Ο έρωτας των funds για τα ελληνικά assets, τα μυστικό που κρύβει ο Κέκροπας και το wake της Sarantis

Ο έρωτας των funds για τα ελληνικά assets, τα μυστικό που κρύβει ο Κέκροπας και το wake της Sarantis

Οι επενδυτές φέρνουν κεφάλαια για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης

QUIZάκιον Ι. Οντως ΔΕΝ "τρέχει" τίποτε με τον Κέκροπα; Μετά το 29% της Δευτέρας, το 2,44% της Τρίτης, το πισωγύρισμα της Τετάρτης (μετά την διάψευση σεναρίων για συγχώνευση με την Intracom Properties/ΚΛΜ ως ανακριβή...) το χθεσινό νέο +18,47% με αγορές έως τα 1,86 (νέο υψηλό 52 εβδομάδων και μάλιστα με συναλλαγές...μηνός, κάτι κρύβει!!! Θυμίζουμε τη μετοχική σύνθεση: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Συμμετοχών με 37,48%, Intradevelopment με 34,32% και με 6,69 % η Alpha Bank (πρώην συμμετοχή Σταύρου Ψυχάρη).

QUIZάκιον ΙΙ. Μεθοδικό μάζεμα στην Sarantis, με νέα υψηλά και έκτακτη γ.σ για διανομή δωρεάν μετοχών στην διοίκηση και συνδεδεμένα πρόσωπα. Σε δύο τινά εστιάζει η κοινότητα, ενδεχόμενη δημόσια πρόταση με σκοπό την έξοδο από το ΧΑ ή "πακετάρισμα" για διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή. Το σίγουρο; μόνο τυχαία όσα διαδραματίζονται- κάτω από το ραντάρ των αναλυτών- στην εισηγμένη....

Ο έρωτας των funds για τα ελληνικά assets

Οι επενδυτές πέρα από το ότι φέρνουν κεφάλαια για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, πρωτίστως έρχονται γιατί είναι ήσυχοι πως τα επόμενα 10 χρόνια. Οι μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων ετών και η ρύθμιση των δανείων της Ευρωζώνης θα έχουν σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια τις ασήμαντες δαπάνες για εξυπηρέτηση του χρέους. Εκεί θα πρέπει να γίνει η διαφορά και να το μειωθεί κάτω από το 100% γύρω στο 2032. Ήδη από το 207% του ΑΕΠ το 2020, φέτος το χρέος θα κλείσει στο 160,9% και στο τέλος του 2025 στο 147% φτάνοντας μια ανάσα από την Ιταλία (πρόβλεψη 140% το 2025).

Εγώ πιστεύω ότι το χρέος θα μειωθεί ακόμη περισσότερο γιατί η Κομισιόν αφενός κάνει συντηρητικές εκτιμήσεις όπως πάντα σε σχέση με την αύξηση του ΑΕΠ, ενώ δεν λαμβάνει υπόψη τα δυνητικά έσοδα από τις παραχωρήσεις. Του χρόνου θα έχουμε 3,3 δισ. ευρώ από την Αττική Οδό, 1,3-1,4 δισ. ευρώ από την Εγνατία, κοντά 1 δισ. ευρώ από αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όλα αυτά θα πάνε στα χρέος και μας κάνουν άλλες 2,5 μονάδες επιπλέον μείωση και ότι άλλο προκύψει. Φέτος θα πληρώσουμε από το μαξιλάρι κάπου 3-4 δισ. ευρώ πρόωρα στους εταίρους για το πρώτο δάνειο διάσωσης και αυτό θα μειώσει περαιτέρω το χρέος και για φέτος.

Όλα αυτά βλέπουν οι ξένοι και έρχονται εδώ με πολύ περισσότερες πιθανότητες να αυγατίσουν τα λεφτά τους χωρίς το ρίσκο χώρας. Και φυσικά από του χρόνου το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα είναι χαμηλότερο της μονάδας, ενώ την ίδια στιγμή 8 χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Κομισιόν, μεταξύ των οποίων Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία θα έχουν έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ. Οι καιροί αλλάζουν, τα μνημόνια κατέστρεψαν μεν τον κοινωνικό ιστό, αλλά μας βοήθησαν να βγούμε από την νιρβάνα... Το ελληνικό κράτος έχει δανειστεί πολλά όμως το χρέος είναι κατά 95% σε σταθερό επιτόκιο ή σε swaps, πολύ κάτω (κάτω και από 1,5%) από τον μέσο όρο του κόστους δανεισμού των άλλων επιλεγμένων χωρών και θα συνεχίσει έτσι για καμιά δεκαριά χρόνια.

Πρακτικά, μας «συμφέρει» τα επιτόκια να συνεχίσουν να είναι υψηλά για πολύ μεγάλο διάστημα. Οντως, τα μνημόνια και η τρόικα πίεσαν κοινωνικά πάρα πολλούς, αλλά εξασφάλισαν τη δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου ακόμα και να βγάζει κέρδος (θεωρητικά) από την τωρινή κατάσταση. Πρακτικά το ελληνικό κράτος δεν χρειάζεται για τα επόμενα 3 χρόνια δανεισμό, αλλά εξακολουθεί να δανείζεται (και) για να διατηρεί liquidity για τα ελληνικά ομόλογα, δηλαδή να υπάρχει αγορά. Η συγκυρία μας ευνοεί, γιατί αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός ανεβάζει τον τζίρο και το ΑΕΠ, η Ελλάδα (και νομίζω η Ισπανία) είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες σε φάση ανάπτυξης, το ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών θα δει βελτίωση κατά 4,5 δισ.(λόγω τουρισμού κυρίως) σε σχέση με πέρσι κλπ. Προφανώς καλύτερα να μη χρωστούσαμε, αλλά ως κρατική οντότητα, πιο σημαντικό είναι όχι πόσα χρωστάς αλλά, εάν μπορείς να τα εξυπηρετήσεις σε βάθος χρόνου.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ