Το ενεργειακό SOS για την βιομηχανία, η Βουλγαρία και ο απόηχος της συνάντηση ΣΕΒ - Σκυλακάκη
Το ενεργειακό κόστος απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα της ελληνική βιομηχανίας
Η διασφάλιση ενός ανταγωνιστικού κόστους για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις είναι όρος επιβίωσης για την παραγωγή της χώρας, το μήνυμα-προειδοποίηση του ΣΕΒ μετά την συνάντηση της Επιτροπής Ενέργειας με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δημιουργούν νέες ανησυχίες για ανατροπές στις τιμές ενέργειας διεθνώς, πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ ήδη λαμβάνουν δραστικότερα μέτρα για τη διασφάλιση ανταγωνιστικών και προβλέψιμων τιμών ενέργειας, ώστε να περιορίζουν, για μεσοπρόθεσμο διάστημα, τις υπαρξιακές αβεβαιότητες στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις τους. Στη συνάντηση της Δευτέρας προσήλθε σύσσωμη η 10μελής επιτροπή με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και ανάμεσα της επιτελείς των Motor Oil, Mytilineos, Helleniq Energy, Viohalco, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ κ.α.
Παρά το γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος θεωρείται ότι απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, εκτιμάται ότι ελάχιστα βήματα έχουν γίνει ως τώρα από την πολιτεία για την αμυντική θωράκισή της. Αξιον απορίας πως, παραμένουν σε εκκρεμότητα ζητήματα που έχουν συμφωνηθεί από τον προηγούμενο υπ.Εν. με πιο ενδεικτικό ίσως τη δέσμευση του- πρώην- Κώστα Σκρέκα για την επιδότηση με 50 ευρώ τη μεγαβατώρα βιομηχανιών εκτεθειμένων στον ανταγωνισμό. Παρά το ότι η Ε.Ε έχει προεγκρίνει το μηχανισμό αυτόν για το 2023, με ενεργοποίησή του από τον Απρίλιο, αρχές Νοεμβρίου και ακόμη να αποσταλεί η επίσημη κοινοποίηση που θα «κλειδώσει» τη στήριξη μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
Επιπλέον, στα πάγια ζητήματα που απασχολούν την παραγωγή/μεταποίηση προστέθηκε πρόσφατα και ένα ακόμη. Η επιβολή από τη Βουλγαρία τέλους διαμετακόμισης στο ρωσικό αέριο που διέρχεται από τη γειτονική χώρα και καταλήγει σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα. Μέτρο που θα επηρεάσει αυξητικά τις τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή, με συνακόλουθες επιβαρύνσεις στους τελικούς καταναλωτές. Επηρεάζει και τους εμπόρους που έχουν συμφωνήσει να παραλαμβάνουν το αέριο εντός της βουλγαρικής επικράτειας, ως διαμετακομιστικό προϊόν.
Επί του παρόντος, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφύγει οποιαδήποτε αντίδραση, σε αντίθεση με άλλες χώρες (Σερβία, Ουγγαρία) που διαμαρτυρήθηκαν σφόδρα για τη βουλγαρική απόφαση, ενώ έχει προκαλέσει και τα αντανακλαστικά της Ε.Ε. Για αυτό και άξια απορίας η ρητή/κάθετη αντίθεση του Θεόδωρου Σκυλακάκη στο αίτημα του ΣΕΒ "Ξεχάστε το, ήταν η απάντηση που εισέπραξαν τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο. Γεγονός που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στους εκπροσώπους των βιομηχανιών, σύμφωνα με όσα οι ίδιοι μετέφεραν στο FPress. "Δεν πήγε καθόλου καλά η συζήτηση όσον αφορά στη Βουλγαρία...", η απάντηση παράγοντα (εισηγμένης στο ΧΑ ) βιομηχανίας.
Το λουκέτο της Crown Hellas
Τρίτωσαν τα ηχηρά λουκέτα. Η ανακοίνωση της διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου της Crown Hellas Can στην Πάτρα, που "έβγαλε" στην ανεργία τους 121 εργαζόμενους έρχεται να προστεθεί σε σειρά ανάλογων που με τη μορφή ντόμινο απειλούν με τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης ενός ευρύτερου "οικοσυστήματος" με αντίκτυπο τόσο στην παραγωγή όσο στις θέσεις εργασίας και την περαιτέρω επιχειρηματική "ερήμωση" της περιφέρειας. Είχαν προηγηθεί η διακοπή λειτουργίας της ιστορικής παραγωγικής μονάδας της Tupperware στη Θήβα, η απόφαση της Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home να κλείσει το εργοστάσιό της στη Χαλκίδα, όπου παραγόταν το μαλακτικό ρούχων Quanto.