Ο Μητσοτάκης, το γάλλιο, ο Μυτιληναίος, τα υψηλά επιτόκια και η... φθηνοακριβή Optima bank

Ο Μητσοτάκης, το γάλλιο, ο Μυτιληναίος, τα υψηλά επιτόκια και η... φθηνοακριβή  Optima bank

Μέχρι στιγμής, η ΕΕ καλύπτει το 71% των αναγκών της σε γάλλιο με εισαγωγές από την Κίνα.

Ο Μητσοτάκης, το γάλλιο και ο Μυτιληναίος.

Τις προϋποθέσεις που πληροί η Ελλάδα για να γίνει παραγωγός γαλλίου για την Ευρώπη, ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συζήτησης του με τον αντιπρόεδρο της Morgan Stanley Luigi Rizzo. Ορυκτό απαραίτητο για τις βιομηχανίες ημιαγωγών, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικών οχημάτων. Κύριο θέμα ρεπορτάζ της Handelsblatt και της Deutsche Welle (μέσα Αυγούστου) με τα γερμανικά Μέσα να σημειώνουν πως "...στα βουνά της Βοιωτίας υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός. Εκεί η εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος λειτουργεί τα μεγαλύτερα ορυχεία βωξίτη στην Ευρώπη. Μάλιστα, ο βωξίτης που εξορύσσεται στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα πλούσιος όχι μόνο σε αλουμίνιο, αλλά και σε γάλλιο".

Η παραγωγή και οι ανάγκες

Μέχρι στιγμής, η ΕΕ καλύπτει το 71% των αναγκών της σε γάλλιο με εισαγωγές από την Κίνα. Λόγω των ασταθών συνθηκών στο διεθνές εμπόριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά όμως ήδη εναλλακτικές λύσεις. Σε αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι ο ελληνικός όμιλος Μυτιληναίος, στον οποίο ανήκει η Αλουμίνιον της Ελλάδος».«Τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας προσέγγισε με το ερώτημα εάν είμαστε σε θέση να παράγουμε γάλλιο», επιβεβαιώνει στην Handelsblatt ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και κύριος μέτοχος της Mytilineos Holdings, ο οποίος δηλώνει πως «θα μπορούσαμε να καλύψουμε τη ζήτηση σε γάλλιο ολόκληρης της ΕΕ».Το γερμανικό Μέσο εξηγεί πως «το γάλλιο είναι απαραίτητο για πολυάριθμες εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας.

Υπάρχει στα smartphones, στις ηλιακές κυψέλες, σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα, καθώς και σε τσιπ υπολογιστών. Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κατατάσσει ως "στρατηγικής σημασίας". […] Ενώ οι περισσότεροι παραγωγοί αλουμινίου στην Ε.Ε. έχουν αποσυρθεί από την παραγωγή γαλλίου εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους και του κινεζικού ανταγωνισμού, η Μυτιληναίος λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια ένα πιλοτικό έργο παραγωγής γαλλίου στον Άγιο Νικόλαο στην κεντρική Ελλάδα. Σήμερα, η εταιρεία Μυτιληναίος παράγει 900.000 τόνους αλουμίνας και 185.000 τόνους πρωτογενούς αλουμινίου ετησίως».Η Handelsblatt αναφέρει τέλος πως «η ζήτηση της Ε.Ε. για γάλλιο ανέρχεται σε περίπου 40 τόνους ετησίως».

Ταυτοχρόνως οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Μυτιληναίος θα μπορούσε να εξορύττει περίπου 60 τόνους γαλλίου, «μία ποσότητα που θα έφτανε επομένως για την κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών, δεδομένου επιπλέον ότι "ο ελληνικός βωξίτης είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε γάλλιο και σπάνιες γαίες όπως το σκάνδιο, το λανθάνιο και άλλα", όπως εξηγεί ο Ευάγγελος Μυτιληναίος».

Ακριβή ή φτηνή η Optima; Τι γράφει το ταμπλό μετράει...

Παραφράζοντας το περίφημο δόγμα του Ντενγκ Ξιάο Πινγκ "...άσπρη γάτα, μαύρη γάτα δεν πειράζει, αρκεί να πιάνει ποντίκια..." σε ελεύθερη απόδοση προφανώς θα ταίριαζε "γάντι" στην περίπτωση της Optima Bank. Ακριβή η Optima Bank διατείνονταν πολλά Μέσα την περίοδο των εγγραφών για την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν βγαίνουν τα μεγέθη ισχυρίζονταν άλλα κ.ο.κ, κ.ο.κ. Δεν έδειξαν να πτοούνται ούτε η διοίκηση της τράπεζας Γεώργιος Τανισκίδης και Δημήτρης Κυπαρίσσης πολύ δε περισσότερο ο βασικός μέτοχος δλδ η πλευρά Βαρδινογιάννη ή άλλοι ισχυροί επιχειρηματίες-μέτοχοι μειοψηφίας που εμπιστεύτηκαν το εγχείρημα και συνέδραμαν έμπρακτα στην προσπάθεια. Ακολούθησε μία περίοδος μεθοδικού μαζέματος της προσφοράς που έβγαινε-κυρίως από παλαιότερους επενδυτές αγορασμένους ακόμη και 3 ευρώ χαμηλότερα των 7,2 ευρώ της αμκ.

Ο m/m είχε απλώσει ένα "δίχτυ" στα 7 ευρώ και απορροφούσε ότι έβγαινε προς πώληση. Μέσα της προηγούμενης εβδομάδας η προσφορά φάνηκε να στερεύει, βγήκε και η Alpha Finance να δώσει τιμή-στόχο τα 9,1 ευρώ για να αρχίσει η ανάβαση. Με συνοπτικές διαδικασίες έως τα 7,88 ευρώ- με τελική στα 7,86 ευρώ- μετά από θεαματική άνοδο 6,65% στην χθεσινή συνεδρίαση. Με συναλλαγές 264.000 τμχ. Ακριβή ή φτηνή η Optima Bank; Το συν 9,32% στην εβδομάδα και το συν 11,05% σε ένα μήνα μετράει...

Οι μισθοί κρατάνε τα επιτόκια ψηλά δηλώνει η Λαγκάρντ

H Λαγκάρντ το...ξέκοψε, τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγάλο διάστημα, το μήνυμα-επανάληψη της επικεφαλής της ΕΚΤ προς πάσα κατεύθυνση μιλώντας από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι πληθωριστικές πιέσεις στην ζώνη του ευρώ μειώνονται όπως αναμενόταν, αλλά η αύξηση των μισθών (sic) εξακολουθεί να είναι ισχυρή και οι προοπτικές αβέβαιες, οπότε ο αγώνας της ΕΚΤ για την συγκράτηση των τιμών δεν έχει ακόμη τελειώσει. Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια (το βασικό στο 4%) νωρίτερα φέτος για να σταματήσει την αύξηση των τιμών, αλλά έχει σηματοδοτήσει σταθερή πολιτική για τα επόμενα 3μηνα και οι επενδυτές έχουν αρχίσει να τοποθετούνται για την πρώτη μείωση των επιτοκίων, που για ορισμένους θα έλθει τον Απρίλιο κατ' άλλους τον Ιούνιο.

"Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσουμε να κηρύττουμε τη νίκη μας ενάντια στον πληθωρισμό. Πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι με τις διάφορες δυνάμεις που επηρεάζουν τον πληθωρισμό και σταθερά επικεντρωμένοι στην εντολή μας για σταθερότητα των τιμών..." είπε η Γαλλίδα για να συμπληρώσει ότι "...η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να είναι ταχεία, ακόμη και αν οι αμοιβές των εργαζομένων μόλις καλύπτουν το κενό, και η οικονομία θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια". Επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μακρύ χρονικό διάστημα, προσθέτοντας το καινούργιο πως οι νέες προβολές των εμπειρογνωμόνων που θα γίνουν τον Δεκέμβριο και που για πρώτη φορά θα περιλαμβάνουν στοιχεία του 2026, θα είναι καθοριστικής σημασίας.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ