Δρόμοι με ρεκόρ κλειστών καταστημάτων

Δρόμοι με ρεκόρ κλειστών καταστημάτων
Μεταξύ των εμπορικών δρόμων υπάρχουν ορισμένοι στους οποίους διαπιστώνονται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης κλειστών επιχειρήσεων. Είναι ενδιαφέρον ότι πρόκειται για εμπορικούς δρόμους με διαφορετικά χαρακτηριστικά εμπορικής επιχειρηματικότητας (ύψος ενοικίων, τύπος εμπορίου κ.ά.) που όμως αποτελούν παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας.

Πανεπιστημίου: 35 % - 1/3
Σταδίου: 36% - 1/3
Χαρ. Τρίκουπη: 51% - 1/2
Μπενάκη: 40% - 1/3

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ποσοστά των κλειστών καταστημάτων μόνο στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας (Ερμού, Ακαδημίας, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Πατησίων, Θεμιστοκλέους, Εμ. Μπενάκη, Χαριλάου Τρικούπη, Σόλωνος), όπως παρουσιάζονται παρακάτω.

ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ

Ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας

Σεπτέμβριος 2010

18%

Μάρτιος 2011

23,40%

Σεπτέμβριος 2011

24,40%

Μάρτιος 2012

29,60%

Σεπτέμβριος 2012

31,00%

Μάρτιος 2013

31,80%

Σεπτέμβριος 2013

36,40%

Μάρτιος 2014

31,00%

Συμπερασματικά:

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση που διαπιστώθηκε στους βασικούς εμπορικούς δρόμους του κέντρου, καθώς η επιδείνωση που είχε παρατηρηθεί τον Αύγουστο του 2012 φαίνεται πως όχι μόνο παγιώνεται αλλά σε κάποιους εμπορικούς δρόμους ενισχύεται περαιτέρω. Οι 3 στις 10 επιχειρήσεις να είναι πλέον κλειστές.

Αν συγκρίνουμε τα ποσοστά των λουκέτων για το σύνολο του εμπορικού κέντρου με αυτά των κεντρικών εμπορικών δρόμων, παρατηρείται μια πλήρη συνάφεια. Το παραπάνω συμπέρασμα είναι ένα αρκετά νέο στοιχείο, αφού έως την τελευταία καταγραφή το Σεπτέμβριο του 2013 η εικόνα των κεντρικών εμπορικών δρόμων ήταν πολύ δυσμενέστερη σε σύγκριση με το σύνολο του κέντρου.

Το Σεπτέμβριο του 2013 φαίνεται ότι κλιμακώνεται τα φαινόμενο των κλειστών επιχειρήσεων φτάνοντας στα υψηλοτέρα επίπεδα για τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους (36,4%). Στην επόμενη καταγραφή παρουσιάζεται βελτίωση η οποία επαναφέρει την εικόνα το Σεπτεμβρίου του 2012 με ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων στο 31%.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «Παρά την σχετική βελτίωση βασικών οικονομικών δεικτών, η οικονομική και κοινωνική πίεση αποτυπώνεται και συμβαδίζει με τον αριθμό των κλειστών επιχειρήσεων, ο οποίος παραμένει ανησυχητικός, ιδίως για το κέντρο της Αθήνας. Παρ όλα αυτά, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι από τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν είχαμε την κλιμάκωση του φαινομένου, καταγράφεται σήμερα μια βελτίωση της εικόνας. Τα ποσοστά, το τελευταίο εξάμηνο, δείχνουν ότι πράγματι το εμπορικό κέντρο της Αθήνας μπορεί να βρίσκεται σε τροχιά ανάσχεσης των λουκέτων. Ωστόσο, όσο το περιβάλλον παραμένει ακόμα αβέβαιο, κυρίως όσον αφορά την υπερφορολόγηση και την ελλειμματική ρευστότητα των επιχειρήσεων, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δίνει συνεχή και καθημερινό αγώνα, στον οποίο ευελπιστούμε με τη βοήθεια του τζίρου της τουριστικής περιόδου, ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα».