Ποια η στάση των κομμάτων στην ΠΝΠ

Ποια η στάση των κομμάτων στην ΠΝΠ
Η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας επισήμαναν στην αξιωματική αντιπολίτευση πως η πρακτική της ψήφισης ΠΝΠ ήταν στο παρελθόν συνήθης και υπογράμμισαν ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει τη ηθικό πλεονέκτημα, γιατί αντιστέκεται μετά από πέντε χρόνια εξευτελισμών και εκβιασμών.
Η ΠΝΠ αποτελεί ομολογία χρεοκοπίας, κατήγγειλε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Με βάση τις τοποθετήσεις των εισηγητών, την ΠΝΠ για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ ψηφίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και καταψηφίζουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Μα ποιοι μιλούν; Ποιοι σκίζουν τα ιμάτια τους; Αυτοί που μέχρι τώρα κυβερνούσαν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και που ακόμη και τα Μνημόνια τακτοποιούσαν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου;», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, σχολιάζοντας τις επικρίσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ανέφερε δε στο σημείο αυτό ότι, σε αντίθεση με την παρούσα ΠΝΠ, η προηγούμενη κυβέρνηση έφερνε στη Βουλή τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου πολλούς μήνες από την υπογραφή τους, επειδή φοβόταν το «δημόσιο ξεγύμνωμα στην κοινωνία». «Όσοι σήμερα αντιδρούν είναι εκείνοι που τα προηγούμενα χρόνια κατάπιναν την κάμηλο και τώρα διυλίζουν τον κώνωπα», είπε ο κ. Μπαλαούρας, που αναρωτήθηκε πόσοι από τους δημάρχους που σήμερα αντιδρούν, αντέδρασαν όταν έγινε περικοπή πόρων κατά 65% στην Αυτοδιοίκηση, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση έβγαλε το προσωπικό τους σε διαθεσιμότητα και όταν με το PSI ληστεύθηκαν περισσότερα από 15 δισ. ευρώ από την Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα πανεπιστήμια για να σωθούν ξένες μεγάλες τράπεζες.

«Έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα γιατί αντιστεκόμαστε μετά από 5 χρόνια εξευτελισμών, εκβιασμών και υπονόμευσης. Σταματήστε να εμφανίζεστε ως μεταφραστές των γερακιών της Ευρώπης και γίνετε επιτέλους αντιπολίτευση», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σήμερα συζητάμε μια ομολογία της κυβέρνησης ότι βρισκόμαστε σε οικονομικό αδιέξοδο. Είναι μια ομολογία χρεοκοπίας της χώρας», σχολίασε η βουλευτής της ΝΔ 'Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

«Είχαμε πει και επιβεβαιωνόμαστε ότι το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεύθυνο, ανέφικτο και πως οι πόροι που θα πρέπει να το υποστηρίξουν είναι ανύπαρκτοι», είπε η κα Ασημακοπούλου, καταγγέλλοντας ότι στη θέση της υπόσχεσης για επανεκκίνηση της οικονομίας, η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή αναγκαστικό δανεισμό.

«Σήμερα φτάσαμε σε αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό από τα ταμειακά διαθέσιμα της αυτοδιοίκησης, των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων. Αλλά αύριο από πού θα πάρετε χρήματα; Από τους Κινέζους; Από τους Ρώσους; Από τράπεζες;», ρώτησε η βουλευτής και πρόσθεσε: «ή θα κάνετε ρήξη με τον πολιτικό σας πολιτισμό ή θα κάνετε ρήξη με τους εταίρους. Αλλά δεν έχετε εντολή για ρήξη με τους εταίρους».

Ο Γιώργος Γαλέος από τη Χρυσή Αυγή είπε ότι το κόμμα του είναι η μοναδική αντιμνημονιακή δύναμη. Κατήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέγραψε τις θέσεις της Χρυσής Αυγής και τις εμπλούτισε για να φανεί περισσότερο αντιμνημονιακός, υποσχόμενος ότι θα πάρει πίσω τις καθαρίστριες και ότι θα αυξήσει τους μισθούς.

«Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, η επικοινωνία είναι πολύ καλή. Τώρα, όμως, που φάνηκε ότι αυτά δεν μπορείτε να τα κάνετε, είναι μόνο λόγια κούφια. Ο ΣΥΡΙΖΑ βάφτισε το κρέας ψάρι, την τρόικα την είπε θεσμούς και το μνημόνιο συμφωνία γέφυρα», είπε ο κ. Γαλέος. «Εντυπωσιάζει πως προσπαθήσατε να την περάσετε αυτή την ΠΝΠ τόσο γρήγορα για να μην σας πάρουν χαμπάρι. Αλλά μην νομίζετε ότι μπορούμε να κοροϊδέψουμε κανένα. Όσοι τον προσπάθησαν είδατε τι έπαθαν. Αυτά τα λεφτά τα χρησιμοποιήσατε όχι για μισθούς και συντάξεις αλλά για να πληρώσετε τους τοκογλύφους», είπε ο βουλευτής.

«Η ΠΝΠ συνιστά την ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της», είπε ο Κυριάκος Χαρακίδης από το Ποτάμι.

«Διαφορετικά σε τι συνίσταται η έκτακτη περίσταση για να ενεργοποιηθεί η σχετική διάταξη του Συντάγματος; Δεν πρόκειται για απρόοπτο γεγονός αλλά για την αποτυχία της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί και μάλιστα να διαπραγματευτεί καλύτερα από την προηγούμενη», είπε ο κ. Χαρακίδης και την κάλεσε να αναλογιστεί ότι «πρέπει να έχει κατά νου ότι κάθε φορά που φέρνει αναγκαστικά, επείγοντα μέτρα, προκαλεί αναστάτωση στην κοινωνία που δεν ξέρει τι της ξημερώνει».

Κατηγόρησε επίσης τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι «δεν έχει τιμήσει ποτέ την επιτροπή Οικονομικών αλλά παραμένει λαλίστατος στα ξένα ΜΜΕ». Ως προς το περιεχόμενο της ΠΝΠ, είπε δεν γίνεται καμία περιγραφή στις έκτακτες και απρόβλεπτες αιτίες που την επέβαλαν. Δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση για τη χρονική ισχύ της ρύθμισης, ανησυχούν δήμαρχοι και περιφερειάρχες.

«Μας ανησυχεί ότι υποχρεωτικά θα καταθέτουν τα ταμειακά διαθέσιμα και αυτό θα γίνεται ως γενική αρχή», είπε και πρόσθεσε: «Το Ποτάμι ζήτησε να ενημερωθεί ποιοι από τους βουλευτές έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Απάντηση μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει. Το Ποτάμι είπε ότι το πρώτο παράδειγμα πρέπει να το δώσουν οι ίδιοι οι υπουργοί και να φέρουν τα διαθέσιμα τους στις ελληνικές τράπεζες. Αυτή είναι πράξη πατριωτισμού».

«Λέτε ότι διαπραγματεύεστε σκληρά αλλά διαπραγματεύεστε για λογαριασμό τίνος;», απευθύνθηκε στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθανάσιος Βαρδαλής.

«Μας λέτε για να σώσετε τη χώρα. Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν οι αγρότες, υπάρχουν οι εργάτες, αλλά υπάρχουν οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι. Αυτοί οι ανταγωνισμοί είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Κι εσείς τα συμφέροντα της αστικής τάξης υπερασπίζεστε», είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στη βάση της συμφωνίας του Φλεβάρη με τους ισότιμους εταίρους της. Η συμφωνία αυτή είναι όμως η παράταση του Μνημονίου ανεξάρτητα πως το βαφτίζουν. Έχει αξιολόγηση, πρωτογενές πλεόνασμα, κοστολογημένα και ισοδύναμα μέτρα. Να γιατί αυτή τη μεταβατική συμφωνία δεν τόλμησε να τη φέρει στη Βουλή. Αν είχε φιλολαϊκό χαρακτήρα αυτή η συμφωνία, τι λέτε δεν θα την είχε φέρει στη Βουλή»;

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να διώξει πειθαρχικά όσους δεν εφαρμόσουν την ΠΝΠ για τη μεταφορά διαθεσίμων.

«Το νομοσχέδιο είναι κατεπείγον. Έτσι έπρεπε να γίνει για το καλό της πατρίδας», είπε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Δημήτρης Καμμένος, τονίζοντας ότι τα χρήματα όλων όσοι εισφέρουν είναι απόλυτα διασφαλισμένα.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις ορισμένων δημάρχων, ο κ. Καμμένος κατήγγειλε ότι κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε όταν ο κ. Φούχτελ, εντεταλμένος για να ελέγχει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζητούσε από τους δήμους να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο και δώσουν στοιχεία από τη βάση δεδομένων για τους δημότες τους.

«Ο κ. Φούχτελ κατέθεσε τα ερωτηματολόγια στους δήμους με τα οποία ζητούσε απόρρητα στοιχεία, μέχρι και στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων για τους δημότες, ακόμη και στοιχεία για τα ενεργειακά αποθέματα. Και το ελληνικό κράτος εκείνης της εποχής συνέδραμε τον κ. Φούχτελ. Έχει καταθέσει την πρόταση για την εκμετάλλευση των ακινήτων των δήμων. Θα τα έβαζε εγγύηση για να δανείζονται οι δήμοι» είπε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Προεκλογικά μας λέγατε ότι θα καταργούσατε τα μνημόνια», είπε από το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Ακόμη και μετεκλογικά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα επαναλάβατε την παραπάνω ρητορική και ισχυριζόσαστε ότι δεν έχετε ανάγκη από χρήματα διότι χρήματα έχετε», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών για διγλωσσία. «Σπάσατε όλα τα ρεκόρ. Είπατε άλλα στις εννέα το πρωί και άλλα στις δέκα και μισή. Και όχι για έννοιες. Για την κατάσταση του δημόσιου ταμείου. Ψάχνατε 400 εκατομμύρια για μισθούς και τα βρήκατε. Για εμάς είναι προφανές ότι ευρώ δεν βρήκατε. Η Κυβέρνηση σας μάζεψε», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος που σημείωσε ότι εδώ και τρεις μήνες γυρίζουμε πίσω ως χώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ