Τα ιστορικά υψηλά της ΚΡΙ ΚΡΙ, οι βλέψεις για ΗΠΑ και τα νέα δεδομένα για τα δανεικά των τραπεζών

Τα ιστορικά υψηλά της ΚΡΙ ΚΡΙ, οι βλέψεις για ΗΠΑ και τα νέα δεδομένα για τα δανεικά των τραπεζών

Οι καταθέσεις και νέα δάνεια, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος τον Οκτώβριο, "γύρισαν" σε αρνητικό πρόσημο

Η Εθνική "άνοιξε το παράθυρο" Eurobank και Πειραιώς "κοίταξαν" τις αγορές

Κοινή εκτίμηση πως, το θεαματικό placement της Εθνικής αποτέλεσε τον game changer "λύνοντας" τα χέρια των διοικήσεων και των άλλων συστημικών. Αρχικά η Eurobank- στις 21/11- "βγήκε" στις αγορές με senior preferred ομόλογο αντλώντας 500 εκατ. ευρώ με το κουπόνι να διαμορφώνεται στο 5,875% από το 6,25%που ήταν η αρχική τιμολόγηση. 6ετούς διάρκειας- με αναδόχους τις Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Nomura και Societe Generale, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας προσφορές δόθηκαν από 101 επενδυτές, το δε 70% αφορούσε ξένους. Με συνοπτικές διαδικασίες ακολούθησε η Πειραιώς, επίσης με senior 6ετούς διάρκειας και αναδόχους περισσότερα αμερικανικά σπίτια απ' ότι ηEurobank: BofA Securities, Goldman Sachs, Morgan Stanley αλλά και UBS, BNP Paribas, Deutsche Bank. Πάνω από 1,6 δισ. οι προσφορές, στο 6,875% από το 7,125% (αρχικό ΙΡΤs).

Οκτώβριος: Διπλό "καμπανάκι" για ΤτΕ

Πτώση εις διπλούν, που θα πρέπει να απασχολήσει το οικονομικό επιτελείο και τους τραπεζίτες. Ο λόγος για καταθέσεις και νέα δάνεια, που σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος τον Οκτώβριο "γύρισαν" σε αρνητικό πρόσημο. "Φρένο" στην πιστωτική επέκταση-από θετική τον Σεπτέμβριο- κατά 856 εκατ. καθώς τα δάνεια που αποπληρώθηκαν ήταν περισσότερα απ' όσα εκταμιεύτηκαν. Ο λόγος; προφανής...με την Κριστίν Λαγκάρντ να επιμένει να "απειλεί" με υψηλά επιτόκια και για μακρύ χρονικό διάστημα την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια επισπεύδουν την αποπληρωμή υποχρεώσεων τους. Εξέλιξη που αποτυπώνεται και στη μείωση των καταθέσεων, καθώς τα ( - ) 2,044 δισ. από τα συνολικά (-) 2,229 δισ. αφορούν σε επιχειρήσεις.


ΚΡΙ-ΚΡΙ: Τα ιστορικά υψηλά και το δίλημμα Τσινάβου

Με τα εξαιρετικά αποτελέσματα τρίτου 3μηνου/9μηνου της μακεδονικής γαλακτοβιομηχανίας και με διψήφια αύξηση των μεριδίων στις πωλήσεις γιαουρτιού-ειδικά στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου- μόνο σε mid cap δεν προσομοιάζει. Αντιθέτως, για τον νουνεχή Παναγιώτη Τσινάβο το στοίχημα που εάν παιχτεί και κερδηθεί θα μπορούσε να απογειώσει τα μεγέθη και την αποτίμηση "ακούει" στο ενδεχόμενο εισόδου στην αγορά των ΗΠΑ. Με επιθετικό εξαγωγικό προσανατολισμό η ΚΡΙ-ΚΡΙ (κύριες αγορές το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία και ταχύτατη διείσδυση σε τρίτες λ.χ. Σουηδία, Βέλγιο, Αυστρία κ.α. ) βασίζεται στο "γιαούρτι" για να φτάσει τα 300 εκατ. (σε όρους αποτίμησης). Και το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να αποτελέσει το "διαβατήριο" για το colpo grosso- που δεν είναι άλλο από την είσοδο στην Αμερικανική αγορά.

Το έδαφος είναι γόνιμο (έχει φροντίσει η FAGE), τάση υφίσταται (Greek Style Yogurt), το brand είναι μεταξύ των πιο ευυπόληπτων. Το θέμα της πιθανής εισόδου στην αγορά των ΗΠΑ, είχε θιγεί σε ανάλυση της ΒΕΤΑ Securities προ μηνός (27 Οκτωβρίου) χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια. Σίγουρα είναι μεταξύ όσων εξετάζονται/σχεδιάζονται μακροπρόθεσμα ωστόσο υπάρχει ένα σοβαρό εμπόδιο. Στο 73,2% του μ.κ η συμμετοχή των μελών της οικογένειας Τσινάβου, free float αποτρεπτικό για οποιαδήποτε σκέψη ουσιαστικής μεγέθυνσης. Κοινός τόπος στην αγορά πως, ο επικεφαλής της ΚΡΙ-ΚΡΙ έχει επιδιώξει να βρει στρατηγικό μέτοχο με την προϋπόθεση να είναι το "κλειδί" για την επιχειρηματική/εταιρική μεγέθυνση.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ