Το επόμενο βήμα του Ν. Βαρδηνογιάννη, η Βρεττού, ο Σουρέτης και τα παράπονα του ΣΕΒ

Το επόμενο βήμα του Ν. Βαρδηνογιάννη, η Βρεττού, ο Σουρέτης και τα παράπονα του ΣΕΒ

Περίμεναν περισσότερα οι του ΣΕΒ από την συνάντηση τους με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη

Το κόστος δανεισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Προ ημερών βγήκε στις αγορές το Ιταλικό δημόσιο. Με έντοκα 12μηνης διάρκειας, η δημοπρασία καλύφθηκε μόλις κατά 1,45 φορές και η Ρώμη χρειάστηκε να πληρώσει σχεδόν 4% τόκο (3,944%) για να τα «πουλήσει». Κόστος που μας επιστρέφει στο 2012 εν μέσω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Θα παραπέμψω στον δείκτη Move (ICJ BofA MOVE Index), το ανάλογο του VΙΧ/CBOE (δείκτης πρόβλεψης κινδύνου για τις μετοχές) στην αγορά ομολόγων, μπορεί να διακρίνει ενδείξεις κινδύνου ανάλογες εκείνων του 2008.

Να πάω και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ έχει αυξηθεί περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια μόνο στους τέσσερις μήνες από την τελευταία αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους. Το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχει εκτιναχθεί κατά 500 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου. Το κόστος εξυπηρέτησής του θα συνεχίσει να αυξάνεται με τις τρέχουσες αποδόσεις τα επόμενα τρίμηνα και χρόνια.

Η απλή αριθμητική δίνει τα σχετικά νούμερα. Το τρέχον μικτό επιτόκιο για τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια χρέους είναι λίγο πάνω από 2,9%. Η τρέχουσα απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είναι σήμερα γύρω στο 4,5 - 4,6%. Περίπου το 30% του εθνικού χρέους θα πρέπει να μετακυλισθεί και θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών και λίγο περισσότερο από το ήμισυ θα πρέπει να κάνει το ίδιο τα επόμενα τρία χρόνια. -Γιατί αναφέρομαι- και μάλιστα τόσο εκτενώς- σε αυτά; είδα την έκδοση του ΟΔΔΗΧ-χθες Τετάρτη- και έκανα τις ανάλογες συγκρίσεις.Και πάλι καλά, να λέμε.

ΕΚΤ. "Ιστορικός συμβιβασμός" "γερακιών" vs "περιστεριών" στην Αθήνα

Οι μεν αποδέχθηκαν την "παύση" στις αυξήσεις επιτοκίων, οι δε συγκατάνευσαν στην προοπτική ακριβού (και λιγότερου) χρήματος για μακρύ χρονικό διάστημα. Δηλαδή με κόστη (3,75% -3,50% στο θετικό ενδεχόμενο, το βασικό επιτόκιο) για όλο το 2024, και βλέπουμε.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Περίμεναν περισσότερα οι του ΣΕΒ από την συνάντηση τους με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, είναι αλήθεια. Τουλάχιστον περισσότερα (και πιο ουσιαστικά) σε σχέση με τον προκάτοχο του. Ωστόσο το αποτέλεσμα δεν ήταν ανάλογο της σοβαρότητας για την εγχώρια παραγωγή/μεταποίηση. Σύμπασα η βιομηχανία, με τα ηχηρά της ονόματα-Motor Oil, Mytilineos, Helleniq Energy, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ, Viohalco κ.α. τι άλλο θέλουν οι κυβερνώντες για να τείνουν ευήκοον ους -κατά το λεγόμενο-;. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος- και ως επικεφαλής της Eurometaux- έχει θέσει το πρόβλημα τόσο προς τα "κεντρικά" Βρυξέλλες όσο και εντός.

=====================================

ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ

Θα έπρεπε να εισακουστούν (και να υπάρξει αποτέλεσμα, κυρίως) αιτιάσεις παραγόντων που αναφέρονται σε συγκεκριμένα προβλήματα κλάδων αιχμής. Θα περιοριστώ σε 2, ενδεικτικά.

-Στην Ελένη Βρεττού, με την διευθύνουσα σύμβουλο της Attica Bank να ρίχνει "μπηχτή" για την τιμολογιακή πολιτική της αγοράς σχετικά με επιτόκια χορηγήσεων προς ορισμένες επιχειρήσεις. Η CEO είπε ότι το να δίνεις spread 1%-1,25% είναι στρέβλωση, υπονοώντας προφανώς ότι μια μικρή τράπεζα δεν μπορεί να το πράξει.

- Και στον Πέτρο Σουρέτη, με τον έμπειρο παράγοντα του κατασκευαστικού κλάδου να στηλιτεύει για τα αυτονόητα. Το πολυαναμενόμενο Παρατηρητήριο Τιμών που θα γεφύρωνε το χάσμα ανάμεσα στις ανεδαφικές κοστολογικές προβλέψεις των έργων και στη σύγχρονη πραγματικότητα των διεθνών τιμών, παραμένει κενό γράμμα, με αποτέλεσμα να τελειώνει το 2023 και 20 χρόνια μετά ο κλάδος να καλείται να εκτελέσει έργα με τα δεδομένα του τιμολογίου Σουφλιά του 2004.

===================================================

Το επόμενο βήμα του Ν. Βαρδηνογιάννη

AVE: Εξαγόρασε έντεκα σούπερ μάρκετ στην Αθήνα έναντι 3,15 εκατ. ευρώ
Η εταιρία ανακοίνωσε την εξαγορά της «Χουλιόπουλος ΕΠΕ» η οποία διατηρεί έντεκα καταστήματα super market στην Αθήνα, που θα μετονομαστούν σε Carrefour Express. πάντως η πηγή μας επιμένει ότι συζητά και με τα MARKET IN (κληρονόμους του Ράμμου).

=====================================================

-ΤΙΤΑΝ Αλλαξαν πολλά σε σχέση με πέρυσι, η διοίκηση επιχείρησε την στροφή προς το eco friendly και πετυχαίνει. Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, ο όμιλος δεν "τιμολογείται" πλέον ως ρυπογόνος και αυτό αποτυπώνεται τόσο επενδυτικά όσο επιχειρηματικά. Στο 45,27% η θετική μεταβολή για τη μετοχή, το 2023. Εως τα 17,52 ευρώ οι τελευταίες αγορές.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ