Εκλογές στις 25 Ιουνίου - Υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς

 Εκλογές στις 25 Ιουνίου  - Υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς

Στο Προεδρικό Μέγαρο προσήλθε στη 1 μετά το μεσημέρι ο Ιωάννης Σαρμάς για να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να συναποφασίσουν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Στον διάλογο που είχαν η κυρία Σακελλαροπούλου καλωσόρισε τον κ. Σαρμά στο γραφείο του λέγοντας του ότι «σας κάλεσα γιατί όπως γνωρίζετε το σημερινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών διαπιστώθηκε και τυπικά μη δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης όπως προβλέπει άρθρου 37 και έτσι φτάσαμε στην τελευταία λύση του Συντάγματος για υπηρεσιακή κυβέρνηση».

«Κυρία Πρόεδρε ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμη, είναι συνταγματική υποχρέωση και καθήκον μου σας ευχαριστώ πολύ, εύχομαι να πάνε όλα καλά» απάντησε από την πλευρά του ο κ. Σαρμάς.

Μισή ώρα διήρκεσε περίπου η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που κάλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος.

Τα πρόσωπα που ακούγονται για υπουργοί

Σύμφωνα με πληροφορίες στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και με δεδομένο ότι η Τουρκία θα έχει κυβέρνηση μετά τις εκλογές στη γείτονα την Κυριακή αναμένεται να τοποθετηθούν πρόσωπα με μακρά θητεία στο διπλωματικό σώμα.

Μεγάλες πιθανότητες να οριστούν συγκεντρώνουν ο πρέσβης ε.τ., Βασίλης Κασκαρέλης για υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, ενώ για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκρίνονται ο πρέσβης ε.τ, Παύλος Αποστολίδης και ο πρεσβης ε.τ, Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Από εκεί και πέρα, ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Αναστασία Κοτανίδου φέρεται ως η επικρατέστερη να τοποθετηθεί στην κεφαλή του υπουργείου Υγείας, για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκρίνεται η επιλογή του Χαράλαμπου Λαλούση, πρωην Αρχηγού του ΓΕΣ, ενώ ο Ευάγγελος Τουρνάς δείχνει πως αποτελεί τη βασική επιλογή για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Η Προέδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάλεσε σήμερα, 24 Μαΐου και ώρα 11:00, σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε από τους αρχηγούς των κομμάτων η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Οι αρχηγοί των κομμάτων απέρριψαν επίσης τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.

Κατόπιν τούτου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Τι συζητήθηκε

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν η στελέχωση της υπηρεσιακής κυβέρνησης χωρίς να τεθούν επί τάπητος ονόματα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες υπήρξε σύμπλευση στα πρόσωπα των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας με δεδομένο ότι η Τουρκία θα έχει κυβέρνηση μετά τις εκλογές στη γείτονα την Κυριακή. Οι πληροφορίες, αναφέρουν ότι θα τοποθετηθούν πρόσωπα με μακρά θητεία στο διπλωματικό σώμα. Μεγάλες πιθανότητες να οριστούν συγκεντρώνουν ο πρέσβης ε.τ., Βασίλης Κασκαρέλης για υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών ενώ για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκρίνονται ο πρέσβης ε.τ, Παύλος Αποστολίδης και ο πρεσβης ε.τ, Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Κατά πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στη συζήτηση που έγινε μέχρι την έξοδο από την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνουν ντιμπέιτ οι δύο τους με τον Κυριάκο Βελόπουλο να επιμένει να διεξαχθεί ξανά ντιμπέιτ όλων των αρχηγών πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στη σύσκεψη ότι «οι διερευνητικές εντολές έδειξαν ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωράει στον σχηματισμό υπηρεσιακής. Οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση».

Από την πλευρά της Κουμουνδούρου λένε ότι στη σύσκεψη των αρχηγών η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τους είπε ότι υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα αναλάβει ο Ιωάννης Σαρμάς και ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ανακοινωθεί σήμερα, Πέμπτη, με πρόσωπα που θα επιλεγούν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πηγές από την Κουνδρούρου, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης και ότι αυτό είναι γνωστό από τη θέση και τη στάση των κομμάτων τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρέπει να ακολουθηθούν όσα προβλέπει το Σύνταγμα για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ενώ ανέφερε πως καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την σύντομη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας τάχθηκε υπέρ του ορισμού στα κρίσιμα υπουργεία, όπως Εξωτερικών και Άμυνας, προσώπων κύρους με γνώση του αντικειμένου.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης κατά την τοποθέτηση του σημείωσε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν, πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση των εν λόγω κρίσιμων χαρτοφυλακίων και υπογράμμισε περαιτέρω ότι και ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Τέλος ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν είναι τα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα, που εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβερνήσεων, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης από το Προεδρικό Μέγαρο έφυγαν μαζί οι κ.κ. Μητσοτάκης, Βελόπουλος και Τσίπρας ενώ πίσω τους ακολουθούσαν Δημήτρης Κουτσούμπας και Νίκος Ανδρουλάκης χωρίς κανείς από τους πέντε να κάνει δηλώσεις.

Κουτσούμπας: «Δύναμη πραγματικής αντιπολίτευσης μόνο το ΚΚΕ»

Σε δηλώσεις προχώρησε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ήταν μια σύσκεψη θεσμική για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, γιατί δεν έγινε δυνατό να διαμορφωθεί κυβέρνηση συνεργασίας. Έτσι οδηγούμαστε σε εκλογές στις 25 Ιουνίου», ανέφερε από τα γραφεί του ΚΚΕ στον Περισσό.

«Προχωράμε δυνατά να γίνει πιο δυνατό το ΚΚΕ», τόνισε.

Όπως είπε «η μόνη δύναμη που προβάλει ως δύναμη πραγματικής αντιπολίτευσης είναι μόνο το ΚΚΕ».
«Καλούμε και όσους φίλους και φίλες σκέφτηκαν να ψηφίσουν το ΚΚΕ και δεν το έκανα να το κάνουν τώρα. Είμαστε αισιόδοξοι πάμε μπροστά», κατέληξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Tι προηγήθηκε

Χωροταξικά δεξιά της Προέδρου της Δημοκρατίας κάθησαν Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Κυριάκος Βελόπουλος ενώ στα αριστερά της οι Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Κουτσούμπας. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αντάλλαξαν χειραψίες τόσο μεταξύ τους όσο και με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου όταν μπήκε τελευταία στην αίθουσα συσκέψεων.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Κυριάκος Βελόπουλος βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να καταλήξουν στη λύση της υπηρεσιακής κυβέρνηση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοχή, η οποία ως μοναδική αρμοδιότητα θα έχει τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Στις 11 έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενους από τους στενούς συνεργάτες του, τον Δημήτρη Τσιόδρα και την Κύρα Κάπη, ο οποίος είχε χειραψίες με τους Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Ανδρουλάκη και Κυριάκο Βελόπουλο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να του λέει «εγώ έφτασα πρώτος».

Πρώτος έφτασε περίπου 10 λεπτά πριν από τις 11 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος οδηγήθηκε στον χώρο στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη.

Ο δεύτερος πολιτικός αρχηγός που έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν λίγα λεπτά αργότερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Περίπου πέντε λεπτά πριν τις 11 την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τον οποίο συνόδευαν ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής επικρατείας, Δημήτρης Μάντζος, και η διευθύντρια του γραφείου τύπου του, Στεφανία Μουρελάτου. Ο κ. Ανδρουλάκης πριν να πάρει τη θέση του είχε χειραψία τόσο με τον κ. Βελόπουλο όσο και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το απόγευμα της Τρίτης ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διερευνητικών εντολών, για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως προτάσσει το Σύνταγμα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Τελευταίος έφτασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος είπε προς τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς «άργησα,ε;».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδέχθηκε χθες το πρωί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν παρέλαβε την εντολή, εξηγώντας ότι «δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση». Παρομοίως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, το ίδιο απόγευμα, επέστρεψε αμέσως την εντολή, υπογραμμίζοντας πως «σύμφωνα με τη λαϊκή ετυμηγορία δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλήσεων, για αυτό επιστρέφω τη διερευνητική».

Όπως ορίζει το Σύνταγμα, σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς σε σύσκεψη. Αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, θα επιδιώξει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, με όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή για να διενεργήσει εκ νέου εκλογές.
Θεωρείται πιθανό, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός να ορκιστεί την Πέμπτη και μια ημέρα αργότερα η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Το πρόσωπο που θα αναλάβει αυτή την θέση θα πρέπει να είναι ανώτατος δικαστικός δηλαδή, είτε ο Ιωάννης Σαρμάς πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή η Ευαγγελία Νίκα, πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας ή τέλος η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου. Παραδοσιακά, είθισται να επιλέγεται ο αρχαιότερος δικαστικός και έτσι «φαβορί» θεωρείται ο κ. Σαρμάς.

Την Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Εφόσον ολοκληρωθούν τα κοινοβουλευτικά προαπαιτούμενα, το μόνο που θα λείπει είναι το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, το οποίο θα θυροκολληθεί στην είσοδο του Κοινοβουλίου και θα προσδιορίζει σαφώς και την ημερομηνία σύγκλησης και ορκωμοσίας της Βουλής, που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ