Τα χρηματιστηριακά...βατόμουρα του 2023, η απογείωση της ΔΕΗ και η... κολεγιά Alpha bank - Goldman

Τα χρηματιστηριακά...βατόμουρα του 2023, η απογείωση της ΔΕΗ και η... κολεγιά Alpha bank - Goldman

Mετά από 2 χρόνια η διοίκηση της Alpha θα ξανά συνεργαστεί με την Goldman Sachs

Τα χρηματιστηριακά...βατόμουρα (του 2023)

Τα Golden Raspberry Awards- τα γνωστά ως Razzies των cinefile- είναι τα κινηματογραφικά...βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο στους χειρότερους της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Εάν επιχειρούσαμε να το "αποτυπώσουμε" επενδυτικά/χρηματιστηριακά θα είχε ενδιαφέρον-για την κοινότητα- να γνωρίζουμε τις εισηγμένες που ξεχώρισαν αρνητικά σε μία χρονιά που ο ΓΔ "τρέχει" με 38,83%, ο FTSELarge Cap με 38,61% και με 65,21% ο ΔΤΡ. Ας περιοριστούμε στις μετοχές του δείκτη, συγκεκριμένα στις 25 όπου καταγράφεται συναλλακτικότητα της τάξεως του 90%.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με απώλειες 23,45%, ΕΥΔΑΠ με 13,68%, ΟΤΕ με 11,24% και με 5,01% η Helleniq Energy. Το ενδιαφέρον- ενδεχομένως και...συμπωματικά - το 2023 είναι η χρονιά που επιβεβαιώνεται η αποχώρηση του Μιχάλη Τσαμάζ από την ηγεσία του ΟΤΕ- μετά την μακροβιότερη θητεία προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου, σε όμιλο συμφερόντων Deutsche Telekom- και η διάθεση μειοψηφικών ποσοστών από την συμμετοχή των ΡΟ&ΙΗ και ΤΑΙΠΕΔ στο μ.κ της Helleniq Energy.

Οσον αφορά στην τελευταία το πιο ενδιαφέρον είναι πως έχασε έδαφος σε μία περίοδο που η...άσπονδη Motor Oil κέρδισε 14,85% με αποτέλεσμα η μεταξύ τους "ψαλίδα"- σε όρους αποτίμησης- να διευρυνθεί στο-περίπου- μισό δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, με την μετοχή της Motor Oil στα 25,06 ευρώ η χρηματιστηριακή αξία ανέρχεται στα 2,776 δισ. της δε Helleniq Energy στα 7,21 ευρώ και τα 2,203 δισ.

Ικανοποίηση στο Μαξίμου για τον Γ. Στάσση

"Μέλι στάζουν..." στο Μαξίμου για τον Γιώργο Στάσση, και πως να μην, καθώς ο επικεφαλής της ΔΕΗ παρέλαβε μία Επιχείρηση που είχε εξαϋλωθεί στα 380 εκατ. ευρώ ( ! ) πριν τις ευρωεκλογές του 2019 και πλέον έχει διαμορφώσει ένα μέγεθος των 4,221 δισ. Μάλιστα για το 2023 -χρονιά σημαντικών επιχειρηματικών ενεργειών- συμφωνιών, τόσο εκτός -όσο εντός- προσέδωσε μεγέθυνση 68,57% που σε όρους αποτίμησης αποτελεί ευρωπαϊκό επίτευγμα. Με την διοίκηση να έχει επιθετικά σχέδια για το 2024, από τον Ιανουάριο κιόλας- το fpress αναφέρθηκε στο Capital Markets Day/ ο Στάσσης πάει Λονδίνο- εύλογο είναι το ενδιαφέρον για την αποτίμηση της ΔΕΗ τέλη Μαϊου-αρχές Ιουνίου, δλδ πριν τις ευρωεκλογές του 2024 (6-9 Ιουνίου). Από τα bets των αναλυτών πως, θα πλησιάζει τα 5 δισ. Θα επιβεβαιωθούν; για να δούμε.

Τα επιτόκια της Κριστίν, οι ελληνικές τράπεζες και η Alpha με Goldman

Κρίνοντας από τις ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για το πως θα πορευτεί η ΕΚΤ το 2024, η μείωση των επιτοκίων- κάποια στιγμή στην διάρκεια του- θεωρείται ως επικρατέστερο ενδεχόμενο. Με αυτή την υπόθεση οι αναλυτές έχουν αρχίσει να συνεκτιμούν την όποια επίπτωση μίας τέτοιας αλλαγής τάσης στα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών. Σε αυτή την περίπτωση από τις 4 συστημικές η Alpha Bank φαίνεται να πλεονεκτεί- συγκριτικά πάντα- καθώς έχει υψηλότερο cost funding, επειδή έχει τα λιγότερα έσοδα από καταθέσεις σε κεντρικές τράπεζες, επιπλέον διατηρεί το μεγαλύτερο μέσο spread σε επιτόκια χορηγήσεων σε επιχειρήσεις.

Και μια ο λόγος για την Alpha Bank, μετά από 2 χρόνια η διοίκηση θα ξανά συνεργαστεί με την Goldman Sachs. Από το 2021 στην -τότε- αμκ, η αμερικανική τράπεζα ανάλαβε- σήμερα- το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών. Το buyback ύψους 35 εκατ. θα υλοποιηθεί σε εύρος 0,29-3 ευρώ, περιορισμένο ωστόσο στο (πρώτο) 12μηνο, με μόλις 9 εκατ. Είναι όμως μία πρώτη κίνηση, με την συνεργασία Βασίλη Ψάλτη - Χάρη Ηλιάδη να έχει και σημειολογικό ενδιαφέρον.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ