Οι...παχιές αμοιβές του Κοντόπουλου της ΕΧΑΕ και η άντληση φθηνότερων κεφαλαίων από τις τράπεζες

Οι...παχιές αμοιβές του Κοντόπουλου της ΕΧΑΕ και η άντληση φθηνότερων κεφαλαίων από τις τράπεζες

Τελικά είναι πολύ της μόδας οι διοικήσεις των εισηγμένων να αυξάνουν σημαντικά τις αποδοχές τους

ΕΧΑΕ: Οι παχιές αμοιβές της διοίκησης και των στελεχών...

Ρίχνοντας μία πρόχειρη ματιά στις Ενδιάμεσες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις 9μηνου των Ελληνικών Χρηματιστηρίων "έπεσα" πάνω στην ανάλυση του λογαριασμού "κόστους εργασιών και δαπανών" ( Ι ) για Αμοιβές και Εξοδα προσωπικού, όπου σε ενοποιημένο (ομίλου) εμφανίζονται στα 10,675 εκατ. από 8,601 εκατ. το αντίστοιχο 9μηνο 2022 και σε εταιρικό στα 5,901 εκατ. από 4,938 εκατ. Επίσης, τα λοιπά λειτουργικά έξοδα είναι αυξημένα σε 2,460 από 2,053 (στον όμιλο) και σε 1,806 από 1,508 εκατ.

Ομολογώ πως μου έκανε εντύπωση, καθότι αρκετά "τσιμπημένα" τα σχετικά ποσά, πολύ πάνω από ΣΣΕ και αμοιβές διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος αλλά και εισηγμένων μεγέθους. Ανατρέχοντας στα επί μέρους είδα την αιτιολόγηση πως "...η αύξηση του κόστους λειτουργικών εργασιών και δαπανών προήλθε από ανάλογη στο μισθολογικό κόστος λόγω ενίσχυσης της διοικητικής ομάδας και της ανταγωνιστικότητας του ομίλου..." (sic). Θυμίζω, στα 406.246 ευρώ οι αποδοχές του επικεφαλής (Γιάννου Κοντόπουλου) στο διάστημα 9 Μαρτίου 2022-31 Δεκεμβρίου 2022 το ποσό ήταν μικτό-συμπεριλαμβανόμενου μπόνους υπογραφής 150.000 ευρώ.

Το όλο «πακέτο» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως άκρως ικανοποιητικό, καθώς ξεπερνούσε κατά 6,5% τον μέσο όρο των μικτών αμοιβών , που είχαν το 2021 οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας. Από την άλλη πλευρά βέβαια υπολείπεται κατά πολύ σε σχέση με τα 986 χιλιάδες ευρώ, που ήταν οι κατά μέσο όρο συνολικές αποδοχές για το 2021 των CEO στις 25 μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις. Εξαιρουμένου του πριμ υπογραφής που έλαβε ο Γιάννος Κοντόπουλος, το σκέλος των σταθερών αμοιβών του ανέρχεται στα 300.000 ευρώ ετησίως. Δηλαδή περί τα 21.430 ευρώ τον μήνα με βάση τις 14 μισθοδοσίες του έτους.

...και ο Σωκράτης Λαζαρίδης

Οι εν λόγω μεικτές αμοιβές είναι κατά 57,9% υψηλότερες από αυτές του προκατόχου του Σωκράτη Λαζαρίδη. Ο οποίος αποχωρώντας από τη θέση του CEO έλαβε αποζημίωση 463.994 ευρώ. Ενώ το 2021 πέραν των σταθερών αποδοχών του είχε λάβει και μπόνους επίτευξης στόχων ύψους 87.277 ευρώ. Και μια ο λόγος για τον πρώην, μαθαίνω πως είναι μέλος του ΔΣ στην Symbeeosis, συμφερόντων της οικογένειας Κουτσιανά- πρώην Apivita.

Ανοιξε ο δρόμος, μετά τη Eurobank, για άντληση φθηνότερων κεφαλαίων από τις τράπεζες

Με την άντληση κεφαλαίων ύψους 500 εκατ. -μέσω έκδοσης senior preferred ομολόγου- από την Eurobank φτάνουν τα συνολικά 3 δισ. τα ποσά που πήρε από τις διεθνείς αγορές το εγχώριο banking το 2023. Στο 5,875% το "κουπόνι" πάνω από το 1,6 δισ. οι προσφορές με την διοίκηση Καραβία να χρησιμοποιεί αυτά τα κεφάλαια για την κάλυψη υποχρεώσεων του Ομίλου όσον αφορά στην Ελάχιστη Απαίτηση Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων. Mε "κουπόνι" 5,875% στην 6ετία (2029) η έκδοση αντιστοιχεί σε 176,2 εκατ. (συνολικοί τόκοι στην λήξη-και μείον 29,3 εκατ. εάν "πληρωθεί" στην 5ετία) προκειμένου να ικανοποιηθεί η προϋπόθεση μείωσης των Minimum Required Eligible Liabilities-MREL) τακτική που ακολουθεί ευρύτερα το συστημικό banking.

Τα κόστη προφανώς και δεν είναι φτηνά πλην όμως είναι σαφώς πιο λογικά σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις και πιθανότατα λόγω Εθνικής με ανταγωνιστική "τιμολόγηση". Θυμίζοντας την προηγούμενη έκδοση της ίδιας τράπεζας, επίσης για 500 εκατ.- με λήξη 6ετίας/Ιανουάριος 2029- με τοκομερίδιο 7%, σημαντική διαφορά (με το 5,875%). Θα ακολουθήσει, το 2024 άλλη μία έκδοση με Tier II, με την διοίκηση να έχει πετύχει τη μείωση της έκθεσης από τα "κεντρικά" της Φρανκφούρτης. Στα 3,7 δισ. το υπόλοιπο προς την ΕΚΤ-έναντι προγραμμάτων στοχευμένης χρηματοδότησης TLTROs- από τα 8,9 δισ. Δεκέμβριο 2022.

Με ενδεικτική την περίπτωση της Eurobank καθίσταται σαφές πως (και ) για το εγχώριο banking έχει ανοίξει διάπλατα "παράθυρο" άντλησης κεφαλαίων με καλύτερους-συγκριτικά πάντα- όρους όσο περνάει ο χρόνος. Πρακτικά τα κόστη κεφαλαίου μειώνονται παρά το γεγονός της ιστορικής αύξησης/επιβάρυνσης των επιτοκίων της ΕΚΤ.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ