Οι καταγγελίες 5G, οι έξυπνοι μετρητές και τα εισιτήρια του μετρό που θα πληρώσουν οι… φοροφυγάδες

Οι καταγγελίες 5G, οι έξυπνοι μετρητές και τα εισιτήρια του μετρό που θα πληρώσουν οι… φοροφυγάδες

Σε... κλέβουν; Τώρα μπορείς να καταγγείλεις. 

Καταγγελίες… 5G

Με το κινητό στο χέρι ο καταναλωτής θα φωτογραφίζει το προϊόν στο ράφι του supermarket και θα στέλνει την φωτογραφία στην ΔΙΜΕΑ αν νομίζει ότι κάτι δεν πάει καλά και υπάρχει αισχροκέρδεια. Θα φτιάξει λέει ειδική εφαρμογή το υπουργείο Ανάπτυξης και θα την παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες. Μια άλλη εφαρμογή πάλι, το e-apodeixi θα μας επιτρέπει να σκανάρουμε τις αποδείξεις και να βοηθάμε τις φορολογικές αρχές να εντοπίζουν τις ταμειακές μαϊμού. Αυτό το τελευταίο, θα το κάνουμε μάλιστα επ’ αμοιβή καθώς το bonusεντοπισμού της φοροδιαφυγής θα μπορεί να φτάσει και στα 3000 ευρώ. Εννοείται βέβαια ότι για να υπάρξει η επιβράβευση, θα πρέπει η καταγγελία να είναι επώνυμη. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό: θα ασχοληθεί ο καταναλωτής με το να καταγγείλει την αισχροκέρδεια; Θα συμβάλλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής με λίγα κλικ στο κινητό του;

Ο… φοροφυγάς και ο συντελεστής ΦΠΑ στα εισιτήρια του μετρό

Τα έψαχνε τα περίπου 200 εκατ ευρώ το υπουργείο Οικονομικών για να κρατήσει χαμηλά τους συντελεστές του ΦΠΑ στα εισιτήρια των λεωφορείων, των μετρό κλπ και φαίνεται ότι τα βρήκε. Ο αυτοαπασχολούμενος θα τα πληρώσει και αυτά. Διότι ένα μέρος από τα προσδοκώμενα έσοδα από το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων θα διατεθεί ακριβώς για να διατηρηθούν οι χαμηλοί συντελεστές και το 2024. Να το πολιτικό επιχείρημα: πατάσσουμε τη φοροδιαφυγή, μειώνουμε μόνιμα τους φορολογικούς συντελεστές….

Οι έξυπνοι μετρητές και το «ήμουν νιος και γέρασα»

Η τελετή που στήθηκε χθες, παρουσία του πρωθυπουργού μάλιστα, για την υπογραφή της σύμβασης δανειοδότησης του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να χρηματοδοτήσει το έργο εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών, δεν μας κάνει να ξεχνάμε πόσο ρεζίλι έχουμε γίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας και αυτού του θέματος. Η Ελλάδα παλεύει με αυτό το θέμα πάνω από 10 χρόνια τώρα και μάλλον είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει προχωρήσει με το συγκεκριμένο θέμα. Έγινε η προσπάθεια να προχωρήσει ο διαγωνισμός, έγιναν οι γνωστές προσφυγές στο ΣτΕ και πάλι βρισκόμαστε στην αφετηρία. Ενώ λοιπόν είναι 7,3 εκατομμύρια οι μετρητές που πρέπει να αλλάξουν, με το κόστος να ξεπερνά τα 1,2 δις. ευρώ -κάτι που για να ολοκληρωθεί θα ξεπεράσουμε το 2030- επιλέγεται να ξεκινήσουμε με πιο εφικτούς στόχους: 3,2 εκατομμύρια μετρητές και βλέπουμε. Μέχρι πότε; Δεν μας είπαν ακόμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ