Εθνική Τράπεζα: Τι έδειξαν τα stress tests

Εθνική Τράπεζα: Τι έδειξαν τα stress tests
Με 2δισ ευρώ κεφαλαιακό πλεόνασμα, στο δυσμενές δυναμικό σενάριο του stress test και χωρίς να λαμβάνoνται υπόψη τα πρόσθετα κεφάλαια που προκύπτουν από το νόμο για τον αναβαλλόμενο φόρο, η Εθνική Τράπεζα δεν χρειάζεται περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση.


Μάλιστα η διοίκηση της ΕΤΕ στην ανακοίνωση της υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως: Για το μέλλον η Εθνική εστιάζει στην εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης, τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και την υποστήριξη της πελατειακής της βάσης στην ευρύτερη περιοχή που δραστηριοποιείται.

Ειδικότερα η ΕΤΕ στο δυσμενές δυναμικό σενάριο, που λαμβάνει υπόψη του το σχέδιο αναδιάρθρωσης 2014-2018, εμφανίζει δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1) 8,9% που μεταφράζεται σε πλεόνασμα κεφαλαίου 2δισ ευρώ (3,4 μονάδες πάνω από το ελάχιστο όριο του 5,5%).

Στα μεγέθη αυτά δεν λαμβάνονται υπόψη τα πρόσθετα εποπτικά κεφάλαια που θα αναγνωριστούν από την ενσωμάτωση του αναβαλλόμενου φόρου, γεγονός που δημιουργεί για την τράπεζα ένα πρόσθετο «κεφαλαιακό μαξιλάρι» ύψους από 700εκατ ως 1,2 δισ ευρώ.

Η ΕΤΕ στο δυσμενές στατικό σενάριο εμφανίζει έλλειμμα 0,9δισ ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης κεφαλαίου 2,5δισ ευρώ του περασμένου Μαΐου.