Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ευάλωτους και συνταξιούχους τα έσοδα από τη φορολόγηση στα διυλιστήρια

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ευάλωτους και συνταξιούχους τα έσοδα από τη φορολόγηση στα διυλιστήρια

Οσον αφορά στη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ στα ταξί, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια σημαντική απόφαση στήριξης της μετακίνησης με ταξί».

Για την επιβολή εισφοράς 33% στα υπερκέρδη διυλιστηρίων, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και τα πολιτικά συμπεράσματα μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, μίλησε σε συνέντευξή του στον Real Fm το πρωί της Πέμπτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από την προσωρινή συνεισφορά στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν σε ευάλωτους, όπως τους συνταξιούχους και ειδικά στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς. «Ηταν μια προεκλογική δέσμευση η οποία θα χρηματοδοτηθεί από αυτόν τον έκτακτο φόρο», ανέφερε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι τα έσοδα από αυτό τον φόρο θα ανέρχονται περί τα 300 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά στη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ στα ταξί, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια σημαντική απόφαση στήριξης της μετακίνησης με ταξί».

Κληθείς να τοποθετηθεί για το ζήτημα της ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «είδαμε μειώσεις τιμών στο ράφι σε ορισμένα προϊόντα τον τελευταίο μήνα» και σημείωσε ότι «πρέπει να περάσουμε στη συζήτηση για την ανάγκη μείωσης των τιμών, όχι μόνο του πληθωρισμού».

Εκτίμησε επίσης ότι υπάρχει ο συσχετισμός στην Ε.Ε. για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν, ενώ υποστήριξε ότι τελικά δεν υπήρχε τόσο μεγάλη έκρηξη της Ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές όπως κάποιοι προέβλεπαν, με εξαίρεση τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Οσον αφορά την εγχώρια πολιτική επικαιρότητα και την κριτική που εκφράζεται από ορισμένους ότι η Ν.Δ. πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες της και στο πιο παραδοσιακό εκλογικό της ακροατήριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με επίκληση στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. «Θα έβλεπα πολύ θετικά μια συζήτηση επιστροφών στις ρίζες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος ήταν ο πρώτος που αποϊδεολογικοποίησε τη συζήτηση περί της πολιτικής ταυτότητας της Ν.Δ., λέγοντας πως αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι να δίνει πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Η Ν.Δ. είναι μια μεγάλη Κεντροδεξιά παράταξη. Αυτή τη στρατηγική υπηρέτησα και μας έδωσε τρεις εκλογικές νίκες με ποσοστό 40% και αυτοδύναμες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Είναι μια συνταγή που “άνοιξε” τη Ν.Δ. Δεν υπάρχει περίπτωση η Ν.Δ. να επιστρέψει, επί δικών μου ημερών, σε επιλογές ιδεολογικής περιχαράκωσης. Πλήρωσε στο παρελθόν τέτοιες επιλογές με ποσοστά πολύ μικρότερα».

Για την υπόθεση Λύτρα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι η ηγεσία του Αρείου Πάγου δικαιώθηκε για την παρέμβασή της στην υπόθεση και τόνισε ότι ο υπ. Δικαιοσύνης αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα πρόσθετες ρυθμίσεις.

Για τον ανασχηματισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «αρχικά αξιολογήσαμε το εκλογικό αποτέλεσμα» και το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες. «Οι πολίτες έστειλαν το μήνυμα ότι “σας εμπιστευόμαστε με έναν αστερίσκο”», συμπλήρωσε και ανέφερε ότι «οι αλλαγές προσώπων σηματοδοτούν την εκτίμηση ότι κάποιος νέος υπουργός μπορεί να φέρει κάτι εις πέρας με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Για τις ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά, ξεκαθάρισε ότι «είναι σημαντικό για κάθε κυβέρνηση να έχει απέναντι μιας σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση», εκτίμησε ότι «κάτι τέτοιο δεν το έχουμε δει έως τώρα» και υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τάση «επιστροφής στις χειρότερες ημέρες του εύκολου λαϊκισμού και της τοξικότητας». «Δεν βλέπω σε αυτή τη συζήτηση εναλλακτικές προτάσεις, αλλά κλισέ, τσιτάτα και προσωπικές φιλοδοξίες», τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Για τις μεταναστευτικές ροές, ο πρωθυπουργός εκτίμησε, μεταξύ άλλων, ότι «η συνεργασία με την Τουρκία εξακολουθεί να λειτουργεί καλά» και ότι «δεν υπάρχει κάποια ένδειξη από την τουρκική πλευρά ότι υπάρχει απόφαση να χαλαρώσει την προσπάθεια επιτήρησης της δικής της ακρογραμμής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ