Πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» για να ξεμπλοκάρει η συμφωνία - Τι θα περιλαμβάνει

Πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» για να ξεμπλοκάρει η συμφωνία - Τι θα περιλαμβάνει
Μια σειρά από μέτρα θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο-«σκούπα» που ετοιμάζει από σήμερα το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο και στην Βουλή μέσα στην εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να επιδείξει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και να ανοίξει ο δρόμος για μία ενδιάμεση συμφωνία.

Η πρωτοβουλία αυτή αποφασίστηκε κατά τη βραδινή σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών και όπως τονίζεται από την κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει προτάσεις της ελληνικής πλευράς που έχουν ήδη κατατεθεί στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς από τη λίστα Βαρουφάκη.

Τα μέτρα αυτά τα οποία θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση «ανώδυνα» έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών και έχουν τύχει θετικής ανταπόκρισης, ενώ την ίδια ώρα εκτιμάται ότι δεν θα έχουν πολιτικό κόστος, αφού δεν στοχεύουν στις τσέπες της ευρείας φορολογικής βάσης.

Αντίθετα, για αργότερα μετατίθενται άλλα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη όπως η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και η επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Στο κυβερνητικό επιτελείο με το πολυνομοσχέδιο ουσιαστικά υλοποιείται από ελληνικής πλευράς το αίτημα που κατέθεσε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Άνγκελα Μέρκελ για επίσπευση των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπό τη δαμόκλειο σπάθη της δημοσιονομικής ασφυξίας. Στόχος της κυβέρνησης είναι μία καταρχήν συμφωνία που θα απελευθερώσει μέρος της δόσης και θα δώσει ανάσα ρευστότητας στην κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία.

Εξάλλου, το σφιχτό χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει πλέον το οικονομικό επιτελείο, ανακοινώθηκε χθες τόσο από τον κ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι σε δύο εβδομάδες θα υπάρχει μία μίνιμουμ συμφωνία με τους δανειστές, όσο και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, που είπε ότι «στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους στα μέσα Μαΐου».

Ερωτηθείς, για τον λόγο σύστασης της ειδικής αυτής ομάδας, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν ένα πολυεπίπεδο σύστημα, συμπαγές και μονολιθικό, με Eurogroup, Euro Working Group και τεχνικά κλιμάκια. Σε αυτήν την "πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης" θα εντοπίζουμε θέματα που απαιτούν πολιτικό χειρισμό».

Έτσι, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, το νομοσχέδιο θα αφορά σε Δημοσιονομικά, φορολογική διοίκηση, δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και διοικητικές μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης μετείχαν εκτός του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, οι Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης κ. Σπύρος Σαγιάς.

Τι θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο

Στα μέτρα που θα συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο σκούπα θα προβλέπονται μεταξύ άλλων:

1. Περιορισμοί στις συναλλαγές με μετρητά. Ο νόμος προβλέπει ήδη ότι οι πληρωμές άνω των 1.500 ευρώ δεν θα γίνονται με μετρητά, αλλά το όριο θα μειωθεί δραστικά, κάτω και από 100 ευρώ για να μη «σπάνε» οι συναλλαγές σε μικρές αποδείξεις που θα πληρώνονται με μετρητά.

2. Αυστηρότερα φοροπρόστιμα. Σε περίπτωση απόκρυψης εισοδήματος θα ακυρώνονται τα πρόστιμα και οι φορολογικές ποινές και θα ασκούνται ποινικές διώξεις.

3. Παροχή πόντων στους πολίτες με την έγκαιρη αποπληρωμή των φόρων τους. Όσοι θα κάνουν χρήση των πόντων, θα απολαμβάνουν φοροελαφρύνσεις ή θα έχουν προτεραιότητα στις επιστροφές φόρων κ.λπ.

4. Εναλλακτικά εξετάζεται η εισαγωγή λοταρίας στην απόδοση του ΦΠΑ. Στη λίστα τονίζεται ότι οι καταναλωτές πολλές φορές συνεργάζονται με τους εμπόρους για τη μη έκδοση αποδείξεων, για να αποφύγουν να πληρώσουν το ΦΠΑ. Με τον τρόπο της λοταρίας θα δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο για αποχή από τις προαναφερθείσες πρακτικές.

5. Ηλεκτρονικός έλεγχος επιχειρήσεων: με νόμο θα επιτρέπεται στη ΓΓΔΕ να φτιάχνει ψεύτικα προφίλ, τα οποία μετά θα κάνουν συναλλαγές με ψηφιακές επιχειρήσεις ύποπτες Φοροδιαφυγής. Η ΓΓΔΕ έχει συστήσει ήδη ειδική μονάδα η οποία επικεντρώνεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ θα εντείνει ελέγχους σε εταιρίες οι οποίες χρησιμοποιούν μοντέρνα επιχειρηματικά μοντέλα, που συχνά ξεφεύγουν από τα δίχτυα της εφορίας.

6. Σταδιακή επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών κατασχέσεων για μισθούς (υψηλότερους από 1.500 ευρώ) ενώ θα επανεξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο για τις θυρίδες των τραπεζών.

7. Μέτρα καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου πετρελαίου, προϊόντων καπνού και αλκοόλ. Θα προβλέπεται λειτουργία των Κινητών Μονάδων Τελωνειακού Ελέγχου με ελεγκτές, έτσι ώστε να μπορούν να διεξάγουν ελέγχους σε καθημερινή και ολοήμερη βάση. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξουν έσοδα από 250 έως 400 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2015. 400 εκατομμύρια ευρώ από το 2016 και έπειτα.

8. Είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων από φέτος (Ιούνιο) και θα εξεταστεί η επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης (ειδησεογραφικά site) με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα κατά 50-70 εκατ. ευρώ.

9. Τηλεοπτικές διαφημίσεις και άδειες. Οι ελληνικές αρχές θα δημοπρατήσουν της συχνότητες, βάσει κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ. Εκτιμώνται έσοδα έως 380 εκατ. το 2015.

10. ‘Αδειες τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου.Ο νόμος θα προβλέπει την πώληση αδειών σε παρόχους ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών σε εύλογη/δίκαιη τιμή και αλλαγές στην υπάρχουσα ελληνική νομοθεσία (ν. 4002/2011). Στόχος είναι η παρακολούθηση των τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου και συμφωνίες που θα περιορίσουν τον παράνομο διασυνοριακό τζόγο. Προβλέπονται έσοδα από την πώληση αδειών για επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου, και την παράταση των αδειών για περίοδο πέντε ετών με προκαταβολή 3 εκατ. για κάθε άδεια.

Με βάση εκτιμήσεις, ο συνολικός όγκος συναλλαγών στον τομέα των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα ξεπερνά τα τρία δισ. ευρώ ετησίως. Βάσει εύλογων υπολογισμών, τα πρόσθετα Δημόσια Έσοδα από τη φορολόγηση των αδειοδοτημένων ηλεκτρονικών τυχερών παιγνίων μπορεί να ξεπεράσει τα 500 εκ. ευρώ ετησίως.

11. Δημοσιονομικό Συμβούλιο και οργανικός νόμος.Το Συμβούλιο θα προετοιμάζει μακροοικονομικές προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, θα παρακολουθεί την εφαρμογή των δημοσιονομικών προγραμμάτων και την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και διαδικασιών και θα παρεμβαίνει στον δημόσιο διάλογο για τη δημοσιονομική πολιτική. Θα ενοποιηθεί με το υπάρχον Γραφείο Κρατικού Προϋπολογισμού, το οποίο λειτουργεί στη Βουλή και θα συνδέεται με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Προβλέπεται παράλληλα και αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον προϋπολογισμό, με αυτόματο «μαχαίρι» δαπανών, όποτε σημειώνονται αποκλίσεις, σε βασικά υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας, Παιδείας, Υγείας, Υποδομών

12. Προστασία από Πλειστηριασμούς.Προβλέπονται αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια, για την προστασία περισσότερων δανειοληπτών από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για χρέη στις τράπεζες.

Για αργότερα φαίνεται πως μετατίθενται άλλα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη, όπως:

1. Κατάργηση φοροαπαλλαγών.

2. Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που αφορά σε αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ. Θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2015 και θα αποδώσει 20 εκατ. ευρώ φέτος.

3. Πληρωμές προς ΔΕΚΟ και πληρωμές φόρων, προστίμων και τελών προς τη γενική κυβέρνηση δεν θα γίνονται με μετρητά. Θα γίνονται με πλαστικό χρήμα. Αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος είχαν ζητήσει από την αρχή οι δανειστές, καθώς έτσι μειώνεται το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής και υπάρχει άμεσα ηλεκτρονικός έλεγχος και όλα τα στοιχεία.

4. Σώμα «part-timers»εφοριακών για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Θα συγκροτηθεί ένα σώμα στελεχωμένο από μη επαγγελματίες ελεγκτές, δηλαδή φοιτητές, συνταξιούχους κλπ. Η σύνθεση του σώματος θα ανανεώνεται ανά μικρά χρονικά διαστήματα (λιγότερο από δυο μήνες) κατόπιν σύντομης σχετικής εκπαίδευσης.

5. Έσοδα από την Πολιτιστική κληρονομιά: Προτείνεται νέα πολιτική εισιτηρίων που βασίζεται στην κίνηση, πολιτιστική σημασία και τις τιμές εισιτηρίων σε σχέση με άλλες χώρες τις Ε.Ε., με δωρεάν είσοδο μια φορά την Κυριακή κατά τους θερινούς μήνες και δύο ή παραπάνω φορές κατά τους χειμερινούς μήνες (ενδεικτικά) και με ειδικούς όρους για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Τα έσοδα αναμένονται σε 20 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ