Το φυσικό αέριο που...πέφτει, το επίδομα γέννησης που... έφαγε ο πληθωρισμός και τα νέα πρόστιμα

Το φυσικό αέριο που...πέφτει, το επίδομα γέννησης που... έφαγε ο πληθωρισμός και τα νέα πρόστιμα

Γεμάτες οι αποθήκες φυσικού αερίου, πάνω από 10 εκατ. ευρώ έχουν εισπραχθεί από πρόστιμα και τα 400 ευρώ του επιδόματος που χάθηκαν

Πέφτει, πέφτει το αέριο

Κι όμως η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου πρόλαβε να καταγράψει απώλειες της τάξεως του 20% μέσα στον τελευταίο μήνα, καθώς χθες φλερτάριζε με τα 27 ευρώ, την χαμηλότερη τιμή του τελευταίου 6μηνου. Ο χειμώνας περνάει με σχετικά ήπιες θερμοκρασίες, οι αποθήκες στην κεντρική Ευρώπη είναι γεμάτες σε ποσοστό άνω του 75% και εκτιμάται ότι η άνοιξη θα μας βρει με αποθέματα της τάξεως του 50%, πολύ υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας (35%). Χαράς ευαγγέλια για τους καταναλωτές που βλέπουν το φυσικό αέριο να καθίσταται και πάλι η φθηνότερη πηγή θέρμανσης, ελπίδες για καλύτερες ημέρες και για τους καταναλωτές που παρακολουθούν στενά τα τιμολόγια του ρεύματος. Μια εβδομάδα πριν τελειώσει ο μήνας η χονδρική του ρεύματος παραμένει χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη του Δεκεμβρίου οπότε οι ελπίδες ότι θα έχουμε μείωση τιμών στα τιμολόγια του Φεβρουαρίου είναι πλέον βάσιμες.

Σαλαμοποίηση των ανακοινώσεων για τα πρόστιμα

Χθες, το υπουργείο Ανάπτυξης και ο αρμόδιος υπουργός παρουσίασαν τα στοιχεία για τα πρόστιμα που ήδη επιβλήθηκαν στις πολυεθνικές. Ποια πλήρωσε, σε ποια βεβαιώθηκε κλπ. Τα νούμερα; Επιβλήθηκαν πρόστιμα 12,8 εκατομμυρίων και έχουν βεβαιωθεί ή εξοφληθεί τα 10,15 εκατομμύρια. Μέχρι και τις αποδείξεις πληρωμής προσκόμισε ο υπουργός. Θα υπάρξει και συνέχεια σε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι καθώς κρατήθηκε για τις επόμενες ημέρες η ανακοίνωση της επιβολής νέων βαρύτατων προστίμων αυτή τη φορά και στον χώρο των τροφίμων. Αισχροκέρδεια και παραβίαση των κανόνων περί εκπτώσεων οι αιτίες.

Τα μέτρα για τα νέα ζευγάρια και ο πληθωρισμός

Το επίδομα γέννησης παιδιού παρουσιάστηκε το 2019 και ορίστηκε στα 2000 ευρώ. Τι έχει γίνει από τότε; Ο μέσος πληθωρισμός έχει ανέβει συνολικά πάνω από 20% σε αυτή την τετραετία που πέρασε. Αν μάλιστα γίνει ένας ξεχωριστός υπολογισμός για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αφορούν στο νεογέννητο, το ποσοστό θα βγει μεγαλύτερο. Τι είναι λοιπόν η αύξηση των 400 ευρώ; Είναι η αναπλήρωση της χαμένης αγοραστικής δύναμης του επιδόματος. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να ρίξει και πάλι στο επίδομα, το ποσό που εξοικονόμησε από τη μείωση των γεννήσεων. Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το επίδομα οι γεννήσεις ήταν 90.000 και τώρα λιγότερες από 72.000. Ένα είναι σίγουρο. Το μέτρο που ανακοινώθηκε χθες δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς ούτε για πολλές προσδοκίες.

==================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ