Η ρελάνς της ΔΕΗ στα μπλε τιμολόγια, η πτώση του πληθωρισμού και πώς κλείνουμε.. τρύπες των Γερμανών

Η ρελάνς της ΔΕΗ στα μπλε τιμολόγια, η πτώση του πληθωρισμού και πώς κλείνουμε.. τρύπες των Γερμανών
Γ. ΣΤΑΣΣΗΣ ΔΕΗ

Το 2023, η Γερμανία ψάχνει να κλείσει μια τρύπα στον προϋπολογισμό της και θα έρθει η Ελλάδα την Παρασκευή για να βοηθήσει.

«Ρελάνς» η ΔΕΗ στα «μπλε τιμολόγια»

To… έργο με τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει καν ξεκινήσει. Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για τα μπλε, τα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια όμως ακόμη το παιχνίδι του ανταγωνισμού είναι ανοικτό. Ενώ οι περισσότεροι πάροχοι δεν έχουν καν ανοίξει τα χαρτιά τους για το τι σκοπεύουν να πράξουν από το νέο έτος -μόνο το πράσινο τιμολόγιο έχει ανακοινωθεί από όλους και αυτό διότι είναι υποχρεωτικό- η ΔΕΗ ξεδίπλωσε τη στρατηγική της ανακοινώνοντας τις τιμές που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο για όλα τα τιμολόγια. Εκτός από το «πράσινο» και το «κίτρινο» (για το οποίο εκκρεμεί φυσικά να οριστικοποιηθεί η χρηματιστηριακή τιμή) εντύπωση προκάλεσε στην αγορά η ρελανς με το μπλέ.

Εκεί που οι πάροχοι (και η ΔΕΗ) έδιναν εξωφρενικές τιμές για να προσφέρουν «ασφάλεια» στους πελάτες τους, έγινε η τρίπλα: το μπλε της ΔΕΗ που εδώ και μερικές μέρες προτείνεται από τα κανάλια διανομής της εταιρείες, προβλέπει χρέωση 17,5 λεπτά για το ημερήσιο και 16,6 λεπτά για το νυχτερινό με πάγιο στα 3,5 ευρώ. Δεν είναι λίγα αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι τα σταθερά έφταναν και στα 30 λεπτά ή και ακόμη περισσότερο το λες και σημαντική αλλαγή. Μένει να φανεί ποιοι και αν θα ακολουθήσουν. Έχουμε πολλά να δούμε ακόμη μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Υπομονή…

(Προ)πληρώνουμε τοις μετρητοίς

Θα το ζήσουμε και αυτό. Το 2023, η Γερμανία ψάχνει να κλείσει μια τρύπα στον προϋπολογισμό της και θα έρθει η Ελλάδα την Παρασκευή για να βοηθήσει. Προκαταβάλλοντας 5,3 δις. ευρώ έναντι οφειλών του 2024 και του 2025 (τα περισσότερα καταλήγουν βεβαίως στο γερμανικό δημόσιο), η Ελλάδα κάνει πράξη και φέτος το σχέδιο των πρόωρων εξοφλήσεων χρέους που τόσο θέλουν οι αγορές. Οι οποίες μάλιστα ανταμείβουν αυτές τις ημέρες τα ελληνικά ομόλογα και με το παραπάνω.

Φαίνεται ότι η έξτρα ζήτηση που προκάλεσε η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch δούλεψε καθώς η εβδομάδα ξεκινάει με την απόδοση του 10ετούς στο 3,4%. Ποιος θα το έλεγε ότι η Ελλάδα δανείζεται με μόλις 0,85% υψηλότερο επιτόκιο από την Ολλανδία. Αυτά είδε και την Παρασκευή ο κ. Ρούτε και αναφέρθηκε στα ελληνικά ομόλογα κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Ρίξτε και μια ματιά στην διαφορά του ελληνικού ομολόγου με το ισπανικό: στις 18 μονάδες βάσης η διαφορά και μειώνεται.

Κάτω από τον στόχο ο πληθωρισμός του ’23

Κάτω ακόμη και από το 3,5% αναμένεται ότι θα κλείσει τελικώς ο μέσος πληθωρισμός για το 2023. Ένας μήνας μένει για να βγει το τελικό αποτέλεσμα αλλά είναι πλέον βέβαιο ότι το ποσοστό θα διαμορφωθεί χαμηλότερα από το 3,9% που έχει αναγραφεί στον προϋπολογισμό. Λόγοι πανηγυρισμών για τα νοικοκυριά ασφαλώς και δεν υπάρχουν όταν στα τρόφιμα ο τιμάριθμος εξακολουθεί να «τρέχει» με ποσοστό άνω του 9%. Είναι όμως σημαντική μεταβολή καθώς ο μέσος πληθωρισμός επηρεάζει και τις αυξήσεις των συντάξεων και τις αυξήσεις των ενοικίων (τουλάχιστον αυτών στα οποία δεν υπάρχει πλαφόν).

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ