Alpha Bank: Τι έδειξαν τα stress tests

Alpha Bank: Τι έδειξαν τα stress tests
Η Alpha Bank, αναδείχθηκε σε μία από τις ισχυρότερες τράπεζες της Ευρώπης καθώς καλύπτει τις απαιτήσεις της ΕΚΤ και στο στατικό μοντέλο των ασκήσεων αντοχής, δηλαδή χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν τις ενέργειες που πραγματοποίησε εντός του 2014.


Επίσης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, με βάση τα δεδομένα αυτά, έχει κεφαλαιακό απόθεμα το οποίο -ανάλογα το σενάριο υπολογισμού- κυμαίνεται από 1,3δισ έως 3,1δισ ευρώ.

Ειδικότερα στο δυσμενές σενάριο του στατικού μοντέλου αξιολόγησης η Alpha Bank έχει δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1) 8,07% και πλεόνασμα 1,3δισ ευρώ και στο δυναμικό μοντέλο αξιολόγησης ο δείκτης CET1 ανέρχεται σε 8,45% και το πλεόνασμα σε 1,8 δισ ευρώ.

Το στατικό δυσμενές σενάριο δεν περιλαμβάνει το επιπλέον κεφαλαιακό πλεόνασμα από ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν φέτος, όπως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,2δισ ευρώ, η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών (940εκατ ευρώ), η μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου με θετική επίπτωση 1δισ ευρώ, και η καλύτερη πορεία των αποτελεσμάτων της Alpha για το 6μηνο 2014.

Ο επόμενος στόχος της Alpha είναι να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας