Ξύδι: Τι απαιτείται για την παραγωγή και διάθεση του στην αγορά

Ξύδι: Τι απαιτείται για την παραγωγή και διάθεση του στην αγορά

Δίνει γεύση, εξολοθρεύει τα μικρόβια και τις οσμές, αφαιρεί λεκέδες, απομακρύνει "επισκέπτες" από τις γλάστρες. Επίσης υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από οφέλη για την υγεία που προέρχονται από το ξύδι, καθώς παρέχει ανακούφιση για τα πάντα δηλαδή από τα ηλιακά εγκαύματα, μέχρι και προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, στην προκειμένη δεν θα ασχοληθούμε με αυτές τις ιδιότητες και δυνατότητές του αλλά με την παραγωγή και τη διάθεσή του

Αν ενδιαφέρεστε να προχωρήσετε στην παραγωγή και διάθεση του ξυδιού ή ήδη βρίσκεστε σε αυτή τη διαδικασία μάθετε τι περιλαμβάνει η νομοθεσία με το άρθρο 6 τουΝ. 4303/17.10.14 που πήρε ΦΕΚ 231/Α/17.10.14..

Καθορίζονται οι επιτρεπόμενες πρώτες ύλες, οι κατηγορίες παραγόμενου ξυδιού, η ελάχιστη επιτρεπόμενη οξύτητα των ξυδιών, ενώ ως αρμόδια αρχή για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών ορίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (αντί του Γενικού Χημείου του Κράτους που ήταν ως τώρα).

Ακόμη υπάρχουν προβλέψεις για τις εγκαταστάσεις παραγωγής και εμφιάλωσης ξυδιού, την έναρξη λειτουργίας οξοποιείου και εμφιαλωτηρίου ξυδιού, την διακίνηση των προϊόντων οξοποιίας, την επισήμανση του ξυδιού, τα συστήματα ποιότητας στο ξύδι, το διάλυμα οξικού οξέος, ενώ ορίζονται και οι διαδικασίες ελέγχου παραγωγής και εμφιάλωσης του ξυδιού και τα μέτρα συμμόρφωσης σε αυτές.

1. Ως ξύδι (ή όξος) νοείται το προϊόν που παράγεται με οξική ζύμωση ή αλκοολική και οξική ζύμωση, κατά περίπτωση, οποιασδήποτε πρώτης ύλης, από τις ακόλουθες:
α) Οίνοι κάθε κατηγορίας, όπως ορίζονται από τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 1308/2013 (EE L 347).
β) Ξηρή σταφίδα.
γ) Φρούτα και προϊόντα αλκοολικής ζύμωσης αυτών.
Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, ως φρούτα
νοούνται και τα τμήματα των φρούτων νωπών ή απο−
ξηραμένων ή/και χυμοί αυτών.
δ) Αιθυλική αλκοόλη. Για την εφαρμογή του παρό−
ντος άρθρου, ως αιθυλική αλκοόλη νοείται η αιθυλική
αλκοόλη γεωργικής προέλευσης, το απόσταγμα οίνου,
το απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής, το απόσταγμα
οινολασπών, το απόσταγμα σταφίδας, η ακατέργα−
στη αλκοόλη ως και το προϊόν απόσταξης γεωργικής
προέλευσης, όπως ορίζονται στην ενωσιακή και εθνική
νομοθεσία.
ε) Βύνη δημητριακών ή/και δημητριακά.
στ) Μέλι και βρώσιμα υπολείμματα μελισσοκομίας.
ζ) Μπύρα.
2. Ανάλογα με τις χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες, το
ξύδι που παράγεται διακρίνεται στις κάτωθι κατηγορίες:
α) Ξύδι από οίνο: Το ξύδι όπως αυτό ορίζεται στις δι−
ατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 1308/2013, το οποίο
παράγεται αποκλειστικά από την οξική ζύμωση οίνου.
β) Ξύδι από ξηρή σταφίδα: Το ξύδι που παράγεται απο−
κλειστικά από αλκοολική και οξική ζύμωση των υγρών
εκχύλισης της ξηράς σταφίδας.
γ) Ξύδι από φρούτα: Το ξύδι που παράγεται από οξι−
κή ζύμωση ή αλκοολική και οξική ζύμωση των πρώτων
υλών που αναφέρονται στην περίπτωση γ΄ της υπο−
παραγράφου 1, καθώς και το ξύδι που προκύπτει από
αλκοολική και οξική ζύμωση μη οινοποιήσιμων σταφυ−
λιών, συμπεριλαμβανομένων των απορρόγων σταφυλιών
(απορρίμματα συσκευαστηρίων σταφυλιών) ή και των
οινοποιήσιμων σταφυλιών σε ανάμιξη με εκχύλισμα ξη−
ρής σταφίδας.
δ) Ξύδι από αλκοόλη: Το ξύδι που παράγεται από οξική
ζύμωση της αιθυλικής αλκοόλης, όπως αυτή ορίζεται
στην περίπτωση δ΄ της υποπαραγράφου 1.
ε) Ξύδι από δημητριακά: Το ξύδι που παράγεται από
αλκοολική και οξική ζύμωση των πρώτων υλών που ανα−
φέρονται στην περίπτωση ε΄ της υποπαραγράφου 1.
στ) Ξύδι από μέλι: Το ξύδι που παράγεται από αλκοολι−
κή και οξική ζύμωση των πρώτων υλών που αναφέρονται
στην περίπτωση στ΄ της υποπαραγράφου 1.
ζ) Ξύδι από μπύρα: Το ξύδι που παράγεται από οξική
ζύμωση της πρώτης ύλης που αναφέρεται στην περί−
πτωση ζ΄ της υποπαραγράφου 1.
η) Βαλσαμικό ξύδι: Το προϊόν που λαμβάνεται είτε
με προσθήκη σε ξύδι αμπελοοινικής προέλευσης συ−
μπυκνωμένου γλεύκους σταφυλιών ή/και ανακαθαρι−
σμένου συμπυκνωμένου γλεύκους σταφυλιών, όπως
αυτά ορίζονται στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθμ. 1308/2013
είτε με μερική αλκοολική ζύμωση και στη συνέχεια με
οξική ζύμωση του προϊόντος συμπύκνωσης των υγρών
που λαμβάνονται από την εκχύλιση ξηράς σταφίδας.
Το βαλσαμικό ξύδι έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, σύμ−
φωνα με την αριθμ. 90/2009 απόφαση του Ανώτατου
Χημικού Συμβουλίου (ΑΧΣ), η οποία εγκρίθηκε με την
αριθμ. 90/2009/ 17.2.2011 απόφαση του Υφυπουργού
Οικονομικών (Β΄ 270).
3. Επιτρέπεται η παρασκευή ξυδιού από περισσότε−
ρες της μίας πρώτες ύλες, με εξαίρεση την αιθυλική
αλκοόλη, η οποία μπορεί να αποτελεί πρώτη ύλη για
την παραγωγή αποκλειστικά και μόνο του ξυδιού από
αλκοόλη. Επιτρέπεται η ανάμιξη ξυδιών μόνο των κα−
τηγοριών που περιλαμβάνονται στις περιπτώσεις α΄, β΄,
γ΄, ε΄, στ΄ και ζ΄ της υποπαραγράφου 2.
4. α) Η οξύτητα των ξυδιών που προορίζονται για
κατανάλωση πρέπει να είναι τουλάχιστον πενήντα (50)
γραμμάρια ανά λίτρο, εκφρασμένη σε οξικό οξύ, για 7454 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ)
όλες τις κατηγορίες ξυδιών, εκτός από τα ξύδια από
οίνο τα οποία πρέπει να έχουν οξύτητα τουλάχιστον
εξήντα (60) γραμμάρια ανά λίτρο.
β) Κάθε άλλο βρώσιμο προϊόν που παρασκευάζεται με
διαδικασίες διαφορετικές από αυτές που περιγράφονται
στις διατάξεις του παρόντος άρθρου ή των υπουργικών
αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των
διατάξεών του και χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο
του ξυδιού δεν θεωρείται ξύδι και χαρακτηρίζεται ως
«αρτυματική ύλη» ή «άρτυμα» ή «αναπλήρωμα ξυδιού».
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορούν να κα−
θορίζονται:
α) Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι προδιαγραφές
των διαφόρων κατηγοριών ξυδιού, καθώς και των πρώ−
των υλών παραγωγής του.
β) Οι τυχόν νέες κατηγορίες ξυδιού, οι πρώτες ύλες
παραγωγής τους, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηρι−
στικά και προδιαγραφές αυτών.
Παράγραφος 2
Αρμόδιες αρχές
1. α) Αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή των διατάξεων
του παρόντος άρθρου είναι:
αα) Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
δια της Διεύθυνσης Μεταποίησης Τυποποίησης και Ποι−
οτικού Ελέγχου, ως αρμόδια κεντρική αρχή.
ββ) Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνια−
τρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, σύμφωνα με τις
παραγράφους 4, 5, 8 και 11.
γγ) Τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και
Ποιοτικού Ελέγχου (Π.Κ.Π.Φ. και Π.Ε.) του Υπουργείου
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία εποπτεύ−
ουν, συντονίζουν και συνεπικουρούν τις Διευθύνσεις
Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερει−
ακών Ενοτήτων στο ελεγκτικό τους έργο.
β) Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυ−
ξης και Τροφίμων μπορεί να ανατίθενται πρόσθετες
αρμοδιότητες στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας
και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων και να
καθορίζεται κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή της
παρούσας υποπαραγράφου.
2. Για τον έλεγχο της αιθυλικής αλκοόλης, η οποία πα−
ραλαμβάνεται, προς οξοποίηση, στα οξοποιεία αρμόδιες
αρχές είναι οι Χημικές Υπηρεσίες του Γενικού Χημείου
του Κράτους (ΓΧΚ) και οι Τελωνειακές Υπηρεσίες υπό
τον έλεγχο και την εποπτεία των οποίων τελούν τα
εν λόγω οξοποιεία εφαρμοζομένων και των σχετικών
διατάξεων των ν. 2969/2001 «Αιθυλική αλκοόλη και Αλ−
κοολούχα Προϊόντα» (Α΄ 281) και ν. 2960/2001 «Εθνικός
Τελωνειακός Κώδικας» (Α΄ 265).
Παράγραφος 3
Εγκαταστάσεις παραγωγής και εμφιάλωσης ξυδιού
1. Η παραγωγή ξυδιού κάθε κατηγορίας γίνεται από
τα οξοποιεία, τα οποία διαθέτουν βεβαίωση συνδρομής
νομίμων προϋποθέσεων λειτουργίας, σύμφωνα με την
παράγραφο 4. Το ξύδι διατίθεται προς εμπορία είτε
προσυσκευασμένο είτε χύμα.
Η εμφιάλωση του ξυδιού γίνεται από τα οξοποιεία, κα−
θώς και από εμφιαλωτήρια ξυδιού, τα οποία διαθέτουν
βεβαίωση συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων λειτουρ−
γίας, σύμφωνα με την παράγραφο 4.
2. Απαγορεύεται εντός των οξοποιείων η παραγωγή
προς εμπορία οίνου, καθώς και οποιουδήποτε άλλου
γεωργικού προϊόντος και τροφίμου πλην του ξυδιού
και αυτών που αναφέρονται στην περίπτωση α΄ της
υποπαραγράφου 5.
3. Απαγορεύεται η συστέγαση οξοποιείου με οινο−
ποιείο.
4. Οι δεξαμενές που προορίζονται για την αποθήκευση
της παραλαμβανόμενης, προς οξοποίηση, αιθυλικής αλκο−
όλης πρέπει να είναι σύμφωνες με τις σχετικές διατάξεις
του ν. 2969/2001 για τα δοχεία συλλογής και αποθήκευσης
της αιθυλικής αλκοόλης, ενώ ο σχεδιασμός, η διαρρύθμιση,
η κατασκευή και η χωροδιάταξή τους πρέπει να επιτρέ−
πουν την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση σε αυτές.
5. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
και Τροφίμων:
α) Καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικα−
σίες, σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται στα οξοποιεία
που διαθέτουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και εξοπλι−
σμό, η παραγωγή σταφιδίνης, γλυκόζης, οπωροσακχάρου,
σιροπιού σύκων, σταφιδομέλιτος, χαρουποσιροπίου, κα−
θώς και η κατεργασία φρούτων, τομάτας και λαχανικών
προς παρασκευή χυμών, συμπυκνωμένων ή μη, πολτών,
πηκτών, μαρμελάδων και σαλτσών με βάση το ξύδι.
β) Καθορίζονται οι προδιαγραφές των δεξαμενών
αποθήκευσης, των μηχανημάτων και των σωληνώσεων
μεταφοράς ξυδιού, καθώς και τα υλικά που χρησιμο−
ποιούνται για τη συσκευασία του ξυδιού.
γ) Ρυθμίζεται η διαδικασία, με την οποία είναι δυνατή
η παραλαβή οινοποιήσιμων σταφυλιών προς αλκοολική
ζύμωση και εν συνεχεία οξική ζύμωση για την παραγωγή
ξυδιού από οίνο, καθώς και η διαδικασία με την οποία
είναι δυνατή η παραλαβή μη οινοποιήσιμων σταφυλιών
προς αλκοολική ζύμωση και εν συνεχεία οξική ζύμωση
για την παραγωγή ξυδιού από σταφύλι.
δ) Μπορούν να καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις
και οι διαδικασίες, σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται
η συστέγαση οξοποιείου με μονάδα παραγωγής συ−
μπυκνωμένου γλεύκους και η συμπύκνωση γλεύκους
για παραγωγή βαλσαμικού ξυδιού.
Παράγραφος 4
Έναρξη λειτουργίας οξοποιείου
και εμφιαλωτηρίου ξυδιού
1. α) Τουλάχιστον ένα (1) μήνα πριν την έναρξη της
λειτουργίας οξοποιείου ή/και εμφιαλωτηρίου ξυδιού, ο
υπεύθυνος της επιχείρησης υποβάλλει, υποχρεωτικά,
αναγγελία έναρξης λειτουργίας, στην κατά τόπο αρμό−
δια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής
της Περιφερειακής Ενότητας, όπου πρέπει να αναφέ−
ρονται οι πρώτες ύλες που θα παραλαμβάνονται προς
κατεργασία, οι κατηγορίες ξυδιών που θα παράγονται
ή/και θα εμφιαλώνονται και το σχετικό διάγραμμα ροής.
Στην περίπτωση που μεταξύ των κατά τα ανωτέρω
πρώτων υλών περιλαμβάνεται και η αιθυλική αλκοόλη, ο
υπεύθυνος της επιχείρησης υποχρεούται να υποβάλλει
την κατά τα ανωτέρω αναγγελία έναρξης λειτουργίας
και στις κατά την υποπαράγραφο 2, της παραγράφου
2, του παρόντος άρθρου αρμόδιες Αρχές οι οποίες, δια
των αρμοδίων οργάνων τους, προβαίνουν στον έλεγχο−
επιθεώρηση των οικείων εγκαταστάσεων συντασσο−
μένης σχετικής έκθεσης επί τη βάσει της οποίας και
αναλόγως του αποτελέσματος αυτής επιτρέπεται και ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) 7455
μόνον, ύστερα από σχετική έγκριση, η παραλαβή αιθυ−
λικής αλκοόλης, προς κατεργασία, από το οξοποιείο.
Η αναγγελία έναρξης λειτουργίας συνοδεύεται από
υπεύθυνη δήλωση, με την οποία ο αναγγέλων δεσμεύε−
ται να τηρεί τις υποχρεώσεις της ενωσιακής και εθνικής
νομοθεσίας.
β) Η λειτουργία του οξοποιείου ή/και του εμφιαλωτηρί−
ου ξυδιού αρχίζει μετά την πάροδο ενός (1) μηνός από την
αναγγελία έναρξης λειτουργίας του, καθώς και νωρίτερα,
εφόσον η κατά τόπον αρμόδια αρχή βεβαιώσει εγγράφως
για τη συνδρομή των νομίμων προϋποθέσεων λειτουργί−
ας του, κατόπιν επιτόπιου ελέγχου στην εγκατάσταση.
Αν δεν τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις λειτουρ−
γίας του οξοποιείου ή/και του εμφιαλωτηρίου ξυδιού,
η κατά τόπον αρμόδια αρχή δύναται, μέσα σε ένα (1)
μήνα από τη λήψη της αναγγελίας, να απαγορεύσει την
έναρξη λειτουργίας του.
Η βεβαίωση συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων
λειτουργίας του οξοποιείου ή/και εμφιαλωτηρίου ξυδιού
ή η απαγόρευση λειτουργίας του, κοινοποιείται άμεσα
από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρι−
κής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας στη Διεύθυνση
Μεταποίησης, Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου του
Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στην περίπτωση των οξοποιείων, μεταξύ των πρώτων
υλών των οποίων περιλαμβάνεται και η αιθυλική αλκοό−
λη, οι διατάξεις της παρούσας περιπτώσεως τελούν υπό
την επιφύλαξη των διατάξεων του δευτέρου εδαφίου
της περίπτωσης α΄ της παρούσας υποπαραγράφου.
2. Η Διεύθυνση Μεταποίησης, Τυποποίησης και Ποιοτι−
κού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων καταρτίζει και τηρεί «Μητρώο Επιχειρήσεων
ξυδιού» για την παραγωγή/εμφιάλωση ξυδιού όλων των
κατηγοριών, σε εθνικό επίπεδο, το οποίο δημοσιεύεται
στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
και Τροφίμων και στο οποίο εγγράφονται όλες οι επι−
χειρήσεις ξυδιού που διαθέτουν βεβαίωση συνδρομής
νομίμων προϋποθέσεων λειτουργίας.
3. α) Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
και Τροφίμων καθορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτού−
νται για την αναγγελία έναρξης λειτουργίας οξοποιείου ή/
και εμφιαλωτηρίου ξυδιού, η διαδικασία ελέγχου αυτών, τα
υποδείγματα με βάση τα οποία γίνεται η αναγγελία, τα περί
μεταβολής στοιχείων υφιστάμενης αναγγελίας λειτουργίας
και υποβολής ενστάσεων και κάθε σχετικό θέμα.
β) Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
και Τροφίμων καθορίζεται κάθε σχετικό θέμα που αφο−
ρά την τήρηση, οργάνωση και λειτουργία του «Μητρώου
Επιχειρήσεων ξυδιού», καθώς και την τήρηση από τις
Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των
Περιφερειακών Ενοτήτων αντίστοιχου μητρώου για τις
επιχειρήσεις της περιοχής αρμοδιότητάς τους.
Παράγραφος 5
Διακίνηση προϊόντων οξοποιίας
1. Οι οξοποιοί ή/και οι εμφιαλωτές ξυδιού υποχρεώνο−
νται να τηρούν βιβλίο, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή,
στο οποίο να καταχωρίζουν κάθε μήνα τις εισαχθείσες
πρώτες ύλες κατά κατηγορία, τις κατεργασθείσες πο−
σότητες πρώτων υλών και την περιεκτικότητα αυτών
σε σάκχαρα ή/και αλκοόλη, τις παραχθείσες και διακι−
νηθείσες ποσότητες ξυδιού κατά κατηγορία, καθώς και
την περιεκτικότητα αυτών σε οξικό οξύ.
2. α) Οι οξοποιοί οφείλουν να υποβάλλουν στη Δι−
εύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της
Περιφερειακής Ενότητας στην οποία ανήκουν, ετήσια
δήλωση παραγωγής.
β) Αν οι οξοποιοί χρησιμοποιούν αιθυλική αλκοόλη ως
πρώτη ύλη, επιπλέον της ετήσιας δήλωσης παραγωγής
της περίπτωσης α΄, οφείλουν να υποβάλλουν και μηνιαία
δήλωση παραγωγής και διακίνησης στην κατά τόπον
αρμόδια Χημική Υπηρεσία του ΓΧΚ, εντός δεκαημέρου
από της λήξεως εκάστου μηνός.
Στην περίπτωση αυτή, στο τέλος εκάστου μηνός, διε−
νεργείται από την κατά τόπον αρμόδια Χημική Υπηρεσία
του ΓΧΚ καταμέτρηση υπολοίπων των πάσης φύσεως
πρώτων υλών, αυτουσίων ή υπό κατεργασία, ως και
των ημιετοίμων ή ετοίμων προϊόντων, συντασσομένου
σχετικού πρωτοκόλλου.
Στις δηλώσεις των περιπτώσεων α΄ και β΄ περιλαμβά−
νονται υποχρεωτικά τα στοιχεία που καταχωρίζονται
στα βιβλία, σύμφωνα με την υποπαράγραφο 1.
3. Η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και
Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας και η Χημική
Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, κατά περίπτωση,
προβαίνουν στον έλεγχο της δήλωσης παραγωγής αφού
προβούν στον έλεγχο των βιβλίων, καθώς και σε κάθε
άλλο σχετικό έλεγχο, τον οποίο κρίνουν απαραίτητο.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι
λεπτομέρειες που αφορούν στις δηλώσεις, στα βιβλία
που πρέπει να τηρούν τα οξοποιεία, καθώς και στη
διακίνηση των προϊόντων οξοποιίας.
Παράγραφος 6
Επισήμανση
1. Η επισήμανση του ξυδιού πρέπει να πληροί τις
απαιτήσεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και
επιπλέον τις ακόλουθες απαιτήσεις:
α) Η ονομασία πώλησης του ξυδιού πρέπει να είναι
αυτή της ονομασίας της κατηγορίας στην οποία ανήκει
το ξύδι. Στην περίπτωση συμμετοχής περισσοτέρων
της μίας πρώτων υλών, η ονομασία πώλησης του ξυ−
διού πρέπει να φέρει την ένδειξη «ξύδι από…», η οποία
συμπληρώνεται από τις ονομασίες των αντίστοιχων
κατηγοριών κατά σειρά φθίνουσας συμμετοχής στο
τελικό προϊόν.
Στην περίπτωση ξυδιού που παρασκευάζεται από ένα
είδος φρούτου ο όρος «φρούτα» αντικαθίσταται από
την ονομασία του συγκεκριμένου φρούτου που χρη−
σιμοποιήθηκε για την παρασκευή του. Ειδικά για την
περίπτωση του ξυδιού από μήλα μπορεί, αντί της ονο−
μασίας πώλησης «ξύδι από μήλα», να χρησιμοποιείται,
εναλλακτικά, η ονομασία «μηλόξυδο».
Το ξύδι που παράγεται από σταφύλια, μη οινοποιήσιμα,
συμπεριλαμβανομένων των απορρόγων συσκευαστη−
ρίων ή με ανάμιξη οινοποιήσιμων ή μη σταφυλιών ή
προϊόντων αυτών μεταξύ τους ή/και με εκχύλισμα ξηρής
σταφίδας πρέπει να φέρει την ονομασία πώλησης «ξύδι
από σταφύλια» ή «γνήσιο ξύδι» ή «ξύδι αμπελοοινικής
προέλευσης».
β) «Ξύδι αμπελοοινικής προέλευσης» μπορεί να ονομά−
ζεται το ξύδι που προέρχεται από προϊόντα του αμπε−
λοοινικού τομέα.
γ) Η ένδειξη της επί τοις εκατό περιεκτικότητας σε
οξικό οξύ αναγράφεται υποχρεωτικά στην επισήμανση
του ξυδιού.7456 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ)
2. Ξύδια τα οποία έχουν παρασκευαστεί νομίμως ή
έχουν διατεθεί στο εμπόριο σε άλλα κράτη−μέλη της
Ε.Ε. ή σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συ−
ναλλαγών (Ε.Ζ.Ε.Σ.) που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη
συμφωνία Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) ή
στην Τουρκία, μπορούν να διατεθούν στην ελληνική αγο−
ρά, εφόσον έχουν παρασκευασθεί σύμφωνα με πρότυπα,
προδιαγραφές ή και διαδικασίες παραγωγής και ελέγ−
χου ώστε να εγγυώνται ισοδύναμο επίπεδο ποιότητας
και ασφάλειας για την ανθρώπινη υγεία.
3. Το βαλσαμικό ξύδι, το οποίο παράγεται με εκχύλιση
ξηρής σταφίδας μπορεί να φέρει στην επισήμανσή του
την ένδειξη «βαλσαμικό ξύδι από εκχύλιση ξηρής στα−
φίδας» ή «βαλσαμικό ξύδι από ξηρή σταφίδα».
4. Στο ξύδι από οίνο, μπορεί να αναγράφεται η οινο−
ποιήσιμη ποικιλία του, αν αυτή μπορεί να αποδειχθεί
από τον οξοποιό με την τήρηση των κανόνων ιχνηλα−
σιμότητας.
5. Αν οι πρώτες ύλες παραγωγής είναι ελληνικής
προέλευσης, μπορεί στην επισήμανση του ξυδιού να
αναγράφεται ο όρος «από ελληνικές πρώτες ύλες» ή ο
όρος «από ελληνικά/ους», ο οποίος συμπληρώνεται με
την κατηγορία των πρώτων υλών.
6. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
και Τροφίμων, δύναται να καθορίζονται ειδικές ενδείξεις
της επισήμανσης των ξυδιών και κάθε σχετικό θέμα για
την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.
Παράγραφος 7
Διάλυμα οξικού οξέος
1. Κάθε προϊόν που παράγεται κατόπιν αραίωσης σε
νερό οξικού οξέος, κατάλληλου για ανθρώπινη κατα−
νάλωση, το οποίο χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο
ξυδιού, καθώς και οποιοδήποτε μίγμα αυτού του προϊ−
όντος με ξύδι, δεν θεωρείται ως ξύδι, αλλά χαρακτηρί−
ζεται ως διάλυμα οξικού οξέος. Τα προϊόντα, στα οποία
περιέχεται διάλυμα οξικού οξέος αναγράφεται υποχρε−
ωτικά η ένδειξη «Διάλυμα οξικού οξέος/ή τεχνητό ξύδι».
2. Απαγορεύεται η παραγωγή ή η εμφιάλωση διαλύμα−
τος οξικού οξέος από οξοποιούς ή εμφιαλωτές ξυδιού
και γενικά η παρουσία, για οποιονδήποτε λόγο, στα
οξοποιεία και στα εμφιαλωτήρια ξυδιού των προϊόντων
που αναφέρονται στην υποπαράγραφο 1, καθώς και
κάθε είδους βιομηχανικού οξικού οξέος.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να καθο−
ρίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παρούσας
παραγράφου.
Παράγραφος 8
Έλεγχοι
1. Οι έλεγχοι των οξοποιείων και των εμφιαλωτηρίων
ξυδιού διακρίνονται σε διοικητικούς και επιτόπιους και
διενεργούνται είτε από τους αρμόδιους για τα αμπελο−
οινικά προϊόντα υπάλληλους των Διευθύνσεων Αγροτικής
Οικονομίας και Κτηνιατρικής είτε από κλιμάκια ελεγκτών,
τα οποία συγκροτούνται με απόφαση των Προϊσταμένων
των Π.Κ.Π.Φ. και Π.Ε. και τα οποία αποτελούνται από:
α) δύο (2) υπάλληλους των Διευθύνσεων Αγροτικής
Οικονομίας και Κτηνιατρικής, εκ των οποίων ο ένας
αρμόδιος για τα αμπελοοινικά προϊόντα και ο δεύτερος
αρμόδιος ποιοτικός ελεγκτής και
β) έναν (1) υπάλληλο των Π.Κ.Π.Φ. και Π.Ε..
2. Τα Π.Κ.Π.Φ. και Π.Ε.:
α) Εποπτεύουν, συντονίζουν και συνεπικουρούν τις
Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής
στο ελεγκτικό τους έργο.
β) Σε κάθε εισαγωγή από τρίτη χώρα ή από κράτος
− μέλος της Ε.Ε. πρώτων υλών, οι οποίες προορίζονται
για οξοποίηση, ενημερώνουν άμεσα τη Διεύθυνση Με−
ταποίησης, Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου του
Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς
και την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και
Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου
προορισμού, η οποία μεριμνά για την παρακολούθηση
του προϊόντος και την ορθή επισήμανσή του.
Στην περίπτωση οξοποιείων που κατεργάζονται, με−
ταξύ των άλλων πρώτων υλών, και αιθυλική αλκοόλη,
ενημερώνουν άμεσα και τις κατά την υποπαράγραφο
2 της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου αρμόδιες
Αρχές, οι οποίες ενεργούν για τον έλεγχο και τη δειγ−
ματοληψία, προς χημική εξέταση, της εισαγόμενης κατά
τα ανωτέρω πρώτης ύλης.
3. Ο έλεγχος και η εποπτεία των οξοποιείων που
κατεργάζονται, μεταξύ των άλλων πρώτων υλών, και
αιθυλική αλκοόλη διενεργείται, από τις κατά την υπο−
παράγραφο 2 της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου
αρμόδιες αρχές, ιδίως όσον αφορά τους χώρους, τις
εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό, την παραλαβή και
χρήση της αιθυλικής αλκοόλης, καθώς και των λοιπών
πρώτων υλών, τον τρόπο για τη βεβαίωση της κατερ−
γασίας των πρώτων υλών ως και την πίστωσή τους,
σύμφωνα με όρους, προϋποθέσεις και διαδικασίες που
καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών,
ενώ μπορεί να επιβάλλονται απαγορεύσεις, περιορισμοί
και υποχρεώσεις προκειμένου για την κατεργασία ή τη
συγκατεργασία των διαφόρων πρώτων υλών.
4. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της προηγουμένης
υποπαραγράφου, με απόφαση του Υπουργού Αγροτι−
κής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζεται η διαδικασία
ελέγχου των οξοποιείων και των εμφιαλωτηρίων ξυδιού
και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας
παραγράφου.
Παράγραφος 9
Μέτρα συμμόρφωσης
1. Οι αρμόδιες αρχές, αν κατά την άσκηση του ελεγκτι−
κού τους έργου διαπιστώσουν μη συμμόρφωση προς τις
απαιτήσεις ή τις διαδικασίες που προβλέπει η ενωσιακή
νομοθεσία, η κατ’ εφαρμογή αυτής εθνική νομοθεσία,
καθώς και οι διατάξεις του παρόντος άρθρου, επιβάλ−
λουν, κατά περίπτωση, και στο βαθμό που απαιτείται
και κατά λόγο αρμοδιότητας, τα μέτρα συμμόρφωσης
που προβλέπονται στα άρθρα 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 και 12
του ν. 4235/2014 (Α΄ 32), στις σχετικές διατάξεις του ν.
2969/2001, καθώς και τις διοικητικές και ποινικές κυρώ−
σεις της παραγράφου 10 του παρόντος άρθρου.
2. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
και Τροφίμων μπορεί να καθορίζονται λεπτομέρειες
εφαρμογής των μέτρων συμμόρφωσης.
Παράγραφος 10
Διοικητικές και ποινικές κυρώσεις
1. α) Στους οξοποιούς και εμφιαλωτές ξυδιού που πα−
ρασκευάζουν ή εμφιαλώνουν διάλυμα οξικού οξέος και σε
όσους παραβαίνουν τις διατάξεις της παραγράφου 7, εκτός ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) 7457
εκείνων της υποπαραγράφου 3 αυτής, επιβάλλεται πρόστι−
μο από τρεις χιλιάδες (3.000) έως έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ.
β) Σε περίπτωση υποτροπής το κατά τα ανωτέρω
πρόστιμο τριπλασιάζεται.
2. Σε όποιους υποπίπτουν σε οποιαδήποτε παράβαση
των διατάξεων του παρόντος άρθρου ή των υπουργικών
αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του και
με την επιφύλαξη των διατάξεων της υποπαραγράφου
5 ή παράβαση η οποία προβλέπεται στις περιπτώσεις
α΄ «Γενικά» και β΄ «Τομέας Τροφίμων» της παρ. 2 του
άρθρου 23 του ν. 4235/2014, συμπεριλαμβανομένου και
του «Υποτομέα κανόνων παραγωγής και διάθεσης τρο−
φίμων μη ζωικής προέλευσης», οι παραβάσεις του οποί−
ου μπορούν να εξειδικεύονται με προεδρικό διάταγμα,
σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 36 του ίδιου
νόμου, επιβάλλονται, κατά περίπτωση, τα διοικητικά
πρόστιμα που προβλέπονται για τις παραβάσεις αυτές.
3. Όποιος παράγει, εισάγει, αποθηκεύει, διακινεί ή δι−
αθέτει στην κατανάλωση ξύδι όλων των κατηγοριών ή
διάλυμα οξικού οξέος, το οποίο κατά διαπίστωση των
αρμοδίων αρχών είναι επιβλαβές για την υγεία του αν−
θρώπου, τιμωρείται με την ποινική κύρωση της παρ. 3
του άρθρου 27 του ν. 4235/2014. Για τον προσδιορισμό
της έννοιας του επιβλαβούς για την υγεία προϊόντος
εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 1
του ν. 4235/2014.
4. Οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις του παρόντος
άρθρου, εξαιρουμένων αυτών που προβλέπονται στην
υποπαράγραφο 5, επιβάλλονται με την επιφύλαξη των
διατάξεων του άρθρου 3 του ν. 4235/2014.
5. α) Επιβάλλεται πρόστιμο από χίλια (1.000) έως τρεις
χιλιάδες (3.000) ευρώ:
αα) Στους οξοποιούς που εναποθέτουν σε μη ογκο−
μετρημένες δεξαμενές την παραλαμβανόμενη αιθυλική
αλκοόλη που προορίζεται για την παραγωγή ξυδιού
από αλκοόλη.
ββ) Στους οξοποιούς που παραλαμβάνουν αιθυλική
αλκοόλη προς οξοποίηση, οι οποίοι παραλείπουν να
υποβάλλουν, υποβάλλουν εκπρόθεσμα ή συντάσσουν
ανακριβώς την κατά τις διατάξεις της περίπτωσης β΄
της υποπαραγράφου 2 της παραγράφου 5 του παρόντος
άρθρου, μηνιαία δήλωση.
γγ) Επιφυλασσομένων των σχετικών διατάξεων των
νόμων 2960/2001 και 2969/2001, οι οξοποιοί που παρα−
λαμβάνουν αιθυλική αλκοόλη προς οξοποίηση, οι οποίοι
υποπίπτουν σε οποιαδήποτε άλλη παράβαση του πα−
ρόντος, ως και των υπουργικών αποφάσεων που θα εκ−
δοθούν για την εφαρμογή του, αρμοδιότητας των κατά
την υποπαράγραφο 2 της παραγράφου 2 του παρόντος
άρθρου αρμοδίων αρχών, που δεν προβλέπεται στην
παρούσα υποπαράγραφο.
β) Επιβάλλεται πρόστιμο από τρεις χιλιάδες (3.000)
έως έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ:
αα) Στους οξοποιούς που παραλαμβάνουν αιθυλική
αλκοόλη προς οξοποίηση, οι οποίοι δεν τηρούν ή τηρούν
ανακριβώς το προβλεπόμενο βιβλίο, καθώς και στους εξ
αυτών αρνουμένους να παραδώσουν για έλεγχο, στους
αρμοδίους υπαλλήλους των κατά την υποπαράγραφο
2 της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου αρμοδίων
αρχών, το βιβλίο αυτό ως και τα τηρούμενα βιβλία και
στοιχεία που προβλέπονται από τον Κώδικα Βιβλίων
και Στοιχείων.
ββ) Στους οξοποιούς που παραλαμβάνουν αιθυλική
αλκοόλη προς οξοποίηση, οι οποίοι αρνούνται να επι−
τρέψουν την είσοδο στο εργοστάσιο των αρμοδίων για
τον έλεγχο υπαλλήλων των κατά την υποπαράγραφο
2 της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου αρμοδίων
αρχών ή παρακωλύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη διε−
νέργεια του ελέγχου.
γ) Επιφυλασσομένων των σχετικών διατάξεων των
νόμων 2960/2001 και 2969/2001, στους οξοποιούς που
χρησιμοποιούν την παραλαμβανόμενη αιθυλική αλκο−
όλη ως πρώτη ύλη για την παραγωγή οποιουδήποτε
άλλου προϊόντος εκτός από το ξύδι από αλκοόλη, ως
και στους οξοποιούς που γενικά δεν αποδεικνύουν τη
νόμιμη χρησιμοποίηση της παραλαμβανόμενης προς
οξοποίηση αιθυλικής αλκοόλης, επιβάλλεται πρόστιμο
έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ.
δ) Επιφυλασσομένων των σχετικών διατάξεων των
νόμων 2960/2001 και 2969/2001, στους οξοποιούς που
παραλαμβάνουν αιθυλική αλκοόλη προς οξοποίηση οι
οποίοι δεν αναφέρουν, αναφέρουν ανακριβώς τις εισα−
γόμενες στο οξοποιείο τους πρώτες ύλες ή γενικά δεν
τηρούν τους όρους, διατυπώσεις και διαδικασίες, ως και
τους περιορισμούς και απαγορεύσεις που καθορίζονται
σχετικά με την παραλαβή και κατεργασία των πρώτων
υλών, επιβάλλεται πρόστιμο έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ.
ε) Σε περίπτωση υποτροπής, τα προβλεπόμενα από
τις κατά τα ανωτέρω περιπτώσεις της παρούσας υπο−
παραγράφου τριπλασιάζονται.
6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μπορεί να ανα−
προσαρμόζονται τα πρόστιμα που προβλέπονται στην
υποπαράγραφο 1, ενώ με απόφαση του Υπουργού Οι−
κονομικών μπορεί να αναπροσαρμόζονται τα πρόστιμα
που προβλέπονται στην υποπαράγραφο 5.
Παράγραφος 11
Διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων
Οι διοικητικές κυρώσεις της παραγράφου 10 επιβάλ−
λονται, εισπράττονται και αποδίδονται σύμφωνα με τις
διατάξεις των άρθρων 22 έως και 25 του ν. 4235/2014,
εκτός των περιπτώσεων της υποπαραγράφου 5 αυτής
για τις οποίες εφαρμόζονται οι διαδικασίες και διατυ−
πώσεις που προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις των
νόμων 2960/2001 και 2969/2001.
Παράγραφος 12
Μεταβατικές διατάξεις
1. α) Μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων ήδη συ−
σκευασμένων ξυδιών, επιτρέπεται η χρήση στην επισή−
μανση και στα συνοδευτικά έγγραφα αυτών των ονο−
μασιών πώλησης που ίσχυαν πριν την έναρξη ισχύος
του παρόντος άρθρου. Οι διατάξεις του προηγούμενου
εδαφίου έχουν εφαρμογή και στο ξύδι που πρόκειται
να συσκευαστεί εντός χρονικού διαστήματος τριών (3)
μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου,
β) Μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων και για χρο−
νικό διάστημα ενός (1) έτους, επιτρέπεται η διάθεση
στην αγορά ξυδιού, του οποίου η οξύτητα δεν πληροί τις
απαιτήσεις του παρόντος άρθρου, εφόσον πληρούνται
τα όρια οξύτητας που ίσχυαν πριν την έναρξη ισχύος
του παρόντος άρθρου.
2. Στα οξοποιεία και εμφιαλωτήρια ξυδιού που κατά
την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου λειτουργούν, 7458 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ)
δίνεται προθεσμία έξι (6) μηνών να καταθέσουν στην
κατά τόπον αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομί−
ας και Κτηνιατρικής αναγγελία έναρξης λειτουργίας,
σύμφωνα με την υποπαράγραφο 1 της παραγράφου 4.
Παράγραφος 13
Καταργούμενες διατάξεις
1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου κα−
ταργούνται, όπως ισχύουν:
α) Ο ν. 4586/1930 «Περί προστασίας της παραγωγής
φυσικού όξους και εμπορίας αυτού» (Α΄ 45).
β) Η αριθμ. 11795/30.6.1930 απόφαση των Υπουργών Οι−
κονομικών και Εθνικής Οικονομίας «Περί καθορισμού των
βιομηχανικών εργοστασίων εις τα οποία επιτρέπεται η
εισαγωγή οξικού οξέος και περί των όρων και διατυπώ−
σεων υπό τους οποίους επιτρέπεται αυτή» (Β΄ 82), κα−
θώς και οι κανονιστικές πράξεις που έχουν εκδοθεί κατ’
εξουσιοδότηση της παραγράφου 1ε του άρθρου 1 αυτής.
γ) Η αριθ. 1733/1973/10.7.1973 απόφαση του Ανώτατου
Χημικού Συμβουλίου του Γενικού Χημείου του Κράτους
«Περί των όρων και υποχρεώσεων υφ’ ους επιτρέπεται
η παραγωγή και διάθεσις εις την κατανάλωσιν αναπλη−
ρωμάτων όξους εκ μήλων» (Β΄ 329/1974), καθώς και η
αριθ. 2122/1962 όμοια απόφαση.
δ) Η αριθ. 2056/1961/31.12.1961 απόφαση του Ανώτατου
Χημικού Συμβουλίου του Γενικού Χημείου του Κράτους
«Περί των όρων συσκευασίας, ους δέον να πληροί το
εις την λιανικήν πώλησιν προσφερόμενον εμφιαλωμένον
όξος» (Β΄ 74/1962).
ε) Κάθε άλλη, γενική ή ειδική, διάταξη, η οποία έρ−
χεται σε αντίθεση ή ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα
που ρυθμίζονται με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.
2. Μέχρι την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων,
για τις οποίες χορηγείται εξουσιοδότηση με τις πε−
ριπτώσεις α΄ έως και δ΄ της υποπαραγράφου 4 της
παραγράφου 3, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις
των κάτωθι κανονιστικών πράξεων που έχουν εκδοθεί
βάσει της κείμενης νομοθεσίας:
α) Του διατάγματος της 5.5.1928 «Περί των όρων και
διατυπώσεων, βάσει του οποίου επιτρέπεται η κατεργα−
σία ξηράς σταφίδας εν γένει, για την παρασκευή όξους»
(Α΄ 87), όπως συμπληρώθηκε με τα βασιλικά διατάγματα
της 29.7.1938 (Α΄ 321) και 23/30.3.1932 (Α΄ 96).
β) Της αριθ. 3020343/2573/0029/26.9.2005 απόφασης
του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών «Καθο−
ρισμός των αναγκαίων όρων και περιορισμών ως και
των τηρητέων διατυπώσεων και διαδικασιών ελέγχου
για την παραγωγή σταφιδομέλιτος από τα εργοστάσια
παραγωγής σταφιδίνης» (Β΄ 1392).
γ) Της αριθ. 34252/10.12.1948 απόφασης του Υπουργού
Οικονομικών «Περί των όρων και περιορισμών καθ’ ους
επιτρέπεται η εν εργοστασίοις παρασκευής σταφιδίνης,
γλυκόζης, οπωροσακχάρου και χαρουποσιροπίου κατερ−
γασία οπωρών, τομάτας και διαφόρων άλλων λαχανικών
προς παρασκευήν οπών, χυμών συμπυκνωμένων ή μη,
πολτών, ως και πηκτών και μαρμελάδων» (Β΄ 219).
3. Μέχρι την έκδοση της απόφασης του Υπουργού
Οικονομικών, σύμφωνα με την εξουσιοδοτική διάταξη
της υποπαραγράφου 3 της παραγράφου 8 εξακολου−
θούν να ισχύουν οι διατάξεις της αριθ. 218/97/21.5.1997
απόφασης του Υπουργού Οικονομικών «Αντικατάστα−
ση των 1170/1991, 1492/1991 και 91/1966 αποφάσεων του
Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου του Γενικού Χημείου
του Κράτους, με τις οποίες έχει εγκριθεί η παραγωγή
και κυκλοφορία αναπληρώματος ξυδιού από αλκοόλη»
(Β΄ 453), εφόσον δεν αντίκεινται στις διατάξεις του πα−
ρόντος άρθρου.
Άρθρο έβδομο
Έναρξη ισχύος
1. Οι διατάξεις του άρθρου πρώτου ισχύουν από την
5η Ιουνίου 2014.
2. Οι λοιπές διατάξεις του νόμου αυτού ισχύουν από
τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως,
εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις διατάξεις του.