Τράπεζα Πειραιώς: Τι έδειξαν τα stress tests

Τράπεζα Πειραιώς: Τι έδειξαν τα stress tests
Θωρακισμένη βγήκε από την πανευρωπαϊκή άσκηση αντοχής η Τράπεζα Πειραιώς, με κεφαλαιακό πλεόνασμα 800εκατ ευρώ στο δυναμικό μοντέλο αξιολόγησης.


Με βάση το στατικό μοντέλο αξιολόγησης του ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2013 οι κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς διαμορφώθηκαν στα 659,99εκατ ευρώ. Η Πειραιώς με το 1,75δισ ευρώ της αύξησης κεφαλαίου που ολοκλήρωσε φέτος τον Απρίλιο, αποπλήρωσε τις προνομιούχες μετοχές δημοσίου (750εκατ ευρώ), υπερκαλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες της στατικής αξιολόγησης και εμφανίζει κεφαλαιακό πλεόνασμα.

Στο στατικό μοντέλο και αφού συνυπολογισθεί η αύξηση κεφαλαίου και η εξόφληση των προνομιούχων ο δείκτης CET1 διαμορφώνεται στο 10,7% και 6,1% αντίστοιχα στο «βασικό» και στο «δυσμενές» σενάριο της άσκησης.

Στο δυναμικό μοντέλο που περιλαμβάνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε κεφαλαιακό δείκτη CET1 11,4% στο «βασικό» σενάριο και 6,7% στο «δυσμενές» (ελάχιστη απαίτηση για δείκτες 8% και 5,5% αντίστοιχα).

Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δείκτες δεν λαμβάνουν υπόψη το όφελος από τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου. Αν συνυπολογισθεί το όφελος της αναβαλλόμενης φορολογίας τότε ο δείκτης CET1 στο στατικό μοντέλο αξιολόγησης αυξάνεται στο 11,8% στο «βασικό» και στο 7,7% στο «δυσμενές» σενάριο.