Το ράλι της μετοχής του Κέκροπα, ο χρησμός του Παύλου Μυλωνά και οι "δεμένοι" επενδυτές του Μεγάλου

Το ράλι της μετοχής του Κέκροπα, ο χρησμός του Παύλου Μυλωνά και οι "δεμένοι" επενδυτές του Μεγάλου

Η κ. Βασιλική Λαζαράκου έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο

Ποιοι και γιατί αγοράζουν Κέκροπα;

Με εβδομαδιαία απόδοση 50,59% για τη μετοχή του Κέκροπα, πάνω από 10% χθες και μάλιστα κοντά στο +20% ενδοσυνεδριακά, ξεπερνώντας πρόσκαιρα τα 2 ευρώ, η αγορά αρχίζει να αμφισβητεί ξεκάθαρα πλέον ότι ο... καπνός που φαίνεται στο ταμπλό του ΧΑ δεν κρύβει φωτιά. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι το σενάριο του RADAR που έκανε λόγω για σχέδιο «συνένωσης Κέκροπα και Intracom Properties / ΚΛΜ, με επικεφαλής την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ», ενώ διαψεύστηκε επίσημα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές -βασικούς μετόχους-, εντούτοις το χαρτί συνεχίζει με αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον το ράλι του.

Η στήλη προσπάθησε να μάθει τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την σημαντική άνοδο της μετοχής και απευθυνόμενη σε μία από τις... εμπλεκόμενες πλευρές, διαπίστωσε ότι υπάρχει απόλυτη άγνοια για το χρηματιστηριακό μπουμ. Ωστόσο τα πράγματα είναι απλά. Η κ. Λαζαράκου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μπορεί σε 5 λεπτά να διαπιστώσει ποιοι αγοράζουν με μανία τη μετοχή, αν έχουν σχέση με την Κέκροψ κα να λύσει το...μυστήριο! Πάντως η πηγή μου, προσκείμενη στην μία εμπλεκόμενη πλευρά, με διαβεβαίωσε ότι επιχειρηματικά δεν τρέχει απολύτως τίποτα, που να δικαιολογεί την άνοδο. Ιδωμεν...

Τι ήθελε να πει ο Παύλος Μυλωνάς...

Μία αποστροφή του Παύλου Μυλωνά στο πλαίσιο της σύντομης ομιλίας του με αφορμή την τελετή έναρξης της συνεδρίασης "άναψε φωτιές" πυροδοτώντας σενάρια επί σεναρίων για το...αδιάθετο ποσοστό του ΤΧΣ στην Εθνική. Ο διευθύνων σύμβουλος του τραπεζικού ομίλου είπε -επί λέξει- "...ελπίζω σύντομα να είμαστε πάλι εδώ..." ΄κάτι το οποίο ερμηνεύτηκες ποικιλοτρόπως από τον καθένα από τους παρισταμένους. Χρηματιστής- παρών στην σχετική εκδήλωση- ερωτηθείς για την δήλωση, θύμισε πως η διοίκηση της Εθνικής έχει την δυνατότητα να ενεργοποιήσει πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών (απόφαση γενικής συνέλευσης -28/7- για έγκριση με δυνατότητα διάθεσης σε στελέχη της διοίκησης και προσωπικό, στο εύρος των 1 έως 15 ευρώ σε ορίζοντα 24 μηνών ) που πρακτικά θα μείωνε περαιτέρω το ποσοστό του Δημοσίου/ΤΧΣ, αν και εφόσον η διοίκηση της Εθνικής το κάνει αλά Eurobank.

Δεδομένου ότι, από την πρώτη κιόλας μέρα της διαδικασίας διάθεσης, η προσφορά έφθασε το ύψος της χρηματιστηριακής αξίας της Εθνικής (5,3 δισ. την 15/11) σήμερα στα 5,707 δισ. γίνεται εύκολα αντιληπτή η αξία (σε όρους αποτίμησης) του 18,39% του μ.κ που έχει-ακόμη- στα χέρια του το Ταμείο. Υπάρχουν σκέψεις για ενδεχόμενη επίσπευση διάθεσης μέρους της συμμετοχής του ΤΧΣ, παρότι κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα στρατηγικής απο-επένδυσης που έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης (Μαξίμου)-Ταμείου, και έχει κοινοποιηθεί (και εγκριθεί ) από την Φρανκφούρτη; Η υπέρ προσφορά των 8 plus δισ. ευρώ είναι αλήθεια πως δημιούργησε άλλη δυναμική, ήδη διαμορφώνονται νέα δεδομένα και εν όψει του road showτης Morgan Stanley/EXAE στις 27-28 Νοεμβρίου, στο Λονδίνο.

...και τι διαμηνύει ο Μεγάλου

Σύμφωνα με το ίδιο πρόγραμμα η διαδικασία διάθεσης του 27% της Πειραιώς από το ΤΧΣ πηγαίνει για το πρώτο 3μηνο του 2024, και μάλιστα για Μάρτιο, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσεως 2023. Ωστόσο, κοινό μυστικό σε χρηματιστηριακά και επιχειρηματικά γραφεία είναι η διαβεβαίωση του Χρήστου Μεγάλου- προς πάσα αρμόδια κατεύθυνση- πως έχει "κλεισμένο" ενδιαφερόμενο/ενδιαφερόμενους αν όχι για το σύνολο της συμμετοχής του Ταμείου αλλά για ένα 12%...χθες. Και μάλιστα ότι δεν χρειάζονται ούτε παρουσιάσεις, ούτε road shows και τα σχετικά, πως δλδ έχει "δεμένο" ενδιαφερόμενο/ενδιαφερόμενους.

Το γιατί το Μαξίμου (Αλεξ Πατέλης; ) δεν φαίνεται να συναινεί είναι ένα καλό ερώτημα, καθώς σε αυτή την συγκυρία τα ελληνικά assets αγοράζονται σαν το...χαβιάρι, όπως χαρακτηριστικά κυκλοφορεί στην αγορά. Από την πλευρά του ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού- είναι επίσης κοινό μυστικό- ότι ενεργεί βάσει σχετικού χρονοδιαγράμματος στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τόσο η διάθεση μειοψηφικών ποσοστών των 2 μετόχων της Helleniq Energy (PO&IH/συμφερόντων Λάτση- ΤΑΙΠΕΔ) όσο και της εισαγωγής στο ΧΑ του 20% του μ.κ του ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος".

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ