Κ. Μητσοτάκης από το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Η τεχνολογία στην υπηρεσία των πολιτών

Κ. Μητσοτάκης από το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Η τεχνολογία στην υπηρεσία των πολιτών

Τα εν εξελίξει έργα «στο τραπέζι»

«Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά την επίσκεψή του, καθιστώντας σαφές ότι ο ψηφιακός ανασχηματισμός της χώρας και η πάταξη της γραφειοκρατίας παραμένουν ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι προχωρά ο εκσυγχρονισμός του κράτους. Αναφέρθηκε στο εθνικό πρόγραμμα μικροδορυφόρων, οι οποίοι θα τεθούν σε τροχιά το καλοκαίρι του 2026 από την Ελλάδα, καθώς και στο Κτηματολόγιο.

Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, στόχος όλων αυτών των υπηρεσιών που αναπτύσσονται είναι να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών αλλά και να παταχθεί η γραφειοκρατία.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην ψηφιακή αλλαγή την οποία παρουσιάζει η χώρα και όλο αυτό για να καταργήσουμε, όπως είπε, «στρώσεις της γραφειοκρατίας».

«Στο τραπέζι» των συνομιλιών βρέθηκαν τα εν εξελίξει έργα που αφορούν στο gov.gr και το Wallet.

«Με πολύ μεγάλη χαρά επισκέπτομαι για μία ακόμα φορά το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να κάνουμε μια συνολική επισκόπηση της σημαντικής δουλειάς η οποία έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο, αλλά και των πολύ σημαντικών έργων τα οποία δρομολογούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ενώ τόνισε:

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι αυτή η πολύ σημαντική ψηφιακή πρόοδος, την οποία πιστεύω ότι και οι πολίτες διαπιστώνουν, αρχίζει και αποτυπώνεται πια και στους δείκτες αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό μας δίνει χαρά, αλλά μας υποχρεώνει να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, όπως ήδη γίνεται μέσα από πολλές καινούργιες υπηρεσίες, οι οποίες προστίθενται συνέχεια στο project, αλλά να βοηθήσουμε και να αξιοποιήσουμε και την τεχνολογία έτσι ώστε να βελτιώσουμε συνολικά την παραγωγικότητα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για να μπορέσουμε να πετύχουμε και τους δύο αυτούς στόχους.

Ταυτόχρονα μας θέτει απέναντι και στις μεγάλες προκλήσεις να αξιοποιούμε πάντα την τεχνολογία με γνώμονα την προστασία των προσωπικών δεδομένων και πάντα προς όφελος όλων. Πολύ σύντομα».

«Προχωράμε σταθερά, ψηφιακά και μπροστά. Η Ελλάδα αλλάζει και αλλάζει ψηφιακά» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διεκυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Σήμερα είχαμε την τιμή να υποδεχτούμε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον Πρόεδρο στον οποίο παρουσιάσαμε όλα τα έργα τα οποία σήμερα έχουμε τρέξει και το πώς τελικά η τεχνολογία πραγματικά μπορεί να βοηθήσει σε μικρά, καθημερινά αλλά και μεγαλύτερα και οραματικά. Η τεχνολογία πρέπει να σταθεί δίπλα στον πολίτη, να κάνει την καθημερινότητά του πιο εύκολη, πιο ασφαλή. Να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις σε θέματα τα οποία απασχολούν την καθημερινότητα.

Στην πρώτη φάση ψηφιοποίηση με τα δεδομένα μας. Μέσα στην πανδημία η Ελλάδα κατάφερε και έμεινε όρθια διοικητικά.

Σε δεύτερη φάση πλέον καταργούμε στρώσεις γραφειοκρατίας έτσι ώστε πλέον να μπορούμε να κάνουμε πολλές διαδικασίες και μέσω του κινητού μας, τα δεδομένα και η διαχείρισή τους.

Τα κέντρα δεδομένων και το πώς θα μπορέσουμε να βάλουμε ένα «πράσινο» πρόσημο στην τεχνολογία είναι το ζητούμενο. Και βέβαια τεχνολογία για όλους, έτσι ώστε και ψηφιακά να μην αφήσουμε κανέναν πίσω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ