Οι περίεργες καθυστερήσεις στις δίκες Folli Follie - Ελευθεροτυπίας και τα δανεικά των Γερμανών

Οι περίεργες καθυστερήσεις στις δίκες Folli Follie - Ελευθεροτυπίας και τα δανεικά των Γερμανών

Ενδιαφέροντα νέα από το 1ο συνέδριο της Ενωσης Ελληνικών Ναυπηγείων

Τα μεγέθη προκαλούν ίλιγγο, αλλά στην Αθήνα...χαλαροί

Σε αναμονή της ανακοίνωσης του ΟΔΔΗΧ για το 2024, οι αγορές "τιμολογούν" το ελληνικό χρέος περίπου στα ίσα με το ισπανικό. Πυρετώδεις μεν οι εργασίες στα κεντρικά της Ομήρου, ουδεμία ανησυχία δε για το εάν και πως θα βγουν τα μεγέθη. Τα έχει εξηγήσει αναλυτικά το fpress, και για το τρυκ με τα έντοκα και για τις αποπληρωμές των GLFs e.t.c. Χαλαροί λοιπόν στην Αθήνα, οι του ΟΔΔΗΧ. Σε αντίθεση με τη νευρικότητα που επικρατεί στο Βερολίνου, καθώς ο αντίστοιχος ομοσπονδιακός φορέας προγραμματίζει να βγει στις αγορές το 2024 για 440 δισ.

Παρότι το πρόγραμμα είναι κατά τι περιορισμένο (σε σχέση με το 2023) εν τούτοις αυτά τα μεγέθη σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων/ακριβού κόστους χρήματος δεν παύει να είναι δυσθεώρητα. Ακόμη και για μία οικονομία μεγέθους της γερμανικής. Το σχέδιο περιλαμβάνει πωλήσεις ομολόγων αξίας 248 δισ. ευρώ και 165 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια. Επίσης, 17 έως 19 δισ. ευρώ θα αντληθούν μέσω πράσινων ομοσπονδιακών τίτλων. Η συγκυρία δεν είναι και η πιο ευνοϊκή, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg η Γερμανία τείνει να καταστεί ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης. Η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση έχει πλήξει τα έσοδα από τα εξαγώγιμα βιομηχανικά προϊόντα, ενώ η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει το κόστος παραγωγής σε υψηλότερα επίπεδα.

Όλα αυτά αναμένεται να έχουν βαρύ αποτύπωμα στα στοιχεία του ΑΕΠ, με την εγχώρια οικονομία να συρρικνώνεται κατά 0,2% στο δ’ τρίμηνο (-0,1% στο γ’ τρίμηνο). Τα παραπάνω, για πολλούς αναλυτές, είναι μόνο η αρχή, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ακόμη έναν πονοκέφαλο. Αυτόν του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο απαγόρευσε στο Βερολίνο την αξιοποίηση αδιάθετων κονδυλίων 60 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζονταν για την πανδημία και δεν είχαν απορροφηθεί. Ενδεικτικά (και προς επίρρωση) τα στοιχεία του IfO Institute: Το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία υποχώρησε για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις μήνες, σύμφωνα με έρευνα που παρακολουθείται στενά από αγορές και επενδυτές, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.

Η τελευταία έρευνα έδειξε επίσης μείωση τόσο των προσδοκιών όσο και των τρεχουσών συνθηκών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo υποχώρησε ελαφρώς στο 86,4 τον Δεκέμβριο από αναθεωρημένη μέτρηση 87,2 τον Νοέμβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ifo.«Καθώς το έτος πλησιάζει στο τέλος του, η γερμανική οικονομία παραμένει αδύναμη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Fuest...

Οι προσδοκίες της αγοράς από την Ενωση Ελληνικών Ναυπηγείων

Και μόνο το γεγονός πως πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο της Ενωσης Ελληνικών Ναυπηγείων, λέει πολλά. Περισσότερα, από την στιγμή που ο τίτλος: Ξυπνώντας τον κοιμώμενο γίγαντα, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Οταν μάλιστα συνιδρυτικά μέλη είναι ο Πάνος Ξενοκώστας- πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΝΕΧ και ο Βασίλης Κορκίδης-πρόεδρος του ΕΒΕΠ. Ουσιώδες το περιεχόμενο, καθώς σε δύο "τραπέζια" συνομίλησαν παράγοντες που εκπροσωπούν (δυνητικά) πάνω από 3 δισ. ευρώ. Το απόγευμα στην συζήτηση με τον εφοπλιστή Πέτρο Παππά αναφέρθηκαν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την σημαντική συγχώνευση της Star Bulk με την Eagle Bulk που δημιουργούν έναν παγκόσμιο κολοσσό στα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου, ένα σχήμα με κεφαλαιοποίηση περίπου 2,1 δισ. δολαρίων).

Και αργότερα, ο Κυριάκος Μάγειρας ήταν αναλυτικός όσον αφορά στην 10ετή συμφωνία των Ναυπηγείων Ελευσίνας με την Attica Συμμετοχών ύψους 1 δισ. ευρώ. Τα συζητούσαμε αυτά στο περιθώριο του χθεσινού 1ου Συνεδρίου της ΕΕΝ, διαπιστώνοντας πόσο ελάχιστη-σχεδόν μηδενική- είναι η επενδυτική/χρηματιστηριακή "αποτύπωση" όλων αυτών που συντελούνται σε έναν τόσο νευραλγικό κλάδο. Μάλιστα ένας από τους παριστάμενους παρέπεμψε στις δηλώσεις του Γιάννου Κοντόπουλου για dual listing ναυτιλιακών της ποντοπόρου και άλλων φληναφημάτων- όπως από το αποτέλεσμα προκύπτει- του επικεφαλής των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.

Το πάνε...φιρί-φιρί για διαγραφή

Απορριπτική ήταν η απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας στο αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για εξαίρεση από την αποχή των δικηγόρων προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία για το σκάνδαλο Folli Follie. Για την Δευτέρα ήταν προγραμματισμένη (είχε εκδοθεί και σχετικό πινάκιο...) η δίκη των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου, που διακόπηκε για να πάρει νέα-πολλοστή- παράταση για τις 10 Ιανουαρίου. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε ορίσει τους νομικούς εκπροσώπους της- ογκώδεις οι φάκελλοι, βάσει των οποίων στοιχειοθετούνται κακουργήματα κ.λ.π- αλλά φευ, ο ΔΣΑ είτε δεν έχει αντίληψη της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης υπόθεσης είτε...τι να υποθέσει κάποιος τόσα χρόνια μετά από τον Μάϊο 2018, όταν το fund QCM αποκάλυπτε το μεγαλύτερο επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό σκάνδαλο στην ελληνική ιστορία...

Εκλεισε 10ετία και ακόμη δεν...

Εκλεισε, αισίως, 10ετία και ακόμη δεν...η περίπτωση συναδέλφων της "Ελευθεροτυπίας" οι οποίοι δεν έχουν λάβει-ακόμη- ούτε...λεπτό από την αποζημίωση έναντι δεδουλευμένων-που έχουν επιδικαστεί πρωτόδικα υπέρ τους- από την εκποίηση του κτηρίου στην Μίνωος. Πρόκειται για 25 δημοσιογράφους οι οποίοι είχαν εκφράσει ένσταση ως προς το ύψος της αποζημίωσης- εξαιρέθηκαν από το σύνολο- και έκτοτε αναμένουν να τελεσιδικήσει η απόφαση για να πάρουν (μέρος) όσων τους όφειλε η εργοδοσία. Από αναβολή σε αναβολή, από ένσταση σε ένσταση και από απεργία σε απεργία, έχουν περάσει πλέον των 10ετών.

Η τελευταία δικάσιμος είχε οριστεί για τις 8 Δεκεμβρίου (σχεδόν ένα χρόνο πριν η προηγούμενη, που είχε αναβληθεί...) αλλά λόγω της απεργίας των δικηγόρων ορίστηκε νέα-πολλοστή- για πότε λέτε; Νοέμβριο του 2024. Μία απόφαση για να πάρει κάποιος που ζημιώθηκε πολλαπλά ένα μέρος μόνον, ποσό που με την πάροδο των χρόνων έχει...εξαϋλωθεί και λόγο του πληθωρισμού. Τόσο καλά... ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ