Ο...καβούριας, ο εφοπλιστής και η αδυναμία ελέγχου της φοροδιαφυγής μέσω e - wallet

Ο...καβούριας, ο εφοπλιστής και η αδυναμία ελέγχου της φοροδιαφυγής μέσω e - wallet

Τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια με έδρα το εξωτερικό δεν μπορούν να ελεγχθούν από την ΑΑΔΕ

Τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» και το χρήμα που διακινείται μέσω αυτών μπορεί να το ελέγξει η ΑΑΔΕ;

Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει μάρτυρες ενός μπαράζ μέτρων, ανακοινώσεων και σχεδιασμού για την πάταξη της φοροδιαφυγής . Ο Γιάννης Στουρνάρας μάλιστα προσδιόρισε και το ύψος της. Στο στόχαστρο έχουν βρεθεί ελεύθεροι επαγγελματίες , influencers και πολλοί άλλοι που η εφορία ακόμα και με απαρχαιωμένα μέτρα, όπως το τεκμαρτό εισόδημα, προσπαθεί να τσιμπήσει. Όμως σε όλα αυτά δεν άκουσα κουβέντα για τον έλεγχο των ηλεκτρονικών πορτοφολιών. Ελληνικών και ξένων. μακάρι να δούμε στο νομοσχέδιο ότι υπάρχει πρόβλεψη. Σε ρεπορτάζ που έκανα διαπίστωσα ότι από λογαριασμό που τηρείται σε «ηλεκτρονικό πορτοφόλι» η εφορία δεν μπορεί να κατασχέσει τα λεφτά αν και εφόσον υπήρχαν οφειλές προς το δημόσιο, ούτε και να ελέγξει με ευκολία τις κινήσεις των πελατών τους. Ειδικότερα σε αυτά που έχουν έδρα το εξωτερικό δεν έχει καμία πρόσβαση. Παρότι η ΑΑΔΕ μπορεί να εντοπίσει όλες τις κινήσεις που γίνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών, έχει μαύρα μεσάνυχτα για τις συναλλαγές που γίνονται μέσω αυτών των πορτοφολιών.

Ο μόνος τρόπος για να κοινοποιηθεί κατάσχεση εις βάρος οφειλέτη που έχει λογαριασμό σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι με έδρα την Ελλάδα, δηλαδή μόνο της viva wallet, πρέπει να κοινοποιηθεί χειρόγραφα κάτι που προϋπόθετε τεράστιο γραφειοκρατικό όγκο και ουσιαστικά αποδεικνύονταν στην πράξη ανεφάρμοστο. Προφανώς και κάποιος που χρωστάει στην εφορία βρήκε έναν επιπλέον τρόπο για να διασφαλίζει τα χρήματα του πέραν του ακατάσχετου λογαριασμού που διατηρεί σε κάποια από τις ελληνικές τράπεζες. Όμως δεν ξέρω ακόμα για πόσο η viva θα υπομένει, όταν είναι δεδομένος ο αθέμιτος ανταγωνισμός, αφού οι υπόλοιποι, αν και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας δεν ελέγχονται, (paypal, revolut κλπ) , επειδή απλά και μόνο έχουν έδρα το εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια και η Viva Wallet δεν είχαν ενταχθεί στο σύστημα μέσω του οποίου η εφορία μπορούσε να εκδίδει αυτόματα και ηλεκτρονικά τα κατασχετήρια. Έτσι, καθώς το «παράθυρο» ήταν κοινό μυστικό στην αγορά, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι πελάτες που έχουν «ανοικτούς λογαριασμούς» με το δημόσιο. Για να γίνει ηλεκτρονικά μια κατάσχεση, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κοινοποιεί τις σχετικές εντολές στο διατραπεζικό σύστημα του Τειρεσία. Όμως σε αυτό, δεν έχουν ενταχθεί ακόμη τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» και γι’ αυτό παρατηρείται το κενό.

Επικοινώνησα πριν λίγο καιρό με στελέχη της Viva και μου μετέφεραν τα εξής: Η Viva επρόκειτο να ενταχθεί στο σύστημα, ήταν θέμα χρόνου όπως μου είπαν, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται αυτόματα η όποια διαδικασία απαιτήσει η εφορία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου. Την ίδια στιγμή μου μετέφεραν ότι η ΑΑΔΕ βλέπει online όλες τις κινήσεις των πελατών της και δεν τίθεται κανένα ζήτημα απόκρυψης εσόδων ή άλλων παράνομων συναλλαγών. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί με τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» που ναι μεν δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά έχουν έδρα στο εξωτερικό.

Ο… καβούριας και ο εφοπλιστής

Είναι γεγονός ότι στη ναυτιλία και στον εφοπλισμό κινούνται πολλά λεφτά το τελευταίο διάστημα. Ρέει πολύ χρήμα, το οποίο ψάχνει να επενδυθεί, αφού… περισσεύει. Στα πλαίσια αυτά έμαθα ότι ένας γνωστός εφοπλιστής που έχει καμία εικοσαριά καράβια τύπου τάνκερ και έχει μπει και στον κλάδο της ακτοπλοΐας είναι πολύ κοντά στην αγορά ενός εμβληματικού κτιρίου με μεγάλο οικόπεδο κοντά στο Μαρούσι. Επειδή το κτίριο είναι ευκαιρία με βάση τα όσα έμαθα, όχι για το αντικείμενο που φιλοξενεί σήμερα, αλλά για την μελλοντική του ανάπτυξη, έχω την αίσθηση ότι πολύ σύντομα θα δούμε μπουλντόζες, αν και εφόσον καταλήξει σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη.

Μάλιστα η συγκεκριμένη εξαγορά θα… στεναχωρήσει τους υφιστάμενους ενοικιαστές που δεν καλοβλέπουν την συμφωνία, γιατί όπως και να το κάνουμε δεν είναι και ότι καλύτερο να βρεθείς στο… δρόμο από τη μία μέρα στην άλλη και να χρειάζεσαι μετακομίσεις. Το κακό είναι ότι μαζί με αυτούς, θα στεναχωρηθούν και αυτοί που το έχουν υπομισθώσει. Όμως αυτά παθαίνουν όσοι έχουν καβούρια στην τσέπη και θέλουν την ευκαιρία να την κάνουν ευκαιριάρα, επειδή βλέπουν την οικονομική πίεση του ιδιοκτήτη. Ας πρόσεχαν…

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ