα «ώριμα θέματα», δηλαδή αυτά στα οποία οι διαπραγματεύσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.
Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προσβλέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο να δοθεί σε πρώτη φάση ένα πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα της επιτρέψει να άρει τους περιορισμούς που είχε θέσει σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ελληνικού πιστωτικού τομέα. Σε δεύτερη φάση, σημείωναν οι ίδιες πηγές, θα τεθούν στο τραπέζι και τα υπόλοιπα «ακανθώδη» ζητήματα με στόχο πλέον τη συνολική συμφωνία, την οποία το Eurogroup έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των κονδυλίων που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τη δανειακή σύμβαση.
Οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group ξεκίνησαν σήμερα το πρωί και σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό θα ολοκληρωθούν το Σάββατο το βράδυ. Ως βασικά θέματα συζήτησης τέθηκαν τα ζητήματα του μακροοικονομικού πλαισίου, των δημοσιονομικών στόχων, των πρωτογενών πλεονασμάτων και των μακροοικονομικών εκτιμήσεων έως το 2022. Στη συνέχεια, θα συζητηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και τα προβλήματα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι επταμελής, ενώ στις συζητήσεις συμμετέχουν τεχνικά κλιμάκια ανάλογα με το θέμα που τίθεται.