Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανεξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με 401 ψήφους

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανεξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με 401 ψήφους

Εκτός από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους του Renew, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έλαβε την τελευταία στιγμή και τη στήριξη των Πρασίνων

Παραμένει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άλλη μία πενταετία η Γερμανίδα πολιτικός Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλαδή 401 ψήφους, και επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ακόμη και των επικριτών της.

Εκτός από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους του Renew, που είχαν ήδη συμμαχήσει υπέρ της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έλαβε την τελευταία στιγμή και τη στήριξη της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, τουλάχιστον της πλειοψηφία των ευρωβουλευτών της.

Οι ευρωβουλευτές της δεξιάς ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών της Τζόρτζια Μελόνι, είχαν αποφασίσει νωρίτερα να ψηφίσουν κατά συνείδηση, χωρίς να υπάρχει κεντρική γραμμή υπέρ ή κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η ακροδεξιά ομάδα Πατριώτες για την Ευρώπη, καθώς και η ομάδα της Αριστεράς είχαν ταχθεί εξ αρχής κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Νωρίτερα, η πολιτική ομάδα της Αριστεράς είχε υποβάλει πρόταση ώστε να αναβληθεί η ψηφοφορία κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λόγω της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ για την έλλειψη διαφάνειας στις συμβάσεις των εμβολίων, η οποία πρόταση απορρίφθηκε.

Η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας εισέρχεται στη δεύτερη θητεία της στην ηγεσία του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη ενός ευρέως φάσματος στο Ευρωκοινοβούλιο, από τη Δεξιά μέχρι και το Κέντρο.

Την περίοδο που μεσολάβησε από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου μέχρι την ψηφοφορία της 18ης Ιουλίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επαφές με τις ευρωομάδες, προκειμένου να έχει μια όσο το δυνατόν πιο άνετη πλειοψηφία και να αποφευχθεί η θεσμική κρίση που θα πυροδοτούσε τυχόν μη επανεκλογή της.

Σημειώνεται πως από τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας, το Ευρωκοινοβούλιο ουδέποτε έχει καταψηφίσει υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά την πρώτη της θητεία, για την οποία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπερψηφίστηκε πολύ πιο δύσκολα από την δεύτερη, κράτησε το πηδάλιο της Κομισιόν σε άνευ προηγουμένου κρίσεις, όπως η πανδημία της COVID-19, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση.

Ωστόσο, η ηγεσία της χαρακτηρίστηκε συγκεντρωτική, ενώ τα βήματα πίσω σε πράσινες δεσμεύσεις κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν ευρωβουλευτές με περιβαλοντικές ανησυχίες. Την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχάρη ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ