Δημοσκόπηση: Κάτω από την βάση η κυβέρνηση σε οικονομία, μεταναστευτικό, εγκληματικότητα

Δημοσκόπηση: Κάτω από την βάση η κυβέρνηση σε οικονομία, μεταναστευτικό, εγκληματικότητα
Τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε καίριους τομείς, αλλά και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους βαθμολόγησαν οι πολίτες σε έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας την οποία παρουσίασε ο ΣΚΑΪ.

Στην έρευνα που διενεργήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 1.007 ερωτηθέντων, στο διάστημα 15-17 Απριλίου,οι πολίτες δίνουν βαθμό «κάτω από τη βάση» στην κυβέρνηση για τα ζητήματα της οικονομίας, του μεταναστευτικού και της εγκληματικότητας, ενώ εμφανίζονται περισσότερο ικανοποιημένοι από την εξωτερική πολιτική που ασκείται.

Έτσι:

- Στην ερώτηση «Πώς βαθμολογείτε τις επιδόσεις της κυβέρνησης, από 0-10, στην οικονομία», ο μέσος όρος ήταν 4,6, με το 22% των ερωτηθέντων να βαθμολογεί τις επιδόσεις της κυβέρνησης με 5.

- Ακόμη χειρότερη εικόνα επικρατεί σε ό,τι αφορά το θέμα της μετανάστευσης, όπου η κυβέρνηση παίρνει μόλις 3, ενώ το 35,5% των ερωτηθέντων βαθμολογεί με 0 τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα.

- Σε έναν άλλο κρίσιμο τομέα, αυτόν της εγκληματικότητας και της ασφάλειας, ο κόσμος βαθμολογεί τις επιδόσεις της κυβέρνησης με μέσο όρο 3,7, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (27,5%) με 0.

- Στο θέμα της Παιδείας, οι επιδόσεις της κυβέρνησης βαθμολογούνται με μέσο όρο 4,2.

- Η κυβέρνηση συγκεντρώνει μεγαλύτερη βαθμολογία στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, με μέσο όρο 5,5 στα 10.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις και, πιο συγκεκριμένα, την επέμβαση της αστυνομίας στην κατάληψη του κτηρίου της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε υπέρ της άμεσης παρέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ της επέμβασης δήλωσαν και οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα του ταξιδιού του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Μόσχα, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ήταν πολύ θετικό, το 16,5% θετικό και το 26,5% ούτε θετικό ούτε αρνητικό.

Σχετικά υψηλός παραμένει και ο δείκτης αξιοπιστίας της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πρόθεσή της να εφαρμόσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, με το 52,5% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι θα το πράξει.

Σε ό,τι αφορά τώρα την ακολουθούμενη στρατηγική διαπραγμάτευσης, το 45,5% τη θεωρεί σωστή, αλλά αυξάνεται το ποσοστό της αβεβαιότητας.

Στο ερώτημα «Ποιο συναίσθημα σας δημιουργεί η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», ο φόβος πλέον κερδίζει έδαφος, φτάνοντας το 56%, από 35,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Παρ' όλα αυτά, σε επίπεδο δημοτικότητας, η δημοτικότητα του πρωθυπουργού εξακολουθεί να είναι υψηλή, με 55% θετικές γνώμες, αν και σε πτώση σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλό.

Στην ερώτηση «Πως κρίνετε τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και τη γενικότερη παρουσία της κας Ζωής Κωνσταντοπούλου;», αρνητικά απαντά το 47,5%, θετικά το 39%, ούτε θετικά ούτε αρνητικά το 10,5%.

Την ίδια στιγμή, πτωτική παραμένει η πορεία της θετικής εικόνας που έχουν οι πολίτες για τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία για πρώτη φορά μετά τις εκλογές δεν απολαμβάνει την υποστήριξη της καθαρής πλειοψηφίας.

Συγκεκριμένα, το 45,5% των ψηφοφόρων εκτιμά πως η στρατηγική της Αθήνας είναι «σωστή», από 72% στις αρχές Φεβρουαρίου. Στον αντίποδα, το 39,5% κρίνει πως η ελληνική στρατηγική είναι λάθος, με την «ψαλίδα» να έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς ανερχόταν σε 28 μονάδες στα τέλη Μαρτίου.

Πάντως, σχεδόν το 60% κρίνει θετική ή πολύ θετικά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, ο οποίος παραμένει και ο μακράν δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός (55% θετική γνώμη). Ωστόσο, η δημοφιλία του πρωθυπουργού έχει κάνει «βουτιά» συγκριτικά με τον Μάρτιο, οπότε και βρισκόταν στο 70%.

Αντίθετα, σταθερά ανοδική πορεία καταγράφει ο αριθμός των πολιτών που αισθάνονται φόβο με την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το ποσοστό που απαντά πως αισθάνεται φόβο από το ενδεχόμενο Grexit ανέρχεται σε 56%, από 35,5% που ήταν στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Τέλος, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις με την κατάληψη του Πανεπιστημίου Αθηνών, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της επέμβασης της Αστυνομίας, θέση που στηρίζουν σε ποσοστό άνω του 58% οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων πλην του ΣΥΡΙΖΑ (46,5% υπέρ έναντι 45,5% κατά).

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΚΑΤΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ