Το σχέδιο Γιούνκερ στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Κατάινεν

Το σχέδιο Γιούνκερ στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Κατάινεν
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούρκι Κατάινεν, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση, τον κ. Κατάινεν συνόδευε ο ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το πακέτο Γιούνκερ ύψους 300 δις εκ των οποίων χώρα μας διεκδικεί, σύμφωνα με πληροφορίες περί τα 40 δις μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Ειδικότερα, ο κ. Κατάινεν ενημέρωσε σήμερα τις κοινοβουλευτικές επιτροπές Ευρωπαϊκών, Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, για το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την προώθηση επενδύσεων, ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα επόμενα τρία χρόνια.

Όπως υποστήριξε, κλείνοντας την ενημέρωση στους βουλευτές, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του διαπιστώνει θετικές προοπτικές συνεργασίας και προώθησης επενδύσεων. «Υπάρχουν θετικά σημεία και ευκαιρίες σε αυτήν τη χώρα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη για επένδυση στις κοινωνικές υποδομές, την ενέργεια και σε άλλους τομείς. Ας προσπαθήσουμε και ας βρούμε λύσεις» είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στα έργα ΣΔΙΤ επεσήμανε ότι μπορεί να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα και γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό ο ιδιωτικός τομέας να δει, όσο πιο γρήγορα μπορεί, ποια είναι τα projects στα οποία θέλει να συμμετάσχει και στη συνέχεια να έρθει σε επαφή με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

«Η ιδέα είναι με αυτό το ταμείο να κινητοποιηθεί το ιδιωτικό χρήμα, γιατί υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στην Ευρώπη, αλλά λόγω φραγμών και αβεβαιότητας, η ρευστότητα αυτή δεν διοχετεύεται στην πραγματική οικονομία» τόνισε ο κ. Κατάινεν, σημειώνοντας ότι οι δημόσιοι πόροι πρέπει να αποτελέσουν ένα στοιχείο καταμερισμού του κινδύνου στις ιδιωτικές εταιρείες.

«Ενθαρρύνω την Ελλάδα να επεξεργαστεί τις ευκαιρίες που έχει για να λάβουν χρηματοδότηση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσα από ιδιωτικά κονδύλια ή τράπεζες που χρησιμοποιούν πόρους μέσα από το Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καλώντας, για τις περιπτώσεις συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να έρθουν σε επαφή με το Ταμείο, ώστε να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα.

«Είχα πολύ καλές συζητήσεις με τον υπουργό και άλλες Αρχές, αλλά και με τους ιδιώτες εδώ στην Ελλάδα και έχω το αίσθημα ότι υπάρχουν θετικές ευκαιρίες για το πώς ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε να ωφεληθεί απ' αυτό το σχέδιο και να αρχίσει πάλι να επενδύει στην Ελλάδα και να δημιουργεί θέσεις εργασίας. Η τελευταία συνάντηση που είχα ήταν με τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες. Ήταν κρίσιμη, γιατί αν βρουν αυτές τρόπους να εφαρμόσουν το σχέδιο επενδύσεων που έχουμε θεσπίσει, πραγματικά, θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. Έχω, λοιπόν, το αίσθημα, ότι ακόμη και ο τραπεζικός τομέας έχει κάποιες καλές ιδέες και θα πρέπει να συνεργαστούμε μαζί του και αργότερα» πρόσθεσε.

«Νομίζω πως είναι εύκολο να επενδύσουμε άμεσες ξένες επενδύσεις προς την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Κατάινεν, ενημερώνοντας τους Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές ότι ήδη έχουν έρθει σε επαφή μαζί του ξένοι επενδυτές που είναι έτοιμοι να επενδύσουν, αλλά θα πρέπει να πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα των επενδύσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εθνική ευθύνη, στην ουσία, όταν μιλάμε για το επενδυτικό περιβάλλον» υπογράμμισε, σημειώνοντας, πάντως, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί, καθώς το 2012 η Παγκόσμια Τράπεζα και ο δείκτης Doing Business έδειξαν ότι το επενδυτικό περιβάλλον βελτιώθηκε, αφού η χώρα από την 92η θέση βρέθηκε στην 61η. «Αλλά και στο μέλλον θα πρέπει να διασφαλίσετε πως αυτό το περιβάλλον θα είναι ευνοϊκό για τις επενδύσεις» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ