Γιατί θα είναι φθηνότερο το ρεύμα από την 1η Ιανουαρίου. Τα «πάνω -κάτω» στα τιμολόγια ρεύματος

Γιατί θα είναι φθηνότερο το ρεύμα από την 1η Ιανουαρίου. Τα «πάνω -κάτω» στα τιμολόγια ρεύματος

Το τοπίο ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει εντελώς

Φθηνότερο από ότι διαφαινόταν μέχρι τώρα θα είναι τελικώς το ηλεκτρικό ρεύμα για τον μήνα Ιανουάριο καθώς η αποκλιμάκωση των τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας από τη μία αλλά και ο ανταγωνισμός των εταιρειών -σε αυτή τη φάση για τα σταθερά τιμολόγια- δημιουργούν τις προϋποθέσεις η χρονιά να ξεκινήσει με -σχετικά- χαμηλότερα τιμολόγια για τους καταναλωτές.

Ουσιαστικά, η διαφορά από την κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων δεν θα φανεί στην λιανική, τουλάχιστον κατά τον μήνα Ιανουάριο. Ήδη, ο ανταγωνισμός έχει ως αποτέλεσμα να πέσει η τιμή του σταθερού τιμολογίου και κάτω από τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα που σημαίνει ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα επίπτωση από την κατάργηση των επιδοτήσεων να μην υπάρξει και για ολόκληρο το 2024. Ποια είναι τα δεδομένα αυτή τη στιγμή;

1.Η τιμή χονδρικής στο χρηματιστήριο του ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο, διαμορφώνεται μέχρι στιγμής -και με βάση τον μέσο όρο έως και σήμερα 21 Δεκεμβρίου- στα 105 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι ο περίφημος συγκριτικός πίνακας με τα πράσινα τιμολόγια που θα ανακοινωθεί την 1η του μηνός, θα έχει κυμαινόμενα τιμολόγια τα οποία θα ξεκινούν από τα 14,6 λεπτά και θα φτάνουν μέχρι και στα 18,4 λεπτά (στο δε νυχτερινό, το κόστος θα πέφτει ακόμη και στα 11,5 λεπτά).

2. Στα σταθερά τιμολόγια (τα μπλε) εκεί που οι τιμές ήταν εξωπραγματικές, ξαφνικά ο ανταγωνισμός έχει αρχίσει να φουντώνει. Από τα 35 και τα… 60 λεπτά, έκανε την κίνηση η ΔΕΗ κατεβάζοντας τον πήχη κάτω από τα 18, ακολούθησαν Elpedison και Ηρων, και πλέον η Ελιν διαφημίζει χρέωση σταθερή για έναν χρόνο της τάξεως των 14,9 λεπτά για το ημερήσιο και 13,9 λεπτά για το νυχτερινό.

3. Στα κίτρινα τιμολόγια, οι εταιρείες ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Είναι όμως πολύ πιθανό ότι θα βγουν με τιμές «κράχτες» που θα πέφτουν και κάτω από τα 14 λεπτά.

Το τοπίο ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει. Οι εταιρείες του κλάδου δεν έχουν αποκαλύψει ακόμη την τιμολογιακή τους πολιτική γι’ αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να μην αναλάβουν ακόμη δεσμεύσεις πριν τουλάχιστον αποκαλυφθούν οι προθέσεις όλων των παικτών της αγοράς. Σε αυτή τη φάση, ευνοεί η συγκυρία καθώς υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου, ευνοούν οι καιρικές συνθήκες και δεν υπάρχει αύξηση στην χρηματιστηριακή τιμή του ρεύματος. Το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, θα το δούμε ωστόσο πλέον υπάρχει η λύση ενός «λογικού» σταθερού τιμολογίου για όποιον δεν θέλει να μπλέκει με τις χρηματιστηριακές τιμές.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ