Ο μήνας των τραπεζών, η αγωνία για την τιμή και... "παραχώρησε μας το σπίτι σου και πάρε δάνειο"

Ο μήνας των τραπεζών, η αγωνία για την τιμή και...  "παραχώρησε μας το σπίτι σου και πάρε δάνειο"

Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή σε πρώτη φάση

Τραπεζική εβδομάδα αυτή που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς οι 4 συστημικές θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων 9μήνου, αφού σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα Alpha bank και Τρ. Πειραιώς – Alpha, ενώ την ερχόμενη Τρίτη 7 Νοεμβρίου Eurobank και ΕΘΝΙΚΗ. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την διαδικασία απόκτησης του 9% της Alpha από την UniCredit, ενώ βρίσκεται στην τελική ευθεία και το placement για το 20% της Εθνικής. Το ταμπλό του ΧΑ εμφανίζεται αισιόδοξο αν κρίνουμε από την συμπεριφορά των μετοχών τους, αφού η ΑΛΦΑ χθες έγραψε κέρδη 3,59% στα 1,4530, εν μέσω φημολογίας για βελτιωμένο τίμημα από τους Ιταλούς, η Πειραιώς +4,58 στα 2,92 ευρώ, η οποία μάλιστα γράφει το αστρονομικό +133,41%, η ΕΘΝΙΚΗ στο +3,13 χθες στα 5,532 ευρώ και η Eurobank στα 1,52 ευρώ +0,33.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων λοιπόν η αγορά αναμένει ισχυρές επιδόσεις και από τις 4 τράπεζες, αφού θεωρείται δεδομένο ότι τα υψηλά επιτόκια, οι αυξημένες προμήθειες και ο περιορισμός των λειτουργικών τους εξόδων διαμόρφωσαν ιδανικές συνθήκες για ένα εντυπωσιακό τρίτο τρίμηνο όπως χαρακτηριστικά μετέφερε στη στήλη τραπεζική πηγή.

Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει η διατήρηση των υψηλών επιτοκίων να σημειώσουμε ότι μόλις χθες ανακοίνωσε τα στοιχεία η ΤτΕ από τα οποία προκύπτει ένα spread της τάξης των 5,72 μονάδων. Αφού οι χορηγήσεις νέων δανείων κοστολογούνται στο 6,15 και οι καταθέσεις αποδίδουν μόλις στο 0,43.

Στο μέτωπο της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, είναι προφανές ότι το τίμημα που προσέφεραν οι Ιταλοί δεν ήταν το αναμενόμενο, οπότε εκτός απροόπτου θα αυξηθεί αρκετά σε σχέση με το αρχικό των 1,33 ευρώ ανά μετοχή και όλοι θα εμφανιστούν ικανοποιημένοι. Δεν είναι τυχαία η συμπεριφορά του χαρτιού στο ταμπλό. Στην περίπτωση της διάθεσης του 20% της Εθνικής, τα αποτελέσματα 9μήνου θα παίξουν τον σημαντικότερο ρόλο για το τίμημα, αν και εφόσον συντηρηθεί η ηρεμία στις αγορές. Αυτό όμως που δεν αλλάζει είναι ότι το ποσοστό του ΤΧΣ θα πωληθεί με discount σε σχέση με την τιμή που θα διαμορφώνεται στο ταμπλό. Η άνοδος της μετοχής τις τελευταίες ημέρες ευνοεί για υψηλότερη τιμή ωστόσο έχουμε δρόμο κάποιες εβδομάδες μπροστά μας.

Οι συνθήκες ευνοούν

Οπως και να έχει φαίνεται πως οι συνθήκες της περιόδου είναι ευνοϊκές για τις ελληνικές τράπεζες. Γιατί οι κραδασμοί που δημιούργησε η κρίση στη Μέση Ανατολή αποροφήθηκαν, τουλάχιστον όπως διακρίνουμε μέχρι σήμερα, άρα ο παράγοντας αβεβαιότητα-αστάθεια , μπήκε κάτω από το… χαλί. Η επενδυτική βαθμίδα είναι γεγονός, η χώρα μας και το τραπεζικό σύστημα διαφοροποιείται σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία η Ισπανία κ.λπ. που βιώνουν μερική κρίση χρέους, τα αποτελέσματα ενεαμήνου θα είναι καλά και οι ελληνικές τράπεζες διανύουν μία από τις καλύτερες περιόδους τους.

...και η Optima

Επειδή μιλάμε για τράπεζες και αποτελέσματα εννεαμήνου θυμήθηκα ότι σας έγραφα προχθές για την Κερδοφορία της Optima που θα είναι υψηλότερη των προβλέψεων. Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι αναμένεται να κινηθεί ίσως και να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ για το 2023, από τα 92 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το ενημερωτικό για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

Ερχονται δυναμικά οι Εταιρίες Παροχής Πιστώσεων

Ενας ελεύθερος επαγγελματίας δραστηριοποιείται σε ακριβό προάστειο. Αγόρασε ένα ακίνητο με δάνειο την εποχή των παχιών αγελάδων, όμως επειδή τα προηγούμενα χρόνια λόγω της κρίσης δεν πήγαινε καλά η δουλειά του, "κοκκίνησε" το δάνειο του γιατί δεν το πλήρωνε και δυστυχώς βρέθηκε στις λίστες του Τειρεσία. Τα τελευταία χρόνια κατάφερε να αυξήσει τα εισοδήματά του, προχώρησε σε ρύθμιση με τις τράπεζες, πληρώνει τις δόσεις του κανονικά, όμως τα εισοδήματα του δεν τα εμφανίζει όλα για να μην χάσει την ευνοϊκή ρύθμιση.

Ομως παραμένει στον Τειρεσία και δυσκολεύεται να ασκήσει το επάγγελμα του, διότι οι τράπεζες δεν τον διευκολύνουν αφού είναι ...κόκκινος. Εδώ λοιπόν έρχεται μία Εταιρία παροχής Πιστώσεων, (από αυτές που ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης) αφού έχει εντοπίσει ότι το ακίνητο που έχει αγοράσει είναι φιλέτο και τα εισοδήματα του υψηλά (σ.σ. έχει τον τρόπο μην ανησυχείτε) και του λέει:

" Θα σου χορηγήσουμε εμείς ένα δάνειο, (σ.σ. με υψηλότερο επιτόκιο) με αυτό θα εξοφλήσουμε το υφιστάμενο δάνειο σου στην τράπεζα ή τον servicer , σε τρία χρόνια θα είσαι "καθαρός" τραπεζικά, αφού θα βγεις από τις λίστες του Τειρεσία και θα σου κουρέψουμε το δάνειο υπό μία προϋπόθεση. Θα μας παραχωρήσεις το ακίνητο σου με την υπογραφή της δανειακή σύμβασης. Διότι αν εσύ δεν μπορέσεις να πληρώνεις τις δόσεις τους στην ώρα τους, όπως έκανες και με την τράπεζα ή αν φύγεις για άλλους τόπους, δεν είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε στην διαδικασία των πλειστηριασμών και της ταλαιπωρίας. Θα έχουμε ήδη στην κατοχή μας το ακίνητο σου. Οταν μας εξοφλήσεις θα το πάρεις πίσω. Αν δεν μας εξοφλήσεις....". Το νομοσχέδιο έρχεται και θα ζήσουν αυτοί καλά και εμείς....

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ