Τι δεν είπε η Christine Lagarde κατά την επίσκεψη της στην Αθήνα

Τι δεν είπε η Christine Lagarde κατά την επίσκεψη της στην Αθήνα

Τα ανοιχτά μέτωπα της ΕΚΤ και το χρέος Ιταλίας, Ισπανίας

Κοινή εκτίμηση (και ) μεταξύ των μελών του δ.σ της ΕΚΤ πως 3 είναι τα φλέγοντα ζητήματα που είχαν να διαχειριστούν στην Αθήνα αλλά και στη συνέχεια. Το πρώτο, αυτό των επιτοκίων- καθώς μετά από έναν ιστορικό κύκλο αύξησης -σερί 10 τον αριθμό στο θηριώδες 4%- σήμαναν "παύση" με εύλογο το ερώτημα εάν θα είναι προσωρινή ή όχι, ποια θα είναι η συνέχεια καθώς η επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά (δλδ ακριβά κόστη χρήματος) για μακρύ χρονικό διάστημα.

Πόσο; άγνωστο, αν και διορατικοί αναλυτές θεωρούν πως με εκλογές σε Ευρώπη (αρχές Ιουνίου) και ΗΠΑ (αρχές Νοεμβρίου) με νέα "μέτωπα" (Μέση Ανατολή) να ανοίγουν πιθανότατα θα καλύψουν όλο το 2024. Ομως, έστω ότι με το πρώτο έγινε ένα βήμα, προφανώς προτιμότερη η "παύση" από το ενδεχόμενο μίας 11ης σερί νέας αύξησης. Ωστόσο, είναι οι επαναγορές στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ενίσχυσης λόγω πανδημίας, το Pandemic Emergency Purchase Programme) είναι εδώ και απ' ότι φάνηκε αλλαγές (προς το πιο σφικτό) δεν πρόκειται να γίνουν. Και πως θα μπορούσε να περάσει η γραμμή του Βερολίνου (και των συν αυτώ) για μείωση 30 δισ. μηνιαίως όταν το 10ετές της Ιταλίας "τιμολογείται" με κόστη πέριξ του 5%. Συνεπώς συνεχίζεται η με σχετικά ήπιο ρυθμό αποπληρωμή και βλέπουν στην συνεδρίαση του Δεκεμβρίου (στις 14/12 monetary policy in Frankfurt) ανάλογα πως θα έχει κινηθεί η Fed, τι θα έχει γίνει στη Μέση Ανατολή κ.ο.κ.

Θυμίζουμε πως στον ισολογισμό της ΕΚΤ είναι καταχωρημένα 1,7 τρισ ευρώ χρέους (βαρύτερο της Ιταλίας, αλλά και της Ισπανίας). Προς ώρας η ΕΚΤ αφήνει να "λήγουν" εκδόσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας ακόμη και της Ελλάδας για να "πληρώνονται"/καλύπτονται τα Ιταλικά αλλά και τα Ισπανικά. Το τελευταίο εξηγεί γιατί η μεν διαφορά 10ετούς της Ελλάδας σε σχέση με το αντίστοιχο της Ιταλίας παραμένει ευρεία ενώ μειώνεται συγκριτικά με της Ισπανίας. Ενδεικτικά τελευταίες τιμές ήταν, για το GR10Y στο 4,121% έναντι 4,799% του ΙΤ10Υ και 3,905% του S10Y. Το spread του 10ετούς Ελληνικού έναντι του αντίστοιχου Ισπανικού-πλέον- στα χαμηλότερα του ( ! ). Επιπλέον- και τρίτον- είναι το ζήτημα του ορίου αύξησης των (υποχρεωτικών) αποθεματικών που θα πρέπει να τηρούνται από τις τράπεζες.

Κυρίως Βερολίνο και Αμστερνταμ πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, το θέμα συζητήθηκε μεν στο περιθώριο των συναντήσεων στην Αθήνα-ακροθιγώς- πλην όμως είχε προ αποφασισθεί να είναι εκτός της ημερήσιας διάταξης. Πολύ δύσκολο να "περπατήσει" με αυτές τις συνθήκες στα γεωπολιτικά και οικονομικά πεδία. ...και το πλεονέκτημα για τα ελληνικά ομόλογα. Δεδομένου ότι υπάρχουν μόνο 74 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία, εκ των οποίων τα 35 δισ. ευρώ βρίσκονται στην ΕΚΤ τα greek bonds είναι κάτι σαν...collective items. Στον ΟΔΔΗΧ γνωρίζουν πολύ καλά πως, η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τη S&P , ανοίγει το δρόμο για την ενσωμάτωση των ελληνικών ομολόγων σε όλους εκείνους τους δείκτες, ώστε να είναι επιλέξιμοι τίτλοι από τα διεθνή funds.

Αυτό θα οριστικοποιηθεί αν στις 1/12 η ετυμηγορία της Fitch αναφέρεται και αυτή με τη σειρά της στη λήψη επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία. Η Goldman Sachs θεωρεί καταλυτική την αξιολόγηση από την Fitch, την 1η Δεκεμβρίου, καθώς στο ενδεχόμενο της απόδοσης investment grade τα ελληνικά ομόλογα θα είναι (άμεσα ) επιλέξιμα από τα κάθε λογής index funds με την BofA να υπολογίζει σε 16 δισ. τις (δυνητικές ) εισροές. Για αυτό και αναμένεται με ενδιαφέρον η προγραμματισμένη έκδοση από τον Οργανισμό εντόκων 3μηνης διάρκειας, την προσεχή Τετάρτη. Στο 3,9% η προηγούμενη έκδοση.

=====================================================

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ