Η μεγάλη μέρα για την Εθνική, η ρευστότητα προς τα υπόλοιπα blue chips και τα... νότια spreads

Η μεγάλη μέρα για την Εθνική, η ρευστότητα προς τα υπόλοιπα blue chips και τα... νότια spreads

Την 1η Δεκεμβρίου η Fitch θα συμπληρώσει το "καρέ" των πιστοποιημένων οίκων αξιολόγησης που έχουν αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία

Οι αγχωμένοι "Νότιοι" και οι...χαλαροί της Ομήρου

Στο μικρότερο εύρος της η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου από το αντίστοιχο Ισπανικό. Στο 3,949% με πτωτική τάση το GR10Y πλησιάζοντας το S10Y στο 3,733% με αυξητική τάση, με "βλέψεις" προς το αντίστοιχο Πορτογαλικό στο 3,415% επίσης με αύξηση/επιβάρυνση της απόδοσης. Η τάση σύγκλισης των spreads έχει επιταχυνθεί το τελευταίο διάστημα καθώς οι πολιτικές εξελίξεις στις 2 χώρες της Ιβηρικής έχει ως συνέπεια την αύξηση του επενδυτικού ρίσκου του κρατικού χρέους Ισπανίας και Πορτογαλίας. Στη μεν πρώτη, η διαφαινόμενη αμνήστευση των Καταλανών αυτονομιστών έχει οδηγήσει στα άκρα το κεντρικό πολιτικό σύστημα. Η συμφωνία του PSOE (του Σάντσεθ) με το αποσχιστικό Junts per Catalunya πυροδότησε νέο γύρο διαδηλώσεων και βίας. Κατά πως φαίνεται ο Πέδρο Σάντσεθ σχηματίζει κυβέρνηση με την στήριξη του βασκικού PNV και του καταλανικού Junts αλλά η κατάσταση είναι έκρυθμη παραπέμποντας στο 2017 οπότε επιχειρήθηκε η απόσχιση της Καταλωνίας από τη Ισπανία.

Στη δε δεύτερη, η εξώθηση σε παραίτηση του Αντόνιο Κόστα μετά τις αποκαλύψεις για εμπλοκή του πορτογάλου πρωθυπουργού σε σκάνδαλο διαφθοράς οδηγεί την χώρα σε εκλογές, την άνοιξη 2024. Για την Ιταλία δεν αναφερόμαστε, καθώς το 4,567% του ΙΤ10Υ δεν χρήζει περαιτέρω ανάλυσης. Η αναφορά και μόνο στις δανειακές υποχρεώσεις της Ρώμης για το 2024 προκαλούν ίλιγγο διατηρώντας το κόστος χρήματος σε θηριώδη επίπεδα. Σε αυτή την αναταραχή που επικρατεί στον "Νότο" στην Αθήνα όχι μόνο δεν δείχνουν να προβληματίζονται αλλά κάνουν ήδη σχέδια στην περίπτωση που την 1η Δεκεμβρίου η Fitch θα συμπληρώσει το "καρέ" των πιστοποιημένων οίκων αξιολόγησης που έχουν αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα. Για αυτό και στην Ομήρου-έδρα του ΟΔΔΗΧ- το κλίμα είναι πιο χαλαρό από ποτέ.

Οριστικοποιήθηκε το placement της Εθνικής-ξαναγυρίζει ρευστότητα στα blue chips

H διάθεση του 9% της Alpha Bank στην Unicredit ολοκληρώθηκε, και τυπικά χθες Δευτέρα με τις σχετικές ανακοινώσεις. Για την Εθνική η διάθεση του 20% +2% (ή 3%) ξεκινάει σήμερα και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή.Στα 293,48 εκατ. η αξία του deal ΤΧΣ- Unicredit (για την Alpha Bank) στα 5,014 δισ. η αποτίμηση της Εθνικής (θεωρητικά από το 20%+ plus τα έσοδα θα φτάσουν το-περίπου- ένα δισ. ευρώ. Συνολικά 1,3 δισ. που εγγράφονται κατ' ευθείαν στο "χρέος" (απόρροια μνημονιακών δεσμεύσεων).

Για την αγορά το όφελος θα είναι συνακόλουθο καθώς θα "απελευθερωθεί" ρευστότητα και κεφάλαια, μέρος τους θα επανατοποθετηθεί στο χρηματιστήριο και δη σε συγκεκριμένα blue chips που έχουν διορθώσει το τελευταίο 10ήμερο.Πρόγευση δόθηκε χθες με εισροές σε μετοχές των ΔΕΗ, Motor Oil, Helleniq Energy, TITAN, AEGEAN, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και δευτερευόντως σε Cenergy Holdings, Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Την Παρασκευή λήγει στα Παράγωγα η σειρά Νοεμβρίου, με χρηματιστές να προσβλέπουν σε αλλαγή τάσης με αφορμή και την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων εισηγμένων μεγέθους λ.χ. ενός ΟΠΑΠ.

Σήμερα τα μεγέθη της AEGEAN

Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα τρίτου 3μηνου/9μηνου η AEGEAN και το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται στο πόσο κερδοφόρα θα είναι η περίοδος Ιουλίου-Αυγούστου/παραδοσιακά η καλύτερη για την εισηγμένη και εάν είναι επιτεύξιμος ο στόχος για καθαρά κέρδη μεγαλύτερα των 200 εκατ. ευρώ. Δεδομένη η δυναμική- κερδοφόρο το πρώτο 6μηνο/για πρώτη φορά- διευρυμένο και φιλόδοξο το χειμερινό πρόγραμμα (αλλά με αστερίσκο τις επιπτώσεις από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή) βέβαιη η αποδοχή της πρότασης Βασιλάκη για αγορά των warrants με πηγές της διοίκησης να επιβεβαιώνουν πληροφορίες πως από την στιγμή που θα αποκτηθούν θα διαγραφούν. Ηδη Air France/KLM, Lufthansa κ.α. ευρωπαϊκές αεροπορικές έχουν ανακοινώσει ισχυρά μεγέθη (συγκρίσιμα με του 2019/προ Covid-19) με την αγορά να προεξοφλεί πως ανάλογα θα είναι και της AEGEAN. Στα 11,34 ευρώ με άνοδο 0,71% η μετοχή, στα 1,022 δισ. η αποτίμηση της εταιρείας.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ