Τι προβλέπουν οι ρυθμίσεις
1.Ρύθμιση χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών
Δικαιούχοι είναι μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με κύκλο εργασιών την 31η Δεκεμβρίου του 2013 έως 2,5 εκατ ευρώ. Στο προηγούμενο σχέδιο νόμου ήταν για εταιρείες με τζίρο 900.000 ευρώ και εννέα εργαζόμενοι στο προηγούμενο νομοσχέδιο. Αυτοί για να υποβάλλουν αιτήσεις διαγραφών απαιτήσεων ως προς κεφάλαιο και τόκο θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:
- Να μην έχουν υποβάλλει αίτηση στο νόμο Κατσέλη
- Να μην έχουν λυθεί (οι εταιρίες) ούτε παύσει τις δραστηριότητές τους.
- Να μην έχουν υποβάλλει αίτηση για πτώχευση
- Να μην έχουν καταδικαστεί τελεσιδίκως για φοροδιαφυγή και ή απάτη σε βάρος του δημοσίου.
Επιλέξιμες είναι οι διαγραφές απαιτήσεων και τόκων εφόσον οι οφειλέτες την 30η Ιουνίου του 2014:
- Είχαν προς την τράπεζα οφειλή σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών, ή επίδικη ή ρυθμισμένη. Στο προηγούμενο νομοσχέδιο ήταν 180 οι ημέρες.
- Δεν είχαν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή είχαν ενημερότητα λόγω ρύθμισης.
- Είχαν μία ή περισσότερες οφειλές προς την τράπεζα συνολικού ύψους 500.000 ευρώ
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου ο ενδιαφερόμενος για να διαγράψει απαίτησή του θα πρέπει να υποβάλει αίτηση και βεβαίωση προς την τράπεζα. Στη βεβαίωση αποτυπώνονται η καθαρή περιουσιακή του θέση με την αξία της ακίνητης περιουσίας να λογίζεται η αντικειμενική.
Επίσης στην ίδια βεβαίωση ο οφειλέτης παρέχει πλήρη στοιχεία τυχόν ομοειδούς επιχείρησης που ξεκίνησε να λειτουργεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2010 και την οποία ασκεί συγγενής πρώτου βαθμού ή σύζυγος του οφειλέτη καθώς και πλήρη στοιχεία ακινήτων που τυχόν μεταβιβάστηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και μετά.
Η τράπεζα παρέχει την αιτούμενη διαγραφή και ρύθμιση κατά τη διακριτική της ευχέρεια σύμφωνα με τα κριτήρια τα οποία επιλέγει για την αξιολόγηση της ικανότητας του αιτούμενου την διαγραφή να αντεπεξέλθει στις ρυθμισθείσες υποχρεώσεις.
Σε άσκηση της διακριτικής της ευχέρειας, η τράπεζα μπορεί να παράσχει διαγραφή ή και ρύθμιση υπό διαφορετικούς όρους από τους περιλαμβανόμενους στην αίτηση ή και να αρνηθεί συνολικά τη διαγραφή ή και ρύθμιση. Στο προηγούμενο νομοσχέδιο οριζόταν μεταξύ άλλων ως υποχρεωτικοί τρόποι ρύθμισης η χορήγηση 12μηνης περιόδου χάριτος με την πληρωμή μόνο τόκων, η χορήγηση 24μηνης περιόδου με επιτόκιο 4,56% αλλά και η αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού με μηνιαίες δόσεις τουλάχιστον 10 ετών. Σε αυτό το κείμενο δίνεται απόλυτη ελευθερία επιλογής στις τράπεζες.
Αν η τράπεζα διαγράψει απαίτηση του οφειλέτη, τότε του δίνει βεβαίωση. Με αυτήν ο επιχειρηματίας δικαιούται να υπαχθεί σε πρόγραμμα εξυπηρέτησης της ληξιπρόθεσμης οφειλής του προς το δημόσιο σε 100 μηνιαίες δόσεις και να λάβει πρόσθετη διαγραφή των προσαυξήσεων και προστίμων που το βαρύνουν ίση προς 20%. Στο προηγούμενο νομοσχέδιο προβλεπόταν ισόποση διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων με αυτή του δανείου. Επίσης οι δόσεις αποπληρωμής ήταν 120.
Αν ο οφειλέτης για τρεις συνολικά μήνες δεν είναι συνεπής στις ρυθμίσεις του, τότε χάνει τη ρύθμιση και αναβιώνουν οι παλιές οφειλές.
Επίσης δεν προβλέπεται η άρση ή η απαγόρευση της έκδοσης επιταγής όπως και η αναστολή της ποινικής δίωξης για την έκδοση ακάλυπτης επιταγής με τη ρύθμιση του δανείου.
2. Ρύθμιση υποχρεώσεων μεγάλων επιχειρήσεων
Ειδική διαδικασία ακολουθείται για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις άνω των 2,5 εκατ. ευρώ και με “κόκκινα” δάνεια σε περισσότερες από μία τράπεζες. Τότε για να είναι δεσμευτική η ρύθμιση θα πρέπει να συμφωνήσει το 50,1% των πιστωτών και η αίτηση υποβάλλεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο, το οποίο πρέπει να αποφανθεί σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα επί της αίτησης. Για τη ρύθμιση οφειλών άνω του 1 εκατ. ευρώ προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δημοσίου. Αν τη δώσει τότε θα προβλέπεται η διαγραφή προσαυξήσεων σε ποσοστό 40% και 100 δόσεις.