Η Intralot του μισού δισ. ευρώ, τα ψιλά γράμματα της Sarantis και η κόντρα δικηγόρων κυβέρνησης

Η Intralot του μισού δισ. ευρώ, τα ψιλά γράμματα της Sarantis και η κόντρα δικηγόρων κυβέρνησης
Κ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ

Η πρώτη σοβαρή μετεκλογική κόντρα, που παρουσιάζει ενδιαφέρον

To φορολογικό, οι δικηγόροι και η ΝΔ

Μέσα στην εβδομάδα θα δοθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Ν/σ που έχει πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ-κυρίως- των ελεύθερων επαγγελματιών- τάξη που πλειοψηφικά αποτελεί κύρια δεξαμενή ψηφοφόρων της Ν.Δ- και που σύμφωνα με όσα δήλωσε (ΕΡΤ) ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, δεν πρόκειται να έχει σημαντικές αλλαγές.

Οπως ξεκαθάρισε ο Κωστής Χατζηδάκης η βασική φιλοσοφία που επιβάλλει ένας αυτοαπασχολούμενος να μην εμφανίζεται ότι ζει με πολύ λιγότερα χρήματα απ' ότι ο εργαζόμενος που απασχολεί, ειδικά αν αυτός αμείβεται με τον κατώτατο μισθό δεν αλλάζει. Ηδη οι δικηγόροι (η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων) κατέρχονται σε πανελλαδική αποχή και συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Αποχή στις 16 και 17/11 και 21 και 22/11 από έκδοση διαταγών πληρωμής από δάνεια με αιτούσες τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, καθώς επίσης και από εντολές προς εκτέλεση, ενόψει της κατάθεσης νομοσχεδίου για τα funds και μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η πρώτη σοβαρή μετεκλογική κόντρα, που ακριβώς λόγω του "χρώματος" της συγκεκριμένης τάξης/πελατείας παρουσιάζει ενδιαφέρον από πολλές απόψεις. Και δη σε μία συγκυρία που η αντιπολίτευση είναι στην κατάσταση που είναι.

Sarantis: Τι είδαν οι χρηματιστές στην ανακοίνωση της γενικής συνέλευσης

Μία απόφαση για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης που πέρασε στα "ψιλά", οι αγορές μετοχών από τους βασικούς μετόχους και τα σενάρια των χρηματιστών. Με θέμα την θέσπιση Μακροπρόθεσμου Πλάνου Κινήτρων (μεθερμηνευόμενον: Προγράμματος Δωρεάν Διάθεσης Μετοχών) αποφασίσθηκε η έκτακτη γ.σ που πρακτικά θα αφορά τα μέλη του δ.σ καθώς και συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών. Ο λόγος, επί της ουσίας, για Performance Stock Awards σε μία περίοδο που η μετοχή "μαζεύεται" μεθοδικά. Και μάλιστα από τα τέλη Σεπτεμβρίου σε τιμές που μπορεί να θεωρηθεί πως διαμορφώνουν μέσο όρο (συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος), από τα 7,07 (25/9) έως τα 7,99 (10/11).

Κίνηση που συνδυάζοντας την με το PSA έδωσε "τροφή" σε χρηματιστές να κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις, φτάνοντας μέχρι το ενδεχόμενο ακόμη και δημόσιας πρότασης από την πλευρά των βασικών μετόχων. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός της υστέρησης της αποτίμησης της εισηγμένης από άλλες που είναι στον...χαμηλότερο δείκτη (FTMidCap) με ότι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό σε μελλοντική αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell. Πράγματι, στα 528,2 εκατ. η χρηματιστηριακή αξία της Sarantis, έναντι 560,3 εκατ. της Intrakat ενώ πλησιάζουν Intralot με 522,5 εκατ, Optima Bank με 521,7 εκατ. ευρώ.

Αύριο Τρίτη ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα τρίτου 3μηνου/9μηνου η Aegean

Με την διοίκηση να αποδέχεται την πρόταση του δημοσίου για άσκηση των warrants- το τυπικό της έκτακτης γ.σ απομένει καθώς με την θέση του Ευτύχη Βασιλάκη συμφωνούν τόσο οι Θανάσης και Πάνος Λασκαρίδης όσο οι Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Αναστάσης Δαυϊδ κ.α.- δικαιώματα (επί μετοχών) που από την στιγμή που "περάσουν" στην εισηγμένη θα ακυρωθούν. Με θετικά τα προηγούμενα 3μηνα- για πρώτη φορά από το 2007/έτος εισαγωγής στο ΧΑ- και super το παραδοσιακά καλό τρίτο η εταιρεία πηγαίνει για χρονιά-ρεκόρ.

Μόνη παραφωνία- σημαντική ωστόσο- οι επιπτώσεις λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή με συνέπεια την αναστολή κάθε πτήσης από/προς Τελ Αβίβ (όπως και όλων των άλλων αεροπορικών) όπως και προορισμών της Aegean στην ευρύτερη περιοχή όπου είχε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα. Στο 6μηνο η αεροπορική εμφάνισε καθαρά κέρδη 37,1 εκατ. πετώντας με πληρότητα 82,2% - από τις μεγαλύτερες ιστορικά.

Θυμίζω πως, πρόσφατα (2/11) ανακοίνωσε μεγέθη η Autohellas: κύκλο εργασιών 762,5 εκατ., ebitda 214,2 εκατ και καθαρά κέρδη 74,7 εκατ. Το ενδιαφέρον; η νέα δραστηριότητα της Hertz στην Πορτογαλία (εξαγοράστηκε το Q4/2022) συνεισέφερε τα 78 από τα 193,9 εκατ. της αύξησης του κύκλου εργασιών. Σημαντικό μέγεθος, σε σημείο που σε χρηματιστές βάζει σκέψεις και για άλλο "βήμα" του Ευτύχη Βασιλάκη στην Πορτογαλία. Ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό; όταν έρθει η ώρα και "δέσουμε" το ενδεχόμενο. Πάντως ο επιχειρηματίας και βασικός μέτοχος των Aegean και Autohellas το συνηθίζει σε αγορές που "τρέχει" η δεύτερη να ακολουθεί η πρώτη. Η περίπτωση της Animawings στην Ρουμανία ή της Croatia στην Κροατία δίνει "τροφή" για σενάρια, αρκετά "προχώ" πάντως συζητιούνται...

Intralot...μισού δισ. ευρώ

Θεαματική η αντίδραση της μετοχής την Παρασκευή, με 9,08% στα 0,865 ευρώ με συναλλαγές 1,71 εκατ. τμχ. Αποτέλεσμα; η ενίσχυση της χρηματιστηριακής αξίας πάνω από το όριο του μισού δισ. (θυμίζοντας πως, όταν αναλάμβανε και διευθύνων σύμβουλος ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ( ! ).

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ