Μέρκελ:«Δεν αναμένω κάποια λύση, ούτε και άρση του αδιεξόδου»

Μέρκελ:«Δεν αναμένω κάποια λύση, ούτε και άρση του αδιεξόδου»
Διαφορετικά μηνύματα στέλνουν λίγες ώρες πριν την πολυαναμενόμενη επταμερή συνάντηση των Βρυξελλών για το θέμα της Ελλάδας δύο από τους βασικούς πρωταγωνιστές.

Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ στις δηλώσεις τους προσερχόμενοι στη σύνοδο κορυφής, μετά τη λήξη της οποίας - περίπου στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) - θα πραγματοποιηθεί μια δεύτερη μίνι-σύνοδος κορυφής που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, διατύπωσαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις όσον αφορά το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία θα βρεθεί στον ίδιο χώρο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόνανλτ Τουσκ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Γάλλο πρόεδρο, έστειλε το μήνυμα ότι το βράδυ δεν περιμένει κάποια λύση.

«Δεν αναμένω κάποια λύση, ούτε και άρση του αδιεξόδου. Οι αποφάσεις παίρνονται στο Eurogroup» ήταν η ξεκαθάρη δήλωση της κυρίας Μέρκελ για το πώς αντιμετωπίζει την επταμερή συνάντηση.

Αντίθετα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μπορεί να ζήτησε να υπάρξει σεβασμός προς τις δεσμεύσεις και να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου αλλά όταν είδε τον Αλέξη Τσίπρα στον χώρο διεξαγωγής της συνόδου είχε ένα σύντομο τετ α τετ μαζί του λέγοντας του τη φράση «Αλέξη, απόψε πρέπει να υπάρξει λύση» με τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην κάνει σχόλιο.

Η θέση του Έλληνα πρωθυπουργού όπως εκφράστηκε κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής ήταν ότι «η ΕΕ χρειάζεται πολιτικές πρωτοβουλίες που να σέβονται τη δημοκρατία και τις συνθήκες, για να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη».

Κυβερνητικές πηγές κρατούν έτσι κι αλλιώς «μικρό καλάθι» για τα αποτελέσματα της αποψινής επταμερούς συνάντησης, η οποία θα γίνει, αφού ολοκληρωθούν όλες οι άλλες διαδικασίες της σημερινής ημέρας της Συνόδου.

Σημείωναν ότι από την εληνική πλευρά θα υπάρξει διαβεβαίωση και ίσως μία εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ από την άλλη, θα ζητηθεί να υπάρξει απρόσκοπτη χρημτοδότηση και ρεύστοτητα προς τη χώρα, από την ΕΚΤ.

Θα επαναληφθούν, δε, τα τρία αιτήματα για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, για επαναφορά της υποχρέωσης της ΕΚΤ να δέχεται ελληικά ομόλογα και για απόδοση στη χώρα μας του ποσού 1,9 δισ. ευρώ, που δικαιούται από τα κέρδη που είχε η ΕΚΤ από τη διακράτηση ελληνικών τίτλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ