Το παρασκήνιο του μεταναστευτικού, τα... οφέλη της συμφωνίας και οι χρυσές δουλειές των συμβούλων

Το παρασκήνιο του μεταναστευτικού, τα... οφέλη της συμφωνίας και οι χρυσές δουλειές των συμβούλων

Την ίδια ώρα το ελληνικό δεκαετές... ισοφαρίζει το ισπανικό

Δώσαμε... μεταναστευτικό πήραμε δημοσιονομικό;

Θα μπορούσε η υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό να σχετίζεται με το αίτημα της Αθήνας για χαλαρότερη αντιμετώπιση στο δημοσιονομικό; Η απάντηση θα είναι καταφατική εάν δώσουμε βάση σε καλά ενημερωμένες πηγές- στις Βρυξέλλες- που συσχετίζουν τα δύο ασύνδετα -εκ πρώτης- μεταξύ τους ζητήματα. Σύμφωνα με αυτές, στους διαδρόμους της Κομισιόν εντείνονται οι ψίθυροι ότι για να πάρει την εξαίρεση στα δημοσιονομικά- ειδικότερα σε ότι αφορά στις αμυντικές δαπάνες- η ελληνική πλευρά κάνει λίγα βήματα πίσω σε ότι αφορά σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου.

Πως έχει η κατάσταση - πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- το όλο θέμα ξεκίνησε όταν η Γερμανία δέχτηκε να συζητηθεί το ενδεχόμενο εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών με την προϋπόθεση ρητής διατύπωσης "μόνον όταν ένα κράτος απειλείται" και αναγκαστεί να προβεί σε επιπλέον δαπάνες που δεν έχουν προβλεφθεί στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του. Και εδώ υπήρξε ένα "ναι μεν αλλά" για την ελληνική πλευρά (αλλά όχι για την κυπριακή). Σε ερώτηση του fpress εάν η Αθήνα επικαλέστηκε το casus belli της εξ' ανατολών γείτονος η απάντηση του παράγοντα ήταν σαφής"...όχι, εξ΄όσων γνωρίζω και τουλάχιστον για τις συζητήσεις που έγιναν παρουσία μου...", συνεπώς δεν θα πάρω θέση για το αν καλώς ή κακώς την χειρίστηκε την υπόθεση η ελληνική αντιπροσωπεία.

Το αν τελικά τα δύο "μεταναστευτικό" με "δημοσιονομικό" σχετίζονται πολύ δύσκολα θα επιβεβαιωθεί ή όχι. Εμμεσα μόνον εκ του αποτελέσματος, καθώς προσώρας γεγονός είναι η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στο πρώτο, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά. Στο δεύτερο, θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο.

Σύμβουλοι και σύμβουλοι...

Μέσα στην εβδομάδα η επιλογή συμβούλων από το ΤΧΣ για το ποιοι θα "τρέξουν" την διάθεση ποσοστού έως 27% της Πειραιώς. Εκτός short list οι Goldman Sachs και UBS που είναι σύμβουλοι της Πειραιώς. Θυμίζω πως, η Rothchild έχει επιλεγεί από το Ταμείο ως σύμβουλος για την αποεπένδυση του από τις τράπεζες.

Στην περίπτωση της Eurobank: η UBS Europe SE ενήργησε ως Σύμβουλος Διάθεσης και η δικηγορική εταιρεία Λαμπαδάριος και Συνεργάτες ως εξωτερικός νομικός σύμβουλος του ΤΧΣ.

Για την Alpha Bank: η Lazard Frères SAS ενήργησε ως Σύμβουλος Διάθεσης και η Rothschild & Co ενήργησε ως Σύμβουλος Στρατηγικής Αποεπένδυσης. Η δικηγορική εταιρεία Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom (UK) LLP και η δικηγορική εταιρεία ‘Κυριακίδης Γεωργόπουλος’ ενήργησαν ως εξωτερικοί νομικοί σύμβουλοι του ΤΧΣ».

Για την Εθνική: Book runner του accelerated book building είναι η JP Morgan και συνδιοργανωτές οι Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America, UBS και Euroxx. Για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα NBG Securities και Euroxx θα τρέξουν η διαδικασία, μαζί με την Axia. ΑΛΛΑ και, οι KPMG και Mercer, οι οποίοι ως εξωτερικοί σύμβουλοι κατέγραψαν τις βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης και αμοιβών, σε αντίστοιχες με τη ΔΕΗ εταιρείες.

Εν συνεχεία, η Egon Zender International, που δούλεψε τον προσδιορισμό εύλογου επιπέδου αμοιβών για τα μέλη Δ.Σ....καυγάς στην κορυφή της ηγεσίας του Υπέρ Ταμείου, με εκατέρωθεν διαρροές, σχόλια και αντικαταστάσεις σε εποπτευόμενους φορείς (τελευταία η Ηρώ Χατζηγεωργίου αναλαμβάνει διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ) και...μπηχτές- μέσω...παρένθετων πηγών- για το ποιο υψηλόβαθμο στέλεχος έχει το ακριβότερο αυτοκίνητο. Νομίζω πως, ήρθε η ώρα να πάρει θέση το Μέγαρο Μαξίμου

Ισπανία - Ελλάδα σχεδόν...ισοπαλία

Τείνει να μηδενιστεί η διαφορά στην απόδοση του ελληνικού με το ισπανικό 10ετές. Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, χάνεται στο βάθος της προ μνημονιακής περιόδου, η "τιμολόγηση" του (δημοσίου) χρέους Ισπανίας-Ελλάδας να πλησιάζουν στα ίδια επίπεδα. Συγκεκριμένα, στα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης η απόδοση του GR10Y ήταν φθίνουσα στο 3,11% σε αντιδιαστολή με την αύξουσα του SP10Y που περνούσε και το όριο του 3%, συγκεκριμένα στο 3,011%. Το γεγονός πως, η Αθήνα προχωρά-μέσω του ΟΔΔΗΧ- στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των GLFs συμβάλει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους χρήματος.

Εχει προηγηθεί και η απόφαση του Bloomberg Index Servicers ότι θα επανεισαγάγει την Ελλάδα στους υψηλότερους δείκτες αναφοράς (top-tier global debt benchmarks) από την 1η Ιανουαρίου. Οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι τα ομόλογα της χώρας θα αποτελούν το 1,1% του δείκτη Bloomberg Euro Treasury μετά την ένταξή τους.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ