Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Επανεξελέγη πρόεδρος η Ρομπέρτα Μέτσολα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Επανεξελέγη πρόεδρος η Ρομπέρτα Μέτσολα

Έλαβε συνολικά 562 ψήφους

Η Ρομπέρτα Μέτσολα εξασφάλισε ευρεία υποστήριξη για μια νέα θητεία ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα Τρίτη, και έγινε η πρώτη γυναίκα που κερδίζει δεύτερη θητεία ως επικεφαλής του νομοθετικού Οργάνου της ΕΕ.

Η βουλευτής από τη Μάλτα που το 2022 έγινε η πρώτη γυναίκα μετά από 20 χρόνια που ηγείται της συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μόλις η δεύτερη πρόεδρος, μετά τον Μάρτιν Σουλτς της Γερμανίας, που κερδίζει άλλη μια θητεία από τότε που το Κοινοβούλιο της ΕΕ έγινε άμεσα εκλεγμένος θεσμός το 1979.

Η Metsola έλαβε τη μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών προκειμένου να ηγηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο για άλλα δυόμισι χρόνια, με 562 να υποστηρίζουν τον επαναδιορισμό της, από τους 623 που ψήφισαν.

«Αυτό πρέπει να είναι ένα Σώμα που δεν πρέπει να φοβάται να ηγηθεί και να αλλάξει. Ξεκινήσαμε, αλλά δεν έχουμε ακόμη τελειώσει», δήλωσε η 45χρονη Μέτσολα, η οποία είναι μέλος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Πρόσθεσε ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ισχυρός υποστηρικτής της Ουκρανίας, του κράτους δικαίου και να επιδιώξει να προτείνει νομοθεσία της ΕΕ. Επί του παρόντος, μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προτείνει νέα νομοθεσία της ΕΕ.

Συνεχίζοντας τον σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό της ρόλο, η Ρομπέρτα Μέτσολα θα προεδρεύει του κοινοβουλίου των 720 μελών, το οποίο διαπραγματεύεται και εγκρίνει νομοθετικές προτάσεις της ΕΕ και εγκρίνει τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Η πορεία της

Κατά την πρώτη της θητεία, η ταχέως ανερχόμενη πολιτικός κέρδισε τα εύσημα από τους νομοθέτες για την αναβάθμιση του προφίλ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη σταθερή υποστήριξή της προς την Ουκρανία.

Ήταν η πρώτη ηγέτης θεσμικού οργάνου της ΕΕ που επισκέφθηκε το Κίεβο μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 και υποστήριξε σταθερά την αίτηση της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν στο Reuters ότι εκτιμούν την ικανότητα της Μέτσολα να ενώσει τα κεντρώα κόμματα ως δύναμη-προπύργιο στην ακροδεξιά, η οποία είχε άνοδο στις ευρωεκλογές του περασμένου μήνα.

Προσπάθησε επίσης να αποκαταστήσει τη φήμη του κοινοβουλίου μετά το σκάνδαλο με τις δωροδοκίες του Qatargate για λόμπι, προτείνοντας αυστηρότερους κανόνες για τις οικονομικές δηλώσεις των βουλευτών και τις επαφές με λομπίστες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο άμεσα εκλεγμένο θεσμικό όργανο της ΕΕ. Η Μέτσολα, μητέρα τεσσάρων γιων από τη μικρότερη χώρα της ΕΕ, έγινε ευρωβουλευτής το 2013, πριν ανέβει στις τάξεις του θεσμού και γίνει η νεότερη πρόεδρός του.

Η ίδια αντιμετώπισε επικρίσεις κατά την προετοιμασία της αρχικής εκλογής της για τη στάση της σχετικά με τις αμβλώσεις. Ως ευρωβουλευτής από τη Μάλτα, όπου οι αμβλώσεις είναι σε μεγάλο βαθμό παράνομες είχε αντιταχθεί σε ψηφίσματα που ζητούσαν να έχουν οι γυναίκες πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις. Ωστόσο, όταν έγινε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεσμεύτηκε να εκπροσωπήσει τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου μεταξύ άλλων για τα δικαιώματα των γυναικών να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ