Ο... αυτοφωράκιας ή μπροστινός, τα μυστήρια του... πράσινου τιμολογίου και η εβδομάδα της Fitch

Ο... αυτοφωράκιας ή μπροστινός, τα μυστήρια του... πράσινου τιμολογίου και η εβδομάδα της Fitch

Ο λογαριασμός θα γίνει του χρόνου τέτοιο καιρό για να μην σας πω το φθινόπωρο του 2025

Επάγγελμα… μπροστινός της εφορίας

Πασχίζει το υπουργείο Οικονομικών να βελτιώσει το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων. Σήμερα, ανακοινώνει νέες αλλαγές ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Το δίλημμα «αποδοχή του ελάχιστου εισοδήματος ή έλεγχος» θα νομοθετηθεί ενώ έρχονται και άλλες παρεμβάσεις. Όσο όμως προστίθενται εξαιρέσεις και μειωτικοί συντελεστές για να καμφθούν οι αντιδράσεις, τόσο πιο ευάλωτο γίνεται το σύστημα. Ποιος εμποδίζει τον πονηρό να βρει έναν «μπροστινό» (σ.σ κάτι σαν τον γνωστό… αυτοφωράκια);

Έναν νέο που κάνει έναρξη για πρώτη φορά ο οποίος θα τιμολογεί για μια τριετία τουλάχιστον χωρίς το άγχος του ελάχιστου εισοδήματος. Ή έναν συνταξιούχο που καλύπτει το ελάχιστο εισόδημα με τη σύνταξή του; Ή ακόμη και έναν… συνάδελφο σε ένα νησί. Το έχουν αποδείξει στην πράξη οι επαγγελματίες ότι δεν τους λείπει η εφευρετικότητα όταν είναι να κλέψουν την εφορία. Και εικονικές συναλλαγές θα δούμε, και μπροστινούς θα δούμε. Ο λογαριασμός θα γίνει του χρόνου τέτοιο καιρό για να μην σας πω το φθινόπωρο του 2025 όταν πλέον οι επαγγελματίες θα έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Πράσινο τιμολόγιο ρεύματος: κάθε μήνα και άλλη τιμή

Όποιος περιμένει ότι το πράσινο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας -στο οποίο θα κατευθυνθεί περίπου το 70% των πολιτών όπως μας είπε χθες ο αρμόδιος υπουργός- θα είναι σταθερό, καλύτερα να αλλάξει γνώμη. Το μόνο σταθερό θα είναι μια τιμή βάσης που θα ανακοινώσουν οι εταιρείες. Αλλά επί αυτής της τιμής βάσης, οι πάροχοι θα μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις αλλάζοντας την πολιτική εκπτώσεων κάθε μήνα. Ανά μήνα θα αλλάζει και το πάγιο του λογαριασμού. Ακόμη και ο μαθηματικός τύπος με βάση τον οποίο θα υπολογίζεται αυτό που λέγαμε «ρήτρα αναπροσαρμογής» θα είναι στο χέρι της κάθε εταιρείας να τον «πειράξει». Συμπέρασμα; Προετοιμαστείτε για ξεχωριστή τιμή κάθε μήνα. Τουλάχιστον έμεινε και ένα παράθυρο ανοικτό για επιδοτήσεις με την έγκριση της ΕΕ. Κάτι είναι και αυτό.

Εβδομάδα Fitch

Βέβαιοι δεν μπορούν να είναι στο υπουργείο Οικονομικών, όμως έχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα γιορτάσουν μια ακόμη αναβάθμιση την Παρασκευή. Ο οίκος Fitch εκτός συνταρακτικού απροόπτου θα κάνει το έξτρα βήμα δίνοντας την επενδυτική βαθμίδα και όχι απλώς την αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας που σήμερα χαρακτηρίζονται σταθερές. Με δύο από τους τρεις μεγάλους οίκους των ΗΠΑ να δίνουν την επενδυτική βαθμίδα, η χώρα θα μπορεί να έχει πλέον πρόσβαση σε πολύ μεγάλο αριθμό επενδυτικών κεφαλαίων. Και θα το αξιοποιήσει με το καλημέρα της νέας χρονιάς. Βολεύει η διόρθωση που έχει γίνει στις αποδόσεις των ομολόγων οπότε είναι ανοικτός ο δρόμος με το καλημέρα του 2024 να γίνουν μεγάλες εκδόσεις. Συνολικά η εκδοτική δραστηριότητας θα ξεπεράσει τα 10 δις. ευρώ.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ