Πώς θα στηθεί ο … ανταρτοπόλεμος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Πώς θα στηθεί ο … ανταρτοπόλεμος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Οι επαγγελματίες με τους λογιστές τους έχουν ήδη αρχίσει να ψάχνουν τις… γραμμές άμυνας.

Θα είναι δύσκολο εγχείρημα το να μαζέψεις περισσότερους φόρους από τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες και στο υπουργείο Οικονομικών το γνωρίζουν. Για το 2024, οι επιπλέον φόροι θα βεβαιωθούν καθώς υπάρχει και το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Όταν θα ψηφίζεται η τελική μορφή του νομοσχεδίου, πρακτικά η χρονιά θα έχει ολοκληρωθεί. Τι γίνεται όμως μέσα στο 2024; Οι επαγγελματίες με τους λογιστές τους έχουν ήδη αρχίσει να ψάχνουν τις… γραμμές άμυνας.

Θα κλείσουν μπλοκάκια; Είναι ένα ενδεχόμενο. Θα αυξηθούν τα εικονικά τιμολόγια; Είναι και αυτός ένας.. φόβος. Διότι αυτός που θα εμφανίζει κέρδη από το ελάχιστο όριο, θα έχει κάθε λόγο να έρθει σε συνεννόηση με αυτόν που είναι πολύ κάτω από το ελάχιστο όριο να του κόψει ένα τιμολόγιο και να κερδίσουν και οι δύο. Δείτε το με νούμερα: Ο επαγγελματίας νούμερο ένα έχει κέρδος 20.000 ευρώ και το ελάχιστο εισόδημά του είναι 15.000 ευρώ. Ο επαγγελματίας νούμερο δύο έχει κέρδος 10.000 ευρώ και το ελάχιστο εισόδημα που βγάζει ο μαθηματικός τύπος είναι 15.000 ευρώ. Ο επαγγελματίας νούμερο δύο κόβει ένα τιμολόγιο παροχής υπηρεσίας στον συνάδελφό του και οι δύο περιορίζονται στα 15.000 ευρώ. Τι χάνει το κράτος; Το 22% του φόρου εισοδήματος που κανονικά θα πλήρωνε ο επαγγελματίας με τα πολλά κέρδη.

Είναι πολλές οι κερκόπορτες του νομοσχεδίου. Δημιουργεί κίνητρο συνεννόησης μεταξύ των επαγγελματιών. Να τα… βρουν δηλαδή για να προσαρμόσουν τα κέρδη εκεί που θέλει η εφορία. Και άντε να τρέχει μετά ο ελεγκτής να βρει ποια συναλλαγή είναι εικονική και ποια όχι. Άλλη κερκόπορτα; Όλοι μαζί οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν κίνητρο να μην κόβουν τιμολόγια για να μην αυξάνει ο συνολικός τζίρος του κλάδου. Όλοι μαζί οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν κίνητρο να μην δίνουν -φανερά- υψηλούς μισθούς για να μην ανεβαίνει η φορολογητέα ύλη της ατομικής τους επιχείρησης.

Υπάρχει η εμπειρία των προηγούμενων ετών που έδειξε ότι οι επαγγελματίες, από την στιγμή που έχουν το όπλο της τιμολόγησης στα χέρια τους, δεν θα είναι εύκολο να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη. Επιχειρήθηκε και το 2017 με την αλλαγή του συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Ανεξάρτητα από το δίκαιο ή το άδικο του μέτρου, το γεγονός είναι ένα: η εφαρμογή του προκάλεσε ταχύτατη μείωση της φορολογητέας ύλης. Με το ελάχιστο εισόδημα, «τεχνητά» η φορολογητέα ύλη θα αυξηθεί. Το θέμα είναι αν θα περιοριστούν οι τιμολογήσεις γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, ότι θα πάει να κερδίσει το κράτος από τον φόρο εισοδήματος, θα το χάσει από τον ΦΠΑ.….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ