Η...εφιαλτική πρόβλεψη Στουρνάρα, η τύχη του Σκυλακάκη με το ρεύμα και η δύναμη του εργαζόμενου

Η...εφιαλτική πρόβλεψη Στουρνάρα, η τύχη του Σκυλακάκη με το ρεύμα και η δύναμη του εργαζόμενου

Ποιος θα πληρώνει για τις συντάξεις των επόμενων γενεών;

«H δύναμη επιστρέφει στον εργαζόμενο»

Το ύψος του μισθού προκύπτει ως αποτέλεσμα ενός «παιχνιδιού δύναμης» ανάμεσα στον εργοδότη και στον εργαζόμενο. Κάτι σαν μπραντ ε φερ. Σε περιόδους μεγάλης ανεργίας και τεράστιας προσφοράς εργασίας, ο εργοδότης έχει τη δύναμη, αυτός καθορίζει και το που μπορούν να φτάσουν οι μισθοί. Όταν όμως οι συνθήκες στην οικονομία βελτιώνονται και η ανεργία υποχωρεί, η δύναμη επιστρέφει σταδιακά στον εργαζόμενο. Δεν θα λάβει τον μισθό που διεκδικεί; Θα παζαρέψει το κάτι καλύτερο με τον επόμενο εργοδότη ο οποίος θα βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρει προσωπικό. Θεωρία; Όχι κατ’ ανάγκη. Αυτή τη μετατόπιση ισχύος αναμένεται να τη ζήσουμε έντονα μέσα στο 2024. Το είπε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σε χθεσινή ομιλία του.

Αν έχεις τύχη διάβαινε και με τα τιμολόγια ρεύματος…

Θα πρέπει να περάσουν μερικά 24ωρα ακόμη για να οριστικοποιηθεί το σκηνικό αλλά με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα του βγει του Σκυλακάκη με τα νέα τιμολόγια ρεύματος. Μέση τιμή χονδρικής ρεύματος στα 105 ευρώ μέχρι στιγμής, σημαίνει ότι τα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια του Ιανουαρίου θα βγουν με τιμές χαμηλότερες και από τα 14-15 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Είναι δηλαδή τιμή λίγο χαμηλότερη και από αυτή που πληρώσαμε για Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Όσο για το σταθερό, η κίνηση της ΔΕΗ να κινηθεί επιθετικά κατεβάζοντας το κόστος ακόμη και στα 17,5 λεπτά βρήκε… μιμητές και πλέον μπορούμε να βρούμε στην αγορά σταθερό και κάτω από τα 17 λεπτά. Όσο θα προχωρούν οι μέρες θα δούμε τον ανταγωνισμό να φουντώνει ακόμη περισσότερο καθώς τα μερίδια αγοράς είναι πολύτιμα και κανείς πάροχος δεν θέλει να τα χάσει.

Ποιος θα πληρώνει τη σύνταξή σου;

Τα στατιστικά, ειδικά αυτά που αφορούν επόμενες 10ετίες κανείς δεν τα διαβάζει ειδικά τέτοιες ημέρες. Όμως αυτή την πρόβλεψη που ενσωμάτωσε ο Γιάννης Στουρνάρας στην χθεσινή του ομιλία, καλό είναι να την προσέξουμε: «Προβλέπεται ότι μέχρι το 2050 το ποσοστό του οικονομικά ενεργού πληθυσμού (15-64 ετών) θα μειωθεί περαιτέρω κατά 11,4 ποσοστιαίες μονάδες (από 63,6% σε 52,2%). Το πιάσαμε το υπονοούμενο; Δεν θα φτάνουν οι εργαζόμενοι να πληρώνουν τις συντάξεις μας.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ