Θα πληρώσουμε 63 δισ. ευρώ φόρους το 2024. Που πάνε τα λεφτά, πόσα θα πληρώσουν οι επαγγελματίες

Θα πληρώσουμε 63 δισ. ευρώ φόρους το 2024. Που πάνε τα λεφτά, πόσα θα πληρώσουν οι επαγγελματίες

Αν προσθέσουμε όλες τις δαπάνες για τις λειτουργίες του κράτους θα φτάσουμε στα 108 δις. ευρώ τον χρόνο

Σε… δοκιμασία το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Για σήμερα είναι προγραμματισμένες οι κινητοποιήσεις των επαγγελματιών κατά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Και μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να δηλώνει ανοικτό σε αλλαγές και διορθώσεις όμως από τον προϋπολογισμό φαίνεται ότι αυτές οι… πινελιές δεν θα πρέπει να έχουν ουσιαστικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Όταν προεξοφλείται καθαρό δημοσιονομικό όφελος 600 εκατ. ευρώ, σημαίνει ότι στα εκκαθαριστικά του 2024 θα πρέπει να αποτυπωθούν τουλάχιστον 1 δις. ευρώ επιπλέον φόροι. Πρέπει άλλωστε να χρηματοδοτηθεί και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος και οι αυξημένες δαπάνες για υγεία και παιδεία.

Πληρωμές… ένα τρις ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους

Μπορεί το νούμερο να προκαλεί ίλιγγο αλλά η εξήγηση είναι πολύ πειστική. Ναι, ο ΟΔΔΗΧ θα κάνει πληρωμές άνω του ενός τρισ. ευρώ μέσα στο 2024 για να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος. Όμως η συντριπτική μερίδα του λέοντος είναι τα «γυρίσματα» που θα γίνουν στα repos που έχουν συναφθεί με τους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα είναι ένα «εσωτερικό χρέος» της τάξεως των 40-45 δις. ευρώ το οποίο όμως αποπληρώνεται και ανανεώνεται ανά δύο εβδομάδες ή ανά μήνα. Τόκοι καταβάλλονται και μάλιστα με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,75%. Όμως, είναι λεφτά που βγαίνουν από την μια τσέπη (της κεντρικής κυβέρνησης) και μπαίνουν στην άλλη, στα ταμεία των φορέων της γενικής κυβέρνησης κάτι που σημαίνει ότι δεν παράγεται δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Για όποιον αναρωτιέται, ο καθαρός δανεισμός της επόμενης χρονιάς (δηλαδή οι εκδόσεις νέων ομολόγων) θα κινηθούν στην περιοχή των 9-10 δις. ευρώ.

Πόσα θέλει το κράτος για να λειτουργήσει; Πόσααα;

Ναι. Αν προσθέσουμε όλες τις δαπάνες για τις λειτουργίες του κράτους θα φτάσουμε στα 108 δις. ευρώ τον χρόνο. Και αυτό είναι πραγματικό νούμερο. Που πάνε όλα αυτά τα λεφτά; Μόνο 24 δις. ευρώ απαιτούνται για τις συντάξεις γήρατος και αν βάλουμε και τις χηρείας πλησιάζουμε στα 30 δις. ευρώ. Βάλε και 10-11 δις. ευρώ για τα νοσοκομεία και άλλα 7 δις. ευρώ για τα σχολεία. Βάλε και 7,5 δις. ευρώ για τους τόκους του δημοσίου χρέους και πάνε τα μισά λεφτά. Μετά πρέπει να χρηματοδοτηθεί η άμυνα, η ασφάλεια, να καταβληθούν τα επιδόματα. Α και να λειτουργήσει ένα υδροκέφαλο και τεράστιο κράτος. Τουλάχιστον βγαίνει μια φορά τον χρόνο ο προϋπολογισμός και μαθαίνουμε που πηγαίνουν τα λεφτά από τους φόρους μας (σ.σ οι οποίοι σημειωτέον θα φτάσουν του χρόνου στα 63 δις. ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται οι ασφαλστικές εισφορές ή τα κονδύλια που δίνουμε στους δήμους για τέλη κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ