Το... ξύπνημα του Λούλη, τα... πονταρίσματα του Αστυφίδη και το "κλειστό" βιβλίο της Helleniq Energy

Το... ξύπνημα του Λούλη, τα... πονταρίσματα του Αστυφίδη και το "κλειστό" βιβλίο της Helleniq Energy
Νίκος Λούλης

Λόγω Ουκρανίας τα "σιτηρά" απέκτησαν και χρηματιστηριακό/επενδυτικό ενδιαφέρον.

Loulis Mills: The...awakening

Ξάφνιασε το χθεσινό 9,59% στα 2,97 ευρώ της Loulis Mills, με συναλλαγές 60.390 τμχ. Ωστόσο, δεν έδειξαν να αιφνιδιάζονται συλλέκτες υποτιμημένων αξιών οι οποίοι παρακολουθούν εδώ και εβδομάδες τη μετεξέλιξη των "παλιών" Κυλινδρόμυλοι Λούλη στο νέο conglomarate σχήμα που έχει διευρυμένη παρουσία στον νευραλγικό κλάδο των "σιτηρών-αλεύρων". Μεθοδικό το "χτίσιμο" ενός διεθνοποιημένου ομίλου με κάθετη/οριζόντια δραστηριότητα από το "χωράφι" και την "επεξεργασία" μέχρι την "αποθήκευση" και τη "μεταφορά". Με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, μεταξύ αυτών και 2 λιμάνια. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Γεώργιος Τανισκίδης ενδεικτικά ονόματα-μέλη του δ.σ της Loulis Mills, υπό την καθοδήγησητου Νίκου Λούλη.

Ο μόλις 37ετής Βολιώτης- έβδομης γενιάς "αλευράς" στη μεγαλύτερη βιομηχανία του κλάδου στην Ελλάδα και μίας εκ των σημαντικότερων στην Ευρώπη με συνεργασίες (και μετοχικού χαρακτήρα λ.χ. Al Dahra) έχει ως στόχο την καθιέρωση του ομίλου διεθνώς, σε μία συγκυρία που και λόγω Ουκρανίας τα "σιτηρά" απέκτησαν και χρηματιστηριακό/επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτά και παρά το χθεσινό 9,59% στην αποτίμηση των μόλις 50,8 εκατ. "Λιγότερο απ' όσο τιμολογείται το λιμάνι της Σούρπης, στο Βόλο...ιδιοκτησίας της εισηγμένης" όπως χαρακτηριστικά μας σχολίασε εις εκ των collectors της μετοχής.

"Εκλεισε σχεδόν με το που άνοιξε" το βιβλίο προσφορών για το 12% της Helleniq Energy (*)

Τυπικά η διαδικασία θα ξεκινούσε αμέσως μετά την λήξη της συνεδρίασης πλην όμως ουσιαστικά "έτρεχε" μέσω του "σκιώδους" βιβλίου σχεδόν παράλληλα με την εξέλιξη της. Μετά τις 17.30' το "σύστημα" δεν δεχόταν καν αιτήματα προσφοράς/εγγραφών μας είπε παράγων χρηματιστηριακής που συμμετείχε στην διαδικασία. Στα 2,3 με 2,4 δισ. (σε όρους αποτίμησης) το placement που πρακτικά σημαίνει ότι η πλευρά Λάτση έκανε ταμείο γύρω στα 170 εκατ. και 110 εκατ. το ΤΑΙΠΕΔ.Η τιμή της μετοχής διαμορφώθηκε σε 7 ευρώ και υπήρξε υπερκάλυψη πάνω από 3 φορές στην τιμή αυτή.

Για τους ξένους επενδυτές η καταβολή του ποσού διενεργήθηκε στο Τ+2, με βάση τον αριθμό μετοχών που έλαβαν από την κατανομή. Οι ιδιώτες εγχώριοι επενδυτές, που εγγράφονται, προδεσμεύουν το ποσό. Υπενθυμίζεται ότι δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους εγχώριους επενδυτές να εγγραφούν με την προϋπόθεση να δεσμεύσουν κατ’ ελάχιστο ποσό 100 χιλ. ευρώ προϋπόθεση που εξηγεί την αθρόα συμμετοχή θεσμικών και διαχειριστών Α/Κ. Διόλου τυχαίο πως, κυρίως εγχώριοι ήταν οι πωλητές σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα.

Ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν σήμερα, τα δε πακέτα θα "περάσουν" από την αγορά πιθανότατα Δευτέρα-το αργότερο Τρίτη- Η νέα μετοχική σύνθεση διαμορφώνεται σε 70% PO&IH-ΤΑΙΠΕΔ, ξένοι θεσμικοί και Eλληνες διαχειριστές περίπου στο 18% με το υπόλοιπο διασπορά σε ιδιώτες επενδυτές. Πλέον με την διεύρυνση του free float κατά 12% η Helleniq Energy θέτει στόχο την ένταξη της στον δείκτη της MSCI (Standard Greece). (*) από χθες το πρωϊ το fpress αναφερόταν σε "πουλημένο ήδη το ποσοστό της Helleniq Energy" κάνοντας λόγο για το σύνολο του 10%+2% απόρροια του ζωηρού ενδιαφέροντος θεσμικών επενδυτών από τον Σεπτέμβριο.


Lavipharm, Intralot και το...touch του Τάσου Αστυφίδη

Στα 0,76 με υψηλό ημέρας τα 0,768 ευρώ η μετοχή της Lavipharm στην χθεσινή συνεδρίαση. Στα 1,03 με υψηλό ημέρας τα 1,058 για τον τίτλο της Intralot. Και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές 3,35 εκατ. τμχ και 1,07 εκατ. αντίστοιχα. Κοινός παρονομαστής αμφοτέρων ως προς την έμπρακτη συνδρομή στήριξης του εγχειρήματος επαναφοράς των 2 το Ambrosia Capital που συμμετείχε, αρχικά στην αμκ της Lavipharm και πρόσφατα της Intralot. Τιμές συμμετοχής (κτήσης) στα 0,34 ευρώ/μτχ στην αμκ της Laviphram, Δεκέμβριος 2022- και τα 0,58 ευρώ/μτχ της Intralot, τέλη Οκτωβρίου 2023. Ιθύνων νους/επικεφαλής του fund- boutique... Goldman Sachs, όπως την χαρακτηρίζουν στο Λονδίνο έδρα του επιτελείου ο Τάσος Αστυφίδης. Οι αποδόσεις "μιλούν" από μόνες τους...

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ