Τα υπεράκτια αιoλικά Κοπελούζου-Περιστέρη και η απόσυρση της Orsted από αντίστοιχα project στις ΗΠΑ
Tα energy funds κάνουν πάρτυ shortάροντας μετοχές εταιρειών αιολικής ενέργειας
Τα υπεράκτια αιλικά Κοπελούζου - Περιστέρη και η απόσυρση της Orsted από αντίστοιχα project στις ΗΠΑ
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι στο υψηλότερο σημείο 50ετίας θυμίζει ο Lorenzo Simonelli εγείροντας ανησυχίες για τις προμήθειες ενέργειας, παράλληλα πυροδοτώντας "έκρηξη" στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο ceo της Baker Hughes- ενός εκ των μεγαλύτερων εταιρειών διεθνώς στον τομέα παροχής υπηρεσιών σε πετρελαϊκά πεδία- προειδοποιεί ότι το διπλό ανοιχτό μέτωπο (Ουκρανία-Μέση Ανατολή) θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστάθεια ανάλογη αυτής του πετρελαϊκού εμπάργκο του 1973. Προβληματισμός σε μία συγκυρία που, ο λογαριασμός της πράσινης μετάβασης (ως το 2030) υπολογίζεται στα 276 δισ. -με "φωτιά" το κόστος μετάβασης για επιχειρήσεις και καταναλωτές, που τα energy funds κάνουν πάρτυ shortάροντας μετοχές εταιρειών αιολικής ενέργειας με την κατάρρευση του S&P Global Clean Energy κατά 35% καταδεικνύει την έκταση/σοβαρότητα του προβλήματος.
Σε αυτή την συγκυρία το Βερολίνο δεν αποφεύγει την άμεση κρατική ενίσχυση διάσωσης της Siemens Energy και λίγο βορειότερα στην Κοπεγχάγη "τριγμοί" απειλούν την Orsted. Σημαντικά τα κέρδη από τις θέσεις short που "άνοιξαν" hedge funds σε βάρος μετοχών αιολικής ενέργειας, με κάποια να προβλέπουν ότι θα υπάρξει περαιτέρω «πόνος» για τον προβληματικό τομέα. Marshall Wace και Qube Resarch & Technologies ενδεικτικά από αυτές που αποκόμισαν κέρδη εκατομμυρίων από την πτώση στις τιμές των μετοχών εταιρειών όπως οι Siemens Energy και Ørsted. Σύμφωνα με τους Financial Times, στα short αποτυπώνεται η υποχώρηση του ενθουσιασμού για τις μετοχές της πράσινης ενέργειας, παρά τις τεράστιες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις που προσφέρουν οι κυβερνήσεις στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. σε εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας.
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αιολική ενέργεια υπογράφουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια στα οποία ορίζεται μια σταθερή τιμή για την πώληση ενέργειας. Ωστόσο, ο υψηλός πληθωρισμός έχει επιβαρύνει τα κόστη τους, τα δε υψηλά επιτόκια έχουν καταστήσει πολύ πιο ακριβή την άντληση χρηματοδότησης για νέα έργα. Εμμεσα και ελληνικού ενδιαφέροντος οι ραγδαίες εξελίξεις στην Orsted, με την απόφαση του δανέζικου ομίλου να αποσυρθεί από 2 μεγάλα projects υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ να έχει οδηγήσει στην έξοδο-ήδη- κορυφαία/επιτελικά στελέχη/μέλη του δ.σ ενώ "τρίζει" η θέση και του ceo Mads Nipper.
Θυμίζουμε ότι, η Orsted εδώ και-σχεδόν- 2 χρόνια ήταν ( ; ) είναι ( ; ) σε συζητήσεις με την Cenergy Holdings για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων στο Maryland/ΗΠΑ project που πολύ δύσκολα θα υλοποιηθεί. Ηδη, προ ημερών η διοίκηση των Δανών υποχρεώθηκε να αποσυρθεί από ακόμη ένα project, υπεράκτιου αιολικού πάρκου, στην Νορβηγία. Orsted, Siemens Energy μέρη ενός ευρύτερου puzzle που διαμορφώνεται στον ενεργειακό κλάδο και δη στο clean/green energy. Από αυτή την άποψη ενδιαφέρουσα η απόδοση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων άδειας για πιλοτικά υπεράκτια πάρκα. Αδεια 3ετούς διάρκειας σε εταιρείες συμφερόντων των ομίλων Κοπελούζου (Θρακική Αιολική) και Περιστέρη (Αιολική Πρόβατα Τραϊανουπόλεως)
Ο ΣΥΡΙΖΑ που ξεχνά και οι πολιτικές κατά το δοκούν
Με αφορμή πρόσφατη επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το αν είναι αποδεκτή η απώλεια 40 δισ. από την αποεπένδυση του ΤΧΣ και για ποιο λόγο επισπεύδει σήμερα από την στιγμή που η κερδοφορία τους αναμένεται να είναι ανθηρή τα επόμενα χρόνια, καλό είναι να θυμηθούμε 2-3 λεπτομέρειες: Προφανώς και η διαφορά κόστους/βάρους-κυρίως λόγω υποχρεωτικών ανακεφαλαιοποιήσεων- και εσόδων από την διάθεση των ποσοστών του Ταμείου είναι θηριώδες. Ωστόσο: Tο Δημόσιο (και άρα οι φορολογούμενοι) υποχρέωσε τις ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν στο PSI, και το κούρεμα των κρατικών ομολόγων κατά -53,5%. Υποχρέωσε δηλαδή στις τράπεζες (και τους τότε μετόχους) ότι θα επιστρέψει πίσω μόνο τα μισά από ό,τι χρωστούσε. Αυτό μεταφράστηκε σε ζημιά ύψους 37,7 δισ. ευρώ, το οποίο προκάλεσε μια τρύπα 15 δισ. ευρώ στα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.
Κατανοώντας ότι αυτό σε μια περίοδο κρίσης θα δημιουργούσε πρόβλημα κατάρρευσης, προσπάθησε να το μετριάσει προσφέροντας την αναβαλλόμενη φορολογία (κάπου 13 δισ. σήμερα). Στη συνέχεια, και αφού το κράτος δεν χρεωκόπησε, το ΤΧΣ, (δηλαδή πάλι το δημόσιο), έβαλε 46 δις για τις αμκ και θα πάρει πίσω 3-3,5 δισ. ευρώ. Ομως, συνεκτιμώντας ότι το κράτος πήρε ένα "άτοκο δάνειο με το...τρικ της αναβαλλόμενης φορολογίας, ότι επιπλέον έκανε κοινωνική πολιτική μέσω νομοθεσίας κόκκινων δανείων, ότι εισέπραττε μερίσματα από τον ELA μέσω των τόκων που πλήρωναν οι τράπεζες το 2012-15, πολύ δε περισσότερο από την στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του βάρους προέκυψε συνέπεια της πολιτικής ( ; ) που άσκησε το 2015 το -σήμερα- κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- και του επιπρόσθετου χρόνου/υπέρβαρου που απαιτήθηκε για την επαναφορά του εγχώριου banking προς την κανονικότητα, μας κάνει να αναρωτιόμαστε ξανά, αν τελικά έκανε η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα .
=====================================================
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές