Το premium των Καναδών για το Βενιζέλος, το...μαξιλάρι του ΟΔΔΗΧ και το free float του Κοντόπουλου

Το premium των Καναδών για το Βενιζέλος, το...μαξιλάρι του ΟΔΔΗΧ και το free float του Κοντόπουλου

Oι παθητικοί επενδυτές… θα δημιουργήσουν μια πρόσθετη ζήτηση περίπου €6 δισ. -€10 δισ.

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι- που έλεγαν οι παλαιότεροι- και η ανάλυση του fpress για το μαξιλάρι του ΟΔΔΗΧ επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις

Η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Fitch σε «BBB–» από «BB+» την περασμένη Παρασκευή ανοίγει το δρόμο για την είσοδο των ελληνικών ομολόγων στους δείκτες iBoxx Euro Sovereign και Bloomberg Barclays Euro Sovereign το 2024, έγραψε αναλυτής της Commerzbank σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Η S&P αναβάθμισε και αυτή το ελληνικό αξιόχρεο σε επενδυτική βαθμίδα τον Οκτώβριο, στο BBB-. Η Moody's αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας οριακά κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, στο Ba1.

«Σύμφωνα με όσα έχω ενημερωθεί από διάφορους συμμετέχοντες στην αγορά, φαίνεται ότι οι παθητικοί επενδυτές… θα δημιουργήσουν μια πρόσθετη ζήτηση περίπου €6 δισ. -€10 δισ. [μετά την αναβάθμιση της Fitch και την επακόλουθη συμπερίληψη στους δείκτες]. Αλλά μένει να φανεί», δήλωσε ο Δημήτρης Τσάκωνας, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας. Ο ΟΔΔΗΧ θα δημοσιεύσει το σχέδιο χρηματοδότησής για το 2024 στα τέλη Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ακόμη και όταν το κράτος θέσει επίσημο στόχο χρηματοδότησης, το ποσό θα μπορούσε να αλλάξει κατά τη διάρκεια του 2024, σημείωσε ο κ. Τσάκωνας.

«Θα είμαστε ευέλικτοι, όπως ήμασταν φέτος: αν και πριν από ένα χρόνο ανακοινώσαμε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2023… η συνολική χρηματοδοτική δραστηριότητα τελικά ξεπέρασε τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ» τόνισε. σ.σ. να θυμίσουμε πως, αύριο ο ΟΔΔΗΧ "βγαίνει" με προγραμματισμένη έκδοση εντόκου (12μηνης διάρκειας) με σκοπό τα 375 εκατ. ευρώ. Εκδοση που απευθύνεται κυρίως στο ιδιωτικό επενδυτικό κοινό και δη "μικρούς" για εγγραφές έως 15.000 ευρώ. Απόδοση; τουλάχιστον 4πλάσσια αντίστοιχης προθεσμιακής (12μηνης) για τουλάχιστον 100.000 ευρώ.

Με premium το 10% του Ελ. Βενιζέλου στους καναδούς

Είπαμε πως, το θέμα της διάθεσης του 20%+10% του μ.κ του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος το παρακολουθούμε ενδελεχώς. Οι...αστοχίες του παρελθόντος- επί προηγούμενης διοικήσεως του ΤΑΙΠΕΔ- προς γνώση. Για αυτό και άνθρωπος μας ενημερώθηκε απ' ευθείας (από μέτοχο του φορέα) και για το πως υπερψηφίστηκαν όλα τα θέματα που ήταν στην ημερήσια διάταξη και πληροφορίες για το τι μέλλει γενέσθαι. Ειδικότερα με το 10% που θα παραχωρηθεί στην AviAlliance- υφιστάμενος βασικός μέτοχος- ως προς το fair value του υπερτιμήματος.

Κατ' αρχήν, μέχρι τις Εορτές θα έχει έρθει (και κυρωθεί ) στην Βουλή, παράλληλα θα προχωρήσει η διαδικασία της "τιμολόγησης" ενώ θα εγκριθεί η διάθεση μερίσματος προηγούμενων χρήσεων. Οσον αφορά στο εύλογον του τιμήματος, οι σύμβουλοι θα συνεκτιμήσουν τα έσοδα 2022- την πρόβλεψη 2023- την προβολή εκτίμησης επόμενων χρήσεων συν την αποτίμηση άλλων ανάλογων φορέων. Εκτίμηση, έμπειρου στελέχους οίκου αξιολόγησης είναι πως το 10% θα δοθεί στους Καναδούς με ένα 10% έως 15% πάνω από την αποτίμηση του ποσοστού που θα διατεθεί στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Οποιοδήποτε άλλο τίμημα, συμπλήρωσε, θα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης...

Το free float του... Γ. Κοντόπουλου, εν μέσω ταξιδιών

Εάν δεν με απατά η μνήμη μου, δεν είμεθα δα και τόσο νέοι, αρχές Οκτωβρίου ήταν που ο Γιάννος Κοντόπουλος σε γεύμα ενημέρωσης (μας) είχε "αστράψει και βροντήξει" πως τέρμα τα αστεία με την διασπορά. Ακριβώς 2 μήνες μετά, παρακολουθούμε καθημερινά μετοχές εισηγμένων με free float μικρότερα του 12% να ανεβαίνουν με ανοδικές ριπές. Ρωτήσαμε την Κεφαλαιαγορά εάν έχει ενημερωθεί από την ΕΧΑΕ για το εάν έχει προχωρήσει η σχετική διαδικασία κ.λ.π αλλά οι άνθρωποι έδειξαν να ξαφνιάζονται. Ποια διαδικασία, ήταν η απάντηση μέλους του δ.σ που ερωτήσαμε. Κατά τ' άλλα ο Γιάννος Κοντόπουλος μετά το Λονδίνο (Morgan Stanley) ετοιμάζεται για Νέα Υόρκη (Capital Link) και από αρχές 2024 και νέα ταξίδια. ΕΧΑΕ tours, σα να λέμε...όσο για το free float; όπως και με το dual listing των ναυτιλιακών της ποντοπόρου.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ