Το τριήμερο... ναυάγιο της Attica, ο δανεισμός της Elinoil και το οικογενειακό μάζεμα της Sarantis

Το τριήμερο... ναυάγιο της Attica, ο δανεισμός της Elinoil και το οικογενειακό μάζεμα της Sarantis
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ, εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου Attica

Εάν στην Attica Συμμετοχών ισχύσει όπως και στης MIG ενδέχεται να ακολουθήσουν ακόμη χαμηλότερες τιμές

Αυτόν τον Μάγειρα έχουμε -αυτό το φαγητό βγαίνει...(*)

Στο μείον 9,92% την Παρασκευή, στο μείον 9,75% την Δευτέρα και έως μείον 10,25% χθες Τρίτη. Ο λόγος για τη μετοχή της Attica Συμμετοχών που μέσα σε μόλις 3 συνεδριάσεις "επιτεύχθηκε" η εξαΰλωση τόσης χρηματιστηριακής αξίας όσης δεν είχε καταγραφεί επί Covid-19, εισβολής της Ρωσίας κ.λ.π "μαύρων κύκνων". Η πορεία -αύτανδρη- της Attica Συμμετοχών, επιφορτιζόμενη το βάρος της απορρόφησης/συγχώνευσης της ΑΝΕΚ- παραπέμπει σε ανάλογη της MIG την περίοδο της Δημόσιας Πρότασης. Τότε, από τα 6,6 ευρώ η τιμή διόρθωσε άτακτα έως τα 3,3 ευρώ για να ξανά ανέβει στα 5,4 ευρώ.

Μάλιστα παράγοντες της αγοράς είχαν ισχυριστεί-τότε- πως αυτοί που "έριξαν" τη μετοχή, τη "μάζεψαν" στα χαμηλά για να ανακάμψει στη συνέχεια. Ισχυρισμός που δεν επιβεβαιώθηκε, άλλωστε η Κεφαλαιαγορά δεν ενήργησε κάποιον έλεγχο. Εξ' όσων γνωρίζω, τουλάχιστον. Ετσι και τώρα, είναι ορισμένοι που ισχυρίζονται κάτι ανάλογο πως δλδ η μετοχή διόρθωσε επειδή πούλησαν όσο-όσο μέτοχοι της "παλιάς" ΑΝΕΚ έως την τιμή της σχέσης ανταλλαγής. Προσφορά που φαίνεται να απορροφάται από γνώστες του αθλήματος. Να υποθέσει κάποιος ότι, εάν στην Attica Συμμετοχών ισχύσει όπως και στης MIG θα ακολουθήσουν ακόμη χαμηλότερες τιμές-προτού ξανά αρχίσει η αντίστροφη πορεία. Πιθανότατα θα πρόκειται για συμπτώσεις και τα όποια πρόσωπα είναι φανταστικά. Απλά η περίπτωση της (Attica Συμμετοχών) συζητιέται ποικιλοτρόπως στην Ακτή Μιαούλη.


Τι μας έδειξε το 9μηνο της Elin και γιατί η πιστωτική επέκταση θα είναι αρνητική και το Q4

Ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα 9μηνου τόσο ειδικά- για την εισηγμένη- όσο γενικότερα- για την ευρύτερη αγορά. Η διοίκηση- υπό τον Γιάννη Αληγιζάκη- συνεχίζει μεθοδικά τη μείωση του καθαρού δανεισμού της εταιρείας. Ξεκινώντας από το 6μηνο του 2022, στο πρώτο 6μηνο του 2023 και στο τρίτο 3μηνο, με αποτέλεσμα ένα μείον 55% (9μηνο) ενώ αν συνυπολογισθεί το ταμείο ο καθαρός δανεισμός είναι μειωμένος κατά 61%. Συνεπώς, σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, παρουσιάζουν μειωμένο χρηματοοικονομικό κόστος κατά 16%!! Ωστόσο, το δυνατότερο στοιχείο όλων είναι η πολύ υψηλή παραγωγή χρημάτων (από λειτουργικές δραστηριότητες. Από τα 16 στα 74 εκατομμύρια (+463%!!) δεν το λες και λίγο !!).

Προφανώς έχουν παίξει ρόλο τα αποθεματικά, το λογιστικό που κάνουν στην αγορά καυσίμων, λογαριασμοί κίνησης κλπ. Γιατί η Elinoil έχει κεφαλαιοποίηση 56 εκατ. ευρώ, δηλαδή μικρότερη από τις ταμειακές της ροές στο 9μηνο. Ενώ είναι σε διαπραγμάτευση με p/e 7 φορές (σύμφωνα με το 9μηνο). Ωστόσο, η περίπτωση της Elinoil δεν είναι η μόνη, αλλά ο κανόνας που θέλει τις διοικήσεις εταιρειών με "υγιές ταμείο" να έχουν επισπεύσει την περίοδο της αύξησης των επιτοκίων να μειώσουν δραστικά υποχρεώσεις/δανεισμό, να περιορίσουν νέες χρηματοδοτήσεις, να κρατήσουν χρήμα/προβλέψεις για τη συνέχεια. Το αποτέλεσμα, συνολικότερα αποτυπώνεται στην ήδη αρνητική πιστωτική επέκταση αλλά και τις επιφυλάξεις της Τραπέζης της Ελλάδος για το ενδεχόμενο μείωσης των εσόδων των τραπεζών (από νέες χορηγήσεις, δάνεια, αναχρηματοδοτήσεις).

Γιατί μαζεύουν οι Σαράντηδες

Στις 17 Νοεμβρίου το fpress είχε αναφερθεί στο "μεθοδικό μάζεμα στην Sarantis (με τη μορφή Quizακίου ΙΙ). Παρατηρούμε το "χαρτί", καθότι οι αγορές από μέλη της οικογένειας Σαράντη συνεχίζονται έκτοτε, με αποτέλεσμα ο Γρηγόρης Σαράντης να έχει αγοράσει μετοχές αξίας 3,4 εκατ. Γιατί αγοράζει ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας; κατά πάσα βεβαιότητα για τον ίδιο λόγο που και ο Κυριάκος-διευθύνων σύμβουλος- έχει ρίξει άλλα 4,4 εκατ. για αγορές. Συνολικά η οικογένεια υπολογίζεται πως, ελέγχει ποσοστό από 57% ίσως και λίγο μεγαλύτερο.

Συνακόλουθη η μείωση της στάθμισης (λόγω περιορισμού του free float) που συνδυαστικά με την αποτίμηση των 548,8 εκατ. βάζει σε "δεύτερες σκέψεις" ορισμένους στην αγορά. Ηδη υπολείπεται- σε χρηματιστηριακή αξία- έναντι τόσο της Intrakat (597,1 εκατ.) όσο της Intralot (624,6 εκατ.)που αν και στον FTSEMidCap εποφθαλμιούν- και εύλογα- την θέση της Sarantis στον FTSE25. Συγκεκριμένα τα τινά μπορεί να υποθέσει κάποιος, για να εξηγήσει τον λόγο που Γρηγόρης και Κυριάκος Σαράντης "μαζεύουν" την εταιρεία τους. Κοινός τόπος στην κοινότητα πως, το διαζύγιο με την Estee Lauder τον Ιούνιο του 2022, μετά από 21 χρόνια γάμου, κόστισε ποικιλοτρόπως...

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ