Το «σιγουράκι» από τον οίκο Fitch, το τέλος υποχρεωτικής εγκατάστασης φυσικού αερίου και οι καμπάνες

Το «σιγουράκι» από τον οίκο Fitch, το τέλος υποχρεωτικής εγκατάστασης φυσικού αερίου και οι καμπάνες

Η επιβεβαίωση της επιχειρηματολογίας, τα μεσάνυχτα της 1ης Δεκεμβρίου

«Σιγουράκι» η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch;

Κανείς δεν θέλει να προεξοφλεί αποφάσεις ελεγκτικών οίκων αλλά έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, το να μην δώσει επενδυτική βαθμίδα ο οίκος Fitch την επόμενη Παρασκευή μάλλον θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη. Ας αφήσουμε στην άκρη το ότι ο προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή θα προβλέπει από τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης και για το 2023 και για το 2024 σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ας αφήσουμε και το ότι ο ρυθμός απομείωσης του χρέους θα είναι από τους ταχύτερους στον κόσμο.

Άλλο είναι το ερώτημα: όταν έχει βγει η Moody’s να αναβαθμίσει διπλά την Πορτογαλία (όπως έκανε και με την Ελλάδα προ εβδομάδων) όταν η Ιταλία όχι μόνο γλίτωσε τον υποβιβασμό στα… σκουπίδια αλλά ξέφυγε και με αναβάθμιση των προοπτικών, ποιο θα είναι το επιχείρημα για να μείνει η Ελλάδα σταθερή; Οι αγορές πάντως προεξοφλούν το αποτέλεσμα και αυτή τη φορά. Αποτυπώνεται στο γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς έχει υποχωρήσει και πάλι πολύ κάτω από το 4%, στο ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία και ότι η απόσταση και με την Πορτογαλία και με την Ισπανία έχει μειωθεί πάρα πολύ. Η επιβεβαίωση της επιχειρηματολογίας, τα μεσάνυχτα της 1ης Δεκεμβρίου.

Ακούγονται τα… καμπανάκια;

Το ράλι στα έσοδα από τον τουρισμό το καταγράψαμε. Στη μείωση των εξαγωγών -και μάλιστα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εξαγωγές προϊόντων ενέργειας- δώσαμε την πρέπουσα σημασία; Δεν είναι ο πρώτος μήνας που καταγράφεται αρνητικό πρόσημο από την Τράπεζα της Ελλάδας στον συγκεκριμένο δείκτη και μάλιστα ήδη στο 9μηνο οι φετινές εξαγωγές είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περυσινές. Αν αυτή εξέλιξη συνδυαστεί με τα στοιχεία που έδειξαν μείωση στον κύκλο εργασιών της βιομηχανίας για τον μήνα Σεπτέμβριο, τότε τα καμπανάκια γίνονται πιο ηχηρά. Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην ανακοίνωση των στοιχείων του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο κάτι που χρονικά τοποθετείται στις αρχές Δεκεμβρίου. Εκεί θα φανεί το… δια ταύτα, δηλαδή η επίπτωση αυτών των μεταβολών στην πορεία της οικονομίας.

Τέλος στην ταλαιπωρία και τον... παραλογισμό: "δεν παίρνεις ρεύμα αν δεν κάνεις εγκατάσταση για φυσικό αέριο"

Πραγματικό περιστατικό το οποίο σίγουρα έχουν ζήσει όσοι έχουν χτίσει ακίνητο τα τελευταία 15-20 χρόνια. Μέχρι και αυτή την ώρα οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν την πανάκριβη υποδομή εγκατάστασης, βάλουν δεν βάλουν φυσικό αέριο, περνάει δεν περνάει από το σπίτι τους το δίκτυο του φυσικού αερίου. Έρχεται λοιπόν ο ελεγκτής από το φυσικό αέριο για να διαπιστώσει αν ο σωλήνας που θα διοχετεύει το καύσιμο φτάνει μέχρι το λεβητοστάσιο ή ακόμη και μέχρι την κουζίνα των σπιτιών. Και καλά, να υπάρχει υποχρέωση σε περιοχές που υπάρχει δίκτυο αερίου. Έλα όμως που γινόταν το ίδιο και στις περιοχές που είναι ακόμη και σήμερα καταδικασμένες να περιμένουν για χρόνια και χρόνια πότε θα σκαφτεί το δικό τους στενό. Και όμως, η υποχρέωση να πληρωθούν οι (πανάκριβοι) πλέον χαλκοσωλήνες υπήρχε και όποιος δεν ανταποκρινόταν δεν μπορούσε να πάρει ρεύμα για την οικοδομή.

Τι και αν ξέσπασε η κρίση με το φυσικό αέριο, τι και αν μπήκαν στη ζωή μας οι πιο φιλικές προς το περιβάλλον αντλίες θερμότητας; Εκεί η υποχρέωση. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο τέλος του 2023 για να πρυτανεύσει η λογική και η συγκεκριμένη υποχρέωση να φύγει από τη μέση, μέσω νομοσχεδίου. Έτσι, η ολοκλήρωση της οικοδομής θα μπορεί να γίνεται και γρηγορότερα και οικονομικότερα. Άλλωστε, είναι τόσο απαιτητικό πλέον το πλαίσιο για την ενεργειακή αναβάθμιση των νέων οικοδομών που όλοι ψάχνουν τις αντλίες θερμότητας και τα φωτοβολταϊκά για να πιάσουν την πολυπόθητη βαθμολογία.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ