ΔΕΗ: Η "πινελιά" της Citi που έφερε 280 εκατ. ευρώ - Η λεπτομέρεια Στάσση που έκανε την διαφορά
Με νέα άνοδο 1,50% στα 12,21 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ, στην χθεσινή συνεδρίαση.
Σταθερές εισροές για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα θετικό τόσο για τους μετόχους/επενδυτές όσο για την αποτίμηση τουομίλου που πλέον διαμορφώνεται στα 4,664 δισ.
Τι σημαίνει αυτό το συν 7,67% για τη μετοχή σε διάστημα εβδομάδας; πρόσθετη χρηματιστηριακή αξία-περίπου- 280 εκατ με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να ανέβει στην 8η θέση της σχετικής κατάταξης (με βάση την αποτίμηση) ξεπερνώντας Alpha Bank (αποτιμάται στα 3,811 δισ.) και Jumbo (αποτιμάται στα 3,450 δισ.).
Πρακτικά, σε μία εβδομάδα η ΔΕΗ από την 11η έφθασε στην 8η θέση, γεγονός που την καθιστά "επενδύσιμη" για διαχειριστές funds που τοποθετούνται σε μετοχές/εισηγμένες της πρώτης 10άδας (σύμφωνα με το ranking και τις προϋποθέσεις επενδυσιμότητας
που ακολουθούνται).
Χρηματιστές αποδίδουν αυτή την άνοδο/νέες εισροές και στην κάλυψη που ξεκίνησε τελευταία η Citigroup, με τιμή-στόχο τα 14,70 ευρώ και σύσταση για "αγορά"/buy.
Η αιτιολόγηση του αμερικανικού οίκου σχετίζεται με την διαδικασία μετασχηματισμού που ακολουθεί η διοίκηση ώστε η ΔΕΗ να εξελιχθεί σε "πράσινο" όμιλο παραγωγής, προμήθειας και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ακριβώς αυτή η αναφορά για "πράσινη μετάβαση" που φέρεται να προτάχθηκε μετά από επιμονή του ίδιου του επικεφαλής του ομίλου Γιώργου Στάσση λέγεται πως "ξεκλείδωσε" τις εισροές από την πλευρά διαχειριστών με θέσεις σε green/eco εταιρείες του ενεργειακού κλάδου.
Σύμφωνα με την Citi ο όμιλος ppc είναι ελκυστικός, στηρίζεται στην απαλλαγή του χαρτοφυλακίου παραγωγής από τη συμμετοχή του άνθρακα με οργανικές και ανόργανες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οδηγώντας σε ανώτερη ανάπτυξη από 12% ετησίως στα EBITDA, ακόμη και αν επιτευχθεί μέσω υψηλότερης μόχλευσης.