Πιο κοντά από ποτέ η εισαγωγή της Μυτιληναίος σε ξένο χρηματιστήριο. "Δεν είναι κάτι παρεξηγήσιμο"

Πιο κοντά από ποτέ η εισαγωγή της Μυτιληναίος σε ξένο χρηματιστήριο. "Δεν είναι κάτι παρεξηγήσιμο"

Δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό του προέδρου Βαγγέλη το dual listing

To dual listing για τις μετοχές του Ομίλου Μυτιληναίου δεν έχει φύγει ποτέ από το μυαλό του προέδρου Ευάγγελου. Ισως τώρα να μην είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι που θα επιδίωκε μία τέτοια κίνηση, αλλά και λόγοι γοήτρου, αφού και δια της θέσης του, ως εκλεγμένος Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Eurometaux, που εκπροσωπεί βιομηχανίες μη σιδηρούχων μετάλλων στην Ευρώπη, των οποίων τα μέλη έχουν 500 χιλ. άμεσους και 3 εκατ. έμμεσους υπαλλήλους και ετήσιο κύκλο εργασιών 120 δισ. ευρώ, θα ήθελε να περάσει στο επόμενο επίπεδο. Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν ήταν αρκετές οι φορές που ο Πρόεδρος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για εισαγωγή των μετοχών του σε κάποιο ξένο χρηματιστήριο, παράλληλα με την διαπραγμάτευση τους στο ελληνικό, εντούτοις ένα τέτοιο σχέδιο δεν υλοποιήθηκε. Ομως χθες ο Μυτιληναίος επανήλθε στο ίδιο θέμα κάνοντας ξεκάθαρο ότι οι όποιες... αναστολές είχε στο παρελθόν έχουν ξεπεραστεί. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, άλλο να πάρεις την παραγωγή σου στο εξωτερικό, κάτι που δεν είναι εύκολο και άλλο να εισαχθείς και σε άλλο χρηματιστήριο. Δεν είναι παρεξηγήσιμο είπε ο πρόεδρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2015 κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας του ο κ. Μυτιληναίος ρωτήθηκε αν υπάρχουν σκέψεις για μεταφορά έδρας στο εξωτερικό ή για delisting της μετοχής με αφορμή την επανεμφάνιση του risk country για την Ελλάδα. Η απάντηση που είχε δώσει τότε μεταξύ άλλων ήταν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοιες πιέσεις από τους μετόχους, αφήνοντας όμως ορθάνοιχτο το παράθυρο, καθώς εν μέσω μνημονίων τα κόστη του χρήματος για τις ελληνικές επιχειρήσεις ήταν δυσβάσταχτα και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «…αν η εταιρεία ήταν γερμανική, θα είχε 50 εκατ. ευρώ λιγότερα χρηματοοικονομικά κόστη…» Στις αρχές του 2019 η φημολογία ήταν ξανά έντονη όταν ο πρόεδρος είχε βρεθεί στην Νέα Υόρκη και οι πληροφορίες της εποχής ανέφεραν ότι στις συναντήσεις που είχε, εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών του Ομίλου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ούτε τότε προχώρησε.

Είναι προφανές ότι η επιχείρηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου διατήρησε την έδρα της στη χώρα μας, στηρίζοντας την ελληνική οικονομία και είναι επίσης προφανές ότι τα κόστη για μια ελληνική επιχείρηση, από τότε ήταν δυσβάσταχτα. Δεν είναι τυχαίο που την ίδια περίοδο πολλές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις εγκατέλειψαν την Ελλάδα σε επίπεδο έδρας και όχι σε επίπεδο παραγωγής για να μπορέσουν να περιορίσουν τα συγκεκριμένα κόστη. Σήμερα η εικόνα σε επίπεδο κόστους χρήματος δεν είναι δραματικά διαφοροποιημένη σε σχέση με την Ευρώπη, αφού η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα μνημόνια και το country risk που δυσκόλευε την πρόσβαση σε φθηνό χρήμα.

Την ίδια στιγμή η επενδυτική βαθμίδα φέρνει περισσότερα κεφάλαια προς επένδυση στην Ελλάδα, αφού σταδιακά ανακτάται η αξιοπιστία της χώρας, των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Ομως δεν παύει να είναι μία μικρή αγορά και για μία εταιρία όπως η Μυτιληναίος ίσως η παράλληλη διαπραγμάτευση να είναι επιβεβλημένη. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ομιλος έχει καταγράψει σημαντική αύξηση των δραστηριοτήτων του στο εξωτερικό και ακριβώς αυτές οι δραστηριότητες έχουν οδηγήσει τον ιδρυτή του, στην αναζήτηση λύσεων που θα του επιτρέψουν την μεγιστοποίηση των ωφελημάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτή τη διεθνοποίηση, αλλά και την αναγνώριση των δικών του προσπαθειών.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ