Σήμερα ξεκινά την πτήση για ΧΑ το Βενιζέλος, η ασυλία στο ΤΑΙΠΕΔ και το προηγούμενο με την DG Comp

Σήμερα ξεκινά την πτήση για ΧΑ το Βενιζέλος, η ασυλία στο ΤΑΙΠΕΔ και το προηγούμενο με την DG Comp

Η πρώτη γενική συνέλευση για την έγκριση διάθεσης του 30% 

Σήμερα Δευτέρα πραγματοποιείται η πρώτη από τις δύο έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετόχων του ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος". Κύριο θέμα η (και τύποις) έγκριση της διάθεσης ποσοστού 30% συνδυαστικά στο ευρύ επενδυτικό κοινό -για το 20%- και στον υφιστάμενο βασικό μέτοχο Avi Alliance του 10% με premium. H δεύτερη έκτακτη γ.σ έχει ορισθεί για τις 14 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εγκριθεί η διανομή προσωρινού μερίσματος από κέρδη προηγούμενων χρήσεων. Στην σημερινή ατζέντα περιλαμβάνονται 7 θέματα. Πέραν της έγκρισης για την διάθεση του 20%+10% του μ.κ ενδιαφέρον είναι το έβδομο που αναφέρεται στην "έγκριση της πολιτικής αποδοχών της εταιρείας" και σχετίζεται με την έναρξη εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των μετοχών στο ΧΑ. Μένει να δούμε τι ακριβώς προβλέπει, καθώς τόσο ο κύριος συντονιστής του "βιβλίου" (accelerated book building) Deutsche Bank (ως book runner) όσο οι συντονιστές BofA, Morgan Stanley κρατούν "κλειστά τα χαρτιά τους".

Με γνώμονα το split προκειμένου να διατεθούν 300.000.000 μετοχές με τιμή που σύμφωνα με την κοινότητα "παίζει" στα 10 ευρώ, δυνητικός στόχος για την αποτίμηση εκτιμώνται τα 3 δισ. ευρώ. Με ταμειακά διαθέσιμα 579,4 εκατ. (30/9), με καθαρές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 262,8 εκατ. και διανομές 201 εκατ. (το 2022) εύλογο είναι το ενδιαφέρον για το fair value του premium που θα παραχωρηθεί το 10% στους Καναδούς. Σε μία συγκυρία που η κίνηση της κυβέρνησης να παράσχει ασυλία στα μέλη του Ταμείου πυροδοτεί οξεία πολιτική αντιπαράθεση ( * ) το θέμα του "εύλογου τιμήματος" προβληματίζει αρκετά κυβερνητικά στελέχη.

O λόγος; ανατρέχοντας μερικά χρόνια πριν: η υπόθεση αφορούσε το “πρόβλημα” που είχε ανακύψει με την απόκλιση σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου Ευρώ, μεταξύ της πρώτης προσφοράς για την ανανέωση, επέκταση της συμφωνίας για τον υφιστάμενο βασικό μέτοχο και της δεύτερης, που διαμορφώθηκε μετά από έντονες ενστάσεις της DG Comp και επιτόπιων ελέγχων από τον ίδιο τον Tomasso Valletti στην Αθήνα και στην ενδελεχή έρευνα στοιχείων ξένου οίκου για να ακυρωθεί η πρώτη προσφορά (των ΕΕΣΥΠ και ΤΑΙΠΕΔ) και να επιβληθεί – τελικά – της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα περίπου 1,1 δισ. και ενώ ο Ιταλός παράγων εισηγείτο ως -δίκαια αποτιμώμενη- αξία κοντά στο 1,5 δισ. Ευρώ. Η DG Comp επέβαλε, τελικά, την υψηλότερη κατά σχεδόν ΜΙΣΟ ΔΙΣ Ευρώ προσφορά.

Η δε ΝΔ που πριν τις διπλές εκλογές (2019) είχε δεσμευθεί να διερευνήσει το ενδεχόμενο τυχόν ευθυνών των μελών -τότε- της ΕΕΣΥΠ και του ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε-ως κυβέρνηση- να μην προχωρήσει περαιτέρω. ( * ) για τους νυν διαπρύσιους καταγγέλλοντες της αντιπολίτευσης, και δη της αξιωματικής- και τότε κυβερνώντες- απλά να θυμίσω πως, τα 3 μέλη που έχει δικαίωμα να διορίζει η Ελλάδα στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ (στο γνωστό Υπερταμείο δηλαδή) και τα οποία διόρισε ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σκοπεύουν να παραιτηθούν. Πρόκειται για τους κυρίους Γιώργο Ταβλά και Γιώργο Σταμπουλή αλλά και την περιβόητη κυρία Όλγα Χαρίτου στενή κομματική -και όχι μόνο- φίλη του Αλέξη Τσίπρα… Την πληροφορία μας την είχε αποκαλύψει-τότε- ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ